TİB’in inine girdiler

TİB’deki aramanın bir günlük yapılmadığı ortaya çıktı. Aralarında TÜBİTAK ve TÜRKSAT uzmanlarının olduğu 10 kişilik bilirkişi heyeti, Gölbaşı Savcısı’nın talimatı üzerine geçen çarşambadan beri TİB’de yasadışı dinleme ve casusluk iddiasını araştırıyor, tüm bilgisayar veri tabanı, antenler, kablolar inceleniyor.

TİB’in inine girdiler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.06.2014 - 00:00

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) yönelik yasadışı dinleme soruşturmasında dikkat çeken gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı. Savcılığın oluşturduğu 10 kişilik bilirkişi heyetinin, geçen hafta çarşambadan beri TİB’de kamp kurduğu öğrenildi. Aralarında TÜBİTAK, TÜRKSAT’tan uzmanların bulunduğu heyet, TİB’deki bilgisayar kütükleri, uydular, kablolar başta olmak üzere “her şey” inceleniyor. Özellikle silinmiş kayıtlar üzerine yoğunlaşıldı. Araştırma, TİB’in tüm sistemi incelenene kadar sürecek. Diğer yandan Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun TİB’de dinleme bilgilerinin tutulduğu log kayıtlarının silindiği tespiti üzerine Ulaştırma Bakanlığı’nın dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen’in arasında bulunduğu 5 kişi hakkında soruşturma izni verdiği ortaya çıktı. Ancak bu kişiler, izin kararının iptali için Danıştay’a başvurdu. Soruşturma için Yüksek Mahkeme’nin kararı bekleniyor.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Türkiye’deki tüm yasal dinlemelerin merkezi olan TİB’e yönelik sürdürdüğü yasadışı dinleme operasyonunun ayrıntılarına Cumhuriyet ulaştı. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Mayıs’ta yaptığı yazılı açıklamada, TİB binasında yüksek kapasitede veri aktarıldığı tespit edilen uydu internet çanak anteninin tespit edildiğini ve bunların yabancı uydulara dönük olduğunun anlaşıldığını belirtmiş, bu internet çanak anteninden, TİB’in verilerinin yabancı uydular aracılığıyla bilinmeyen bir yere, yabancı uydulara aktarıldığı iddialarının araştırıldığını vurgulamıştı. Geçen cumartesi günü de Ankara Terörle Mücadele ekiplerinin, savcının talimatıyla TİB’i basarak bilgisayarlarda yapılan tüm işlemleri, yazışmaları depolayan server’ları da kopyaladığı şeklinde haberler basına yansımıştı.

Günlerdir TİB’de arama var

Ancak alınan bilgiye göre, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında TİB’de yapılan arama bir günlük değil. Savcılık, arasında TÜBİTAK, TÜRKSAT, MİT ve çeşitli kurumlardan uzmanların yer aldığı yaklaşık 10 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturdu. Bu heyet, geçen hafta çarşamba gününden itibaren polis eşliğinde TİB’de inceleme ve araştırma yapıyor. Çalışmanın ana amacı ise silinmiş kayıtlara ulaşmak. Bu silinmiş dinleme kayıtlarına ulaşıldığında ise buradan şüpheliler tespit edilecek. İncelemenin kapsamı ise TİB’deki “her şey.” Başta dinleme verilerini içinde barındıran bilgisayar kütükleri, çatıdaki antenler, sistemleri birbirine bağlayan kablolar, yazışmalar tek tek inceleniyor ve şüpheli işlem tespit edilmeye çalışılıyor. Bilirkişi heyetine arama için bir zaman sınırlaması konulmadı. Tüm arama bitinceye kadar TİB’deki inceleme sürecek. Çalışma sonucunda hazırlanacak rapor, Gölbaşı Savcılığı’na sunulacak. Bu arada MİT kökenli yeni TİB Başkanı Ahmet Cemalettin Çelik, sık sık Gölbaşı Adliyesi’ne gelerek savcılarla görüşüyor.

Başkanvekili için soruşturma izni verildi

Öte yandan Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun TİB’e yönelik yasadışı dinleme soruşturmasında dikkat çeken ilginç bir gelişme yaşandı. Teftiş kurulu, soruşturma sonucunda rapor hazırlamıştı. Ulaştırma Bakanlığı, rapor kapsamında kurumdaki dinlemelerin tutulduğu log kayıtlarını silmekle suçlanan dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve iki daire başkanının arasında bulunduğu 5 görevli hakkında soruşturma izni verdi. Dosya Gölbaşı Başsavcılığı’na gönderildi. Ancak bu beş kişi, Danıştay’a itiraz etti. Savcılık şimdi bu 5 ismi soruşturmak için Danıştay kararını bekliyor.

Gölbaşı Başsavcılığı, bunlara paralel olarak “TİB’de sahte dinleme listesi oluşturuldu”, “Bir uzmana Fatiha suresi okutuldu” gibi karşı iddiaları da ayrı dosya altında soruşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon