Tek sanık Hakan Atilla... Sarraf’ın adı ‘şüpheli işbirlikçi’ oldu

Rıza Sarraf’ın adıyla anılan davada mahkeme jüri seçimi için toplandı. Sarraf’ın adı ‘şüpheli işbirlikçi’ olarak kullanıldı. ABD'de tutuklu bulunan Rıza Sarraf'ın davası bu hafta görülmeyecek. Mehmet Hakan Atilla tek başına hakim karşısına çıkacak.

Tek sanık Hakan Atilla... Sarraf’ın adı ‘şüpheli işbirlikçi’ oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.11.2017 - 19:30

ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu yasadışı yollarla ihlal ettiği gerekçesiyle dün New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada Rıza Sarraf’ın sanık olarak katılmayacağı kesinleşti. 

Davanın yargıcı Richard Berman’in mahkeme salonunu dolduran, Amerika’nın etnik ve ırk zenginliğini yansıtan jüri adaylarına hitaben davanın özetini aktardığı konuşmada, “Türkiye vatandaşı olan Mehmet Hakan Atilla bu davada yargılanan tek sanıktır” dedi. Yapılan bu açıklama haftalardır nerede olduğu ve etkin pişmanlıktan yararlanıp yaralanmadığı tartışılan Iran asıllı Türk vatandaşı altın tüccarının savcılarla işbirliği yapmakta olduğunu teyit edilmiş oldu.

Davayı yakından takip eden ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir hukukçuya göre, Sarraf mahkemeye Atilla’nın aleyhine tanıklık yapmayı kabul etmediği takdirde getirilmeyecek.

İfadesi ‘gizli’ kalabilir

Anlattıklarının ise bir iddianameye dönüştürülmeden kamuyla paylaşılması mümkün gözükmüyor. Bir iddianame kaleme alınsa dahi bu belgenin “gizli” ibaresi taşıması halinde hakkında suç isnat edilenler yakalanmadan içeriğinin öğrenilmeyeceğine vurgu yapan hukukçu, “Amerikan mahkeme usulüne göre Sarraf eğer Atilla aleyhine konuşacaksa da söylediklerini sanığın gözlerinin içine bakarak söylemesi gerek. Bu adil yargılanmanın ön şartlarından biri” diye konuştu.

Adaylara sorular

Mahkeme salonuna girişte pek de heyecanlı bir görüntü sergilemeyen kalabalığa davanın tarafları hakkında bilgileri olup olmadığı, savunma makamı, hukuk firmaları, iddianamede mağdur olarak adları gecen ABD bankaları da dahil olmak üzere taraflarla ilintili sahsi bağlantıları olup olmadığı soruldu. Temel sorulardan sonra bütün adaylarla bir de 9 sayfalık bir liste paylaşıldı ve listede adı geçen şahıs, kamu kurumu ve örgütleri bilip bilmedikleri sorgulandı.

Yargıcın sorduğu sorulara cevabı olan ve kendilerine verilen numarayı tekrar ederek söz alan adayların bazıları Türkiye’ye seyahat ettiklerini, çoğu adı geçen bankalarda hesap sahibi olduklarını, bir kısmı federal hükûmet için çalışan akrabaları olduğunu detaylandırdılar.

Yargıç Berman, bu kişi ve kuruluşların listede yer almasının davada konu edilecekleri, tanık olarak dinlenecekleri ya da iddialarla ilintili olduklarına kesinlikle işaret etmediğini, yalnızca jüri üyelerinin tarafsızlığını garantilemek adına oluşturulduğunu vurgulamasının ardından belgeyi incelemeleri için adaylara yaklaşık 10 dakika süre tanıdı.

Soyadı ve isim düzeninde alfabetik sıralamaya göre listelenen isimler oldukça dikkat çekici. Görevleri de belirtilen şahıslar arasında; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski AB Bakanı Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, İstanbul Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetinkaya, İran’da tutuklu bulunan Baba Alemdarı, eski Türk polis memurları Mehmet Akif Üner ve Yakub Saygılı, Federal polis memuru Benjamin Denk, gazeteci Can Dündar, Sarraf’in eşi ve şarkıcı Ebru Gündeş, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardione ve bir çok sıradan özel sektör çalışanı ve devlet memurunun isimleri de var.

‘Şüpheli işbirlikçi’

Rıza Sarraf’ın adı soyadı ingilizcede ‘Zarrab’ olarak anıldığından listenin sonuna, eski sanık değil, ‘şüpheli işbirlikçi’ olarak eklenmiş.

Yaklaşık bir buçuk saat gecikme ile başlayan seçimlerin öğle tatiline kadar devam eden seansında sorulan sorulardan yedisi adayların fiziki ve psikolojik durumlarının davayı takibe müsait olup olmadığını teyit etmek amaçlıydı.

Dini inançlarının bir kişinin suçlu olup olmadığına dair fikir beyan etmelerine engel teşkil edip etmediği de sorulan adaylar, Amerikan yargılama sisteminde sanık olarak yargılanan şahısların isnat edilen suçlar hiçbir şüphe götürmeksizin sabit görülmeden kesinlikle suçlu sayılmayacağı hatırlatıldı ve bu prensibe riayet edemeyecek adayların öne çıkması istendi.

