Telli turnam da gidiyor

Üreme dönemi, göç ve kışlama döneminin aksine kuşların alan seçimi konusunda en seçici oldukları dönem. Üreme döneminde çevrede kendilerine ve yavrularına yetecek bollukta yiyecek olması, yumurtalarını koruyacakları ve yavrularını büyütecekleri güvenli mekânların bulunması onlar için yaşamsal öneme sahip.

Telli turnam da gidiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.03.2019 - 23:49

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) -Türkiye tarafından öğrenci, akademisyen, demiryolu şefi, turist rehberi, öğretmen, mühendis, doktor, bankacı ve iş insanlarının da aralarında olduğu yüzlerce kişinin gözlemleriyle destek verdiği Türkiye Üreyen Kuş Atlası yayımlandı. Atlasa göre Türkiye’de düzenli bulunan 400 türün 313’ü ürüyor. Bu atlasla üç kuş türü, Türkiye’de üreyen kuş faunasına eklendi. Üç önemli türün de artık Türkiye’de üremediği tespit edildi.

Atlasla Türkiye’de hangi türlerin günümüzde üremeye devam ettiği tespit edilerek bu türlerin yayılışı haritalandı. “Kuşları koruyabilmeniz için önce nerede olduklarını bilmeniz gerekir” ifadeleri kullanılan atlasın amacı ise “300’den fazla üreyen kuş türünün ülke çapındaki yayılışını ve bolluğunu belgelemek.”

Türkiye’de 400 türden 313’ü ürüyor
Atlasta yer alan bazı önemli bulgular ise şöyle:

-Türkiye’de düzenli bulunan 400 türün 313’ü ürüyor. Türkiye’nin yüksek biyolojik çeşitlilik değerini gösteren bu sayı, farklı coğrafi bölgelerin bize sunduğu çeşitliliğin bir yansıması.

-Üç kuş türü, Türkiye’de üreyen kuş faunasına eklendi. Bu türler; Eskişehir’de yuvalayan aladoğan, Hakkâri’de yuvalayan sazak mukallidi ve Şanlıurfa Birecik’te yuvalayan ak yanaklı arapbülbülü.

-Üç önemli türün artık ülkemizde üremediği tespit edildi. Geçmiş yıllarda Göksu Deltası’nda ürediği bilinen yaz ördeği, Doğu Anadolu’daki dört farklı sulak alanda üremiş olan telli turna ve Doğu Anadolu’nun yüksek göllerinde yuvalayan kadife ördeğe dair bir üreme faaliyeti tespit edilemedi.

Güzel örnekler de var...

-Avrupa çapında soyları azalan bazı türlerin ülkemizde sağlıklı popülasyonları bulunuyor. Bu türler arasında bulunan üveyik, tarlakuşu, kızıl sırtlı örümcekkuşu ve kirazkuşu gibi türler ülkemizde hâlâ bol ve yaygın bir şekilde ürüyor. Bunu, birçok bölgemizde hâlâ devam eden geleneksel üretim sistemlerine, tarla kenarlarında yetişen yabani otların varlığına, engebeli ve kayalık arazide korunan yaşam alanlarına borçluyuz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler