'Tiyatroyu tiyatrocular yönetir'
İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin’in istifasınının ardından kamuoyuna yansıyan “yönetim krizi” haberleriyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin’in istifasınının ardından kamuoyuna yansıyan “yönetim krizi” haberleriyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, dünyanın nadir “asırlık” sanat kurumlarından İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun bugünlerde, “yönetim krizi” haberleriyle anıldığını, ancak İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sadece yönetim krizi olmadığını asıl meselenin kurumu sanatçıların elinden alıp bürokratlara devreden “yönetmelik krizi” olduğu vurgulanıyor.
Açıklamada şu sözler yer alıyor:
“Vesayetçi bir zihniyetle, tiyatro yönetmini bürokratlara teslim eden, tiyatronun en üst organı olan Yönetim Kurulu’nun başkanlığına İBB Genel Sekreter Yardımcısı’nı atayan, Genel Sanat Yönetmenliği’ni aşağılayarak işlevsizleştiren 2012 Yönetmelik Darbesi’nin sonuçlarını yaşamaktadır, Cumhuriyet’ten de yaşlı İstanbul Şehir Tiyatrosu. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun 100. yılına yaraşır kutlamalar, anmalar, etkinlikler yapılamamış olmasının nedeni “yönetmelik krizi”dir. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun 100. yılına yaraşır bir oyun dağarcığına sahip olamamasının nedeni “yönetmelik krizi”dir. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun, 100. Yılına yaraşır bir plan program ve konseptle yönetilmiyor olmasının nedeni “yönetmelik krizi”dir. İstanbul Şehir Tiyatrosu, sanatsal kriterleri hiçe sayan, kurumun yönetmenlerini üretimin dışına iten, sanatçılar ve sahne emekçilerinin aidiyet duygusunu köreltmeye çalışan kâh baskıcı kâh idare-i maslahatçı bir yönetim anlayışına layık değildir. 2012 Yönetmelik Darbesi’ni izleyen iki sezonun başarı bakiyesi, tiyatro bünyesinin bürokratik vesayete uyum sağlamasının imkânsızlığını da ortaya koymuştur."
Açıklamada, “Sanata karşı inat”ın hiçbir zaman başarılı olmadığı belirtiliyor:
“İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun 100. yılını sessiz sedasız geçiştirmeye çalışmanın mahcubiyeti, bu yersiz “inatlaşma” artık son bulsun. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun “özerk”liğini sağlayacak bir yeniden yapılanma hamlesine bugün, hemen başlayabiliriz. Sanatsal özgürlüğü teminat altına alacak yeni bir yönetmelik için atacağımız her adım, 100 yıllık tarihimizin yüzünü güldürecektir. Herkesi, 1914 yılındaki İstanbul Belediye Başkanı Cemil Topuzlu’yu neden hayırla yad ettiğimizi düşünmeye davet ediyoruz. Herkesi, büyük ustamız Muhsin Ertuğrul’un ve binlerce sahne emekçisinin bilgiyle, birikimle, alın teriyle var ettiği İstanbul Şehir Tiyatrosu’na, saygı duymaya davet ediyoruz. Bürokratik vesayet denendi. Olmadı. Çünkü tiyatroyu tiyatrocular yönetir.”
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!