1 ay sürmesi bekleniyor

Mahkeme salonundan ses gelmemiş olsa da yargıç Berman’in adayları detaylı sorguladığı bir başka seansta bu tur hassasiyetler gündeme gelebilir. Mahkeme usulüne göre yargıç, adayları taraflarla olan kişisel ilişkileri ya da açıklanmayan herhangi bir nedenle reddedebiliyor. Seçilen 12 kişilik jürinin yaklaşık 3 ya da 4 hafta sürmesi öngörülen davada görev yapmaya başladıktan sonra dava hakkında hiç kimse ile detayları paylaşmaması, haberleri takip etmemesi ve sosyal medyadan da aynı nedenle uzak durması talep ediliyor.

Yargıç Berman davanın Türkiye ve Amerika’da yakınen takip edildiğinin farkında. Kendisinin hakkında hükümete yakın medya kuruluşlarında ileri sürülen iddialara vakıf olduğu yaptığı konuşmalardan anlaşılan hukukçu, jüriyi benzer atıflardan ve daha önceki duruşmalarda tekrarlanmasın dediği “uygunsuz yaklaşımları” önlemek adına adaylar isimleri ile değil numaralarla anılıyor.

Seçim devam ediyor

Bir gün daha sürmesine kesin gözüyle bakılan jüri seçime katılanlar arasında Musevilerin geleneksel dini kıyafeti olan siyah pardösü ve şapkası ile bekleyen orta yaşlarda bir erkek İrlandalı yazar Brian Buffini’nin beş parasız bir göçmenin nasıl zengin olduğu hikâyesini anlattığı ‘The Emigrant Edges’ kitabını okuyordu.

Bir diğer adayın elinde polisiye romanların usta ismi John Grisham’ın kitabı vardı. Seçildiği takdirde romanları aratmayacak bir iddianamenin içinde kendisini bulacağından habersiz bekleyen erkek ve diğer adayların seçimine bugün de devam edileceği tahmin ediliyor.

New York Times: Sarraf davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir

'Sarraf itirafçı oldu Atilla da olabilir'

CHP'li Aksünger'den AKP'yi korkutacak iddia: Hakan Atilla da anlaşma yoluna gidebilir

ABD’li yargıç AKP’yi uyardı: Bazı şahısların 'uygunsuz' yaklaşımları var

New York Barosu avukatı Arda Beşkardeş: Bıçak kemiğe dayanınca Sarraf harekete geçti

Eski Federal Savcı Richman: Zarrab duruşmaya çıkmazsa artık sanık ya da tanık değildir

Ne olmuştu?

Tatil için ABD’ye giden Rıza Sarraf, 19 Mart 2016’da gözaltına alınmış; “ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme”, “bankacılık sahtekarlığı” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Sarraf’ın geçtiğimiz günlerde tahliye edildiği iddia edilmişti. Federal Hapishaneler Bürosu’nun sitesinde “8 Kasım 2017 tarihinde serbest bırakıldı” ifadesi yer almıştı.

Mahkemeye son kez çıktığında ayak bileklerinden zincirli olarak getirilen Rıza Sarraf, dava ile ilgili son 3 duruşmaya katılmadığı biliniyor. Sarraf'ın, kendisine ve öteki sanıklara yöneltilen suçlamalar hakkında itirafçı olmayı kabul ettiği öne sürülüyor.

Sarraf 'Serbest Bırakıldı' Muamması

Rıza Sarraf'la ilgili iki kez tahliye muamması yaşanmıştı. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı Sözcüsü, Sarraf’ın cezaevinde olduğunu, sitedeki bilginin teknik bir yanlışlıktan kaynaklanabileceğini ve araştıracaklarını söyledi. Sarraf’la ilgili daha öncede böyle bir hata olduğunu hatırlatan Sarraf’ın avukatı Şeyda Yıldırım da “Yine teknik bir hata olmuş” demişti.

Daha sonra tekrar  açıklama yapan Yıldırım, Sarraf’tan 5 gündür haber alamadıklarını söylemişti. Yıldırım, “Serbest bırakıldığı bilgisi doğru değil. Başka bir bölüme alınmış olabilir. Bize de beş gündür bilgi vermiyorlar, hiçbir haber alamıyoruz” diye konuşmuştu.

Sarraf’tan haber alınamaması üzerine Dışişleri Bakanlığı, ABD’ye nota verildiğini ve bilgi istendiğini açıklamıştı. Gelen cevapta Sarraf’ın serbest bırakılmadığı ve cezaevinde olduğu belirtildi.

28 Mart’ta ABD’den Türkiye’ye dönerken gözaltına alınan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da Sarraf’a yöneltilen suçlamalardan tutuklanmıştı.

Mehmet Hakan Atilla yeniden yargıç karşısında

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Rıza Sarraf davasında 8 aydır tutuklu olarak yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla 21 Kasım'da yeniden hakim karşısına çıktı. Duruşmaya Rıza Sarraf yine katılmamıştı.

Mehmet Hakan Atilla yargıç karşısında: İşte sorulan sorular

Hakan Atilla'ya Rıza Sarraf sorusu: İtirafçı olacak mı?

Hakim Richard Berman, Atilla’nın iddianameyle ilgili itirazlarını reddetti. Atilla, Rıza Sarraf’ın “itirafçı” olup olmadığı sorusunu ise “Hiçbir fikrim yok, neden sanık olarak yargılandığımı da anlamadım” şeklinde cevap verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler