TBMM’nin seçimi hiçe sayıldı: AKP ve MHP’li üyeler Bildirici’nin üyeliğini düşürdü
RTÜK Başkanı Şahin’in Basın İlan Kurumu ve TÜRKSAT’ta görev aldığını belirterek başkanlıktan alınması için süreç başlatan Bildirici, “Tehlikeli bir yol açılıyor. Üyeliğimin düşürülmesi mücadelemizi etkilemez ancak antidemokratik bir yol açılmış olur” dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) tarihinde bir ilk olarak Faruk Bildirici’nin üyeliği, ”tarafsızlığını yitirdiği” iddiasıyla AKP ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla sonlandırıldı. Bildirici’nin üyelikten el çektirme sürecinin TBMM’de AKP koridorlarında başlatıldığı ve karara bağlanmasının ardından RTÜK gündemine getirildiği öğrenildi. Bildirici, “RTÜK Başkanı Ebubeki Şahin hukuk mücadeleme dayanamadı ve benden kurtulmak için maalesef kuruldaki sayısal çoğunluğa dayanarak üyeliğimi düşürme yolunu seçti” dedi.
11 Temmuz’da TBMM’de gerçekleştirilen oylamada milletvekilleri tarafından CHP kontenjanından RTÜK üyesi olarak seçilen Bildirici, 112 gün sonra iktidar bloğunun kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla üyelikten el çektirildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Basın İlan Kurumu ve TÜRKSAT’ta