Tillerson ser verdi sır vermedi
ABD Dışişleri Bakanı’nın Ankara ziyaretinden bir gün önce Fırat Kalkanı operasyonunun sona erdiğini açıklayan Ankara, Rakka operasyonu için istediği ışığı alamadı. YPG’nin Rakka’daki rolüne dair 3 kez soru sorulan Tillerson, “Farklı opsiyonları görüştük” dedi ve ekledi: “Bunlar zor kararlar ve zor seçimler, farkındayım ama bu çok açık ve faydalı tartışmalar devam ediyor.”
Obama yönetimi sırasında, gerilimin tırmanmasına neden olan Ankara ile Washington arasındaki YPG / PYD’ye bakış farklılığına dair Trump yönetiminden de olumlu bir işaret gelmedi. Türkiye’ye yeni yönetim adına ilk üst düzey ziyareti yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a yeni yönetimin YPG’ye yönelik tutumunun ne olacağı soruldu. Ancak Tillerson, farklı opsiyonları görüştüklerini belirtip “Bunlar zor kararlar ve zor seçimler farkındayım ama bu çok açık ve faydalı tartışmalar olmaya devam ediyor” dedi. Tillerson, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın geleceğine de uzun vadede Suriye halkının karar vereceğini söyledi.
Geceyarısı Ankara’ya gelen Tillerson, ilk olarak Başbakan Binali Yıldırım ardından da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Bu görüşmelerinde ABD Başkanı Trump’dan “Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye devam edeceğiz” mesajını iletti ve Türkiye’ye “anahtar konumundaki bir ortak” olarak baktıklarını söyledi. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nda mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Tillerson, Anıtkabir ile Ankara’daki ilk resmi ziyaretini tamamladı.
Yanıtsız bıraktı...
Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonu’nun sonlandığını açıklamasından saatler sonra Ankara’ya gelen Tillerson, Rakka ve Mınbiç’e dair Ankara’nın sorularını ise yanıtsız bıraktı:
“Görüşmelerimiz Suriye’de istikrar alanları yaratma konusuna odaklandı. Suriye’de nasıl bölgelerin güvene alınabileceğine ilişkin değişik seçenekler ve opsiyonları araştırıyoruz. IŞİD’i yenme konusunda Türkiye ile ABD arasında hiçbir farklılık yok. Burada kullanılan taktiklerde ise işte bir araya gelmemiz gerekiyor; bu konuda kararlar almamız gerekiyor. Tartışmaya devam edeceğiz; bugün olduğu gibi. Ne gibi opsiyonlar var üzerinde gittik; zor kararlar; zor seçimler farkındayım ama çok açık ve faydalı tartışmalar devam ediyor.”
Üst düzey bir yetkili, görüşmenin ardından Tillerson’ın olası Rakka operasyonu üzerinde net bir işaret vermediğini belirterek, “Henüz yeni bir yönetim var ve kafalarında net bir karar olmadığı anlaşılıyor” yorumunu yaptı.
Tillerson ve Çavuşoğlu’nun darbenin planlayıcısı olduğu iddiasıyla aranan Adil Öksüz ile ilgili yaşadığı polemik dikkat çekerken iki bakan ortak basın toplantısında şu mesajları verdi:
Tillerson:
* Daha görüşmemiz gerek: Suriye konusunda ilerleme sağlamak için daha fazla görüşme yapılması gerek. Türkiye ve ABD IŞİD’e karşı mücadelede birlik olmaya devam edecekler. Cumhurbaşkanı Esad’ın statüsüne uzun vadede Suriye halkı karar verecek.
* İran mesajı: Türkiye ve ABD’nin ortak hedefi, İran’ın bölgede karışıklık çıkarma potansiyelini azaltmak.
Çavuşoğlu:
* Yeni enerji gerek: ABD -Türkiye ilişkilerine yeni bir enerji katmamız elzemdir.
* Obama’yı şikâyet: Geçmiş yönetim döneminde ilişkilerimizi etkileyen olaylar oldu; bunlardan biri ABD’nin YPG’ye verdiği destektir. Terör örgütüne verilen destek bizi üzdü ve ilişkilerimizi olumsuz etkiledi; şimdi daha iyi bir işbirliği bekliyoruz.
* Titiz olun: Gülen’in iadesi için gerekli belgeleri ABD’ye ilettik; bu konuda ABD’den somut adımlar bekliyoruz. Tillerson’ın da dediği gibi titiz şekilde incelenmeli. Bu kapsamda idari tedbirlerin alınması ve geçici tutuklama talebimizin yerine getirilmesini istiyoruz.
* Halkbank siyasi tutuklama: Halkbank Genel Müdür Yardımcısı’nın tutuklanması sürecini takip ediyoruz, bu sürecin siyasi bir süreç olduğunu düşünüyor ve görüyoruz. Halkbank genel müdür yardımcısına dün itibarıyla konsolosluk erişimi sağlandı. Soruşturmayı başlatan eski Savcı Bharara’nın FETÖ ile bağlantısı var; sürecin tamamen siyasi olduğunu düşünüyoruz. Türkiye aleyhine de konuşmalar var. Şu anda baktığınız zaman Bharara’ya Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa sosyal medyada hepsini retweet ediyor veya beğeniyor. Onun başlattığı bir dosya üzerinden bu işlemler yapıldı. Elbette bu konudaki endişelerimizi, düşüncelerimizi, olayın başladığı ilk günden bu yana ABD’li dostlarımızla paylaşıyoruz.”
* Rahibi tercüman tutuklattı: (İzmir’de tutuklu bulunan) İstediği kitapların kendisine ulaştırılması konusunda yardımcı olduk; olmaya da devam ediyoruz. Savcılık iddianamesi tamamlanmak üzere. Bizde de bağımsız yargı var. Kendi tercümanının şikâyeti üzerine başlatılan süreç herhangi bir siyasi süreç değil. ABD’ye karşı olmadığı apaçık ortada.
Öksüz polemiği Adil Öksüz’ün 21 Temmuz’da ABD Konsolosluğu tarafından aranmasının ardından Başbakan Yıldırım önceki gün televizyon programında “Yerse” demiş birçok bakan da inandırıcı bulunmadığını tekrarlamıştı. Tillerson ise ABD Büyükelçiliği tarafından Öksüz’ün aranma nedeniyle ilgili yapılan açıklamayı tekrarladı: “Buradaki konsolosluğun amacı herhangi vize statüsünde değişiklik olduğunda haber verilmesi normal prosedürdür” dedi. Çavuşoğlu da bu sözler üzerine “Öksüz kaçtıktan sonra yetkililerimiz onu arıyor. Bir ulaşım oldu mu ABD’nin bir açıklaması oldu... Biz tabii ki böyle bir açıklamaya inanmak isteriz ve bunun arkasında da bir şey aramak istemeyiz ama neticede bu konunun detaylarını da somut olarak görmek isteriz” dedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!
- Kılıçdaroğlu mahkemeye davet etti!