Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde İstiklal Marşı skandalı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin geçen hafta online gerçekleşen mezuniyet ve yemin töreninde İstiklal Marşı okunurken bazı üniversite yöneticilerinin ayağa kalkmaması tepki çekti.

Yayınlanma: 04.12.2020 - 06:00
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde İstiklal Marşı skandalı
Abone Ol google-news

Fakültenin internet sitesinde yer alan görüntülerde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Altuğ’un ayağa kalkmadığı görülürken, Üniversite Rektörü Mümin Şahin ve yardımcısı Prof. Yılmaz Çakıcı’nın da ayağa kalkmadığı iddia edildi. 

Durumdan rahatsız olan öğretim görevlileri ve öğrenciler, “Bize bu olanakları sunan Atatürk’ün ve Cumhuriyetin saygıyla anılması gerektiğini düşünüyoruz. Şarkı dinler gibi gerinerek dinleyemezsin” dedi. Rektör Şahin iddiaların asılsız olduğunu söylerken Rektör Yardımcısı Eker ise “Nörolojik olarak parkinson hastasıyım ayakta duramıyorum” dedi. 

Eker yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"64 yaşında covid koşullarında parkinson hastası olarak zar zor götürdüğüm idari görevim sırasında Veteriner Fakültesinin online mezuniyet töreninde İstiklal Marşı okunurken kalkmadığımı belirterek benim bayrak memleket ve şehitlere saygısızlık yaptığımın söylenmesi beni üzmüştür. Benim vatan ve şehitlere olan sevgimi online bir törenle sorgulayamazsınız. İstiklal Marşı'nı kanıt olarak elinizde bulunan videoda söylediğim görülmektedir. Bir görüntü ile vatan bayrak şehit sevgimi ve saygımı nasıl yargılandıklarına şaşırıyorum. 8 sene üniversitenin hastanesinin önünde bayrak yokken tarafımca dikildigini herkes bilmektedir. Yine üniversite içindeki Çanakkale anıtını yaptıran benim."

İsmini vermeyen bir öğrenci, “Törende görülen manzara bizleri üzmüştür” dedi. Programa katılan bir öğretim görevlisi ise “İstiklal Marşı okunurken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, Prof. Yılmaz Çakıcı, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Altuğ ayağa kalkmadı. Zaten rektör hiç kalkamadı. Lafa gelince bizlerden daha vatanseverdir bunlar. İstiklal Marşı bu vatan için kanını döken insanlar adına okunan bir marştır. Online bir sunum olsa da ayağa kalkılması gerekirdi” dedi. 

DEKAN'DAN AÇIKLAMA

Dün telefon ile ulaştığımız ve iddialarla ilgili açıklama istediğimiz fakat yanıt alamadığımız Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Altuğ bugün mail ile bir açıklama gönderdi. Altuğ açıklamada, "Mevzubahis iddia ve ithamlar kesinlikle kabul edilemez. Önceden planlanarak belli bir kasıt ve amaca yönelik hiçbir organize ve sistematik toplu eylem söz konusu değildir. İddia edilen sözde suç ithamı hakkında gerekli hukuki süreç adli makamlarca takip edilerek kişilerin maksadı amacını aşan ve katılımcıların Milli Değerlere bağlılığını tartışmaya açan ifadeleri soruşturulacaktır. Program COVİD-19 nedeniyle toplu ve açık alanda yapılmış bir program da değildir" ifadelerine yer verdi.

ÇAKICI'DAN AÇIKLAMA

Dün Rektörlük aracılığıyla iddiaları sorduğumuz fakat yanıt alamadığımız Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı ise bugün mail ile gönderdiği açıklamada, "Tüm yaşamım boyunca Ülkeme ve Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e sevgi ve saygı göstermiş bir fert olarak gerçeği yansıtmayan ifadeler ile itham edilmekten duyduğum rahatsızlığı ifade eder; salgın koşulları nedeniyle söz konusu toplantının çevrimiçi (online) yapılan bir toplantı olması nedeniyle ortaya atılan ithamların katılımcıların hiçbirinin İstiklal Marşımız gibi tartışmasız milli değerlerimize saygısını ölçme zemini olarak algılanmasının mümkün olamayacağını belirtir, saygılarımı sunarım" ifadelerine yer verdi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin’in Özel Kalemi Hakan Cömertler, iddialarla ilgili olarak “Tören sırasında Rektör Hoca ayağa kaktı. Ben de yanındaydım” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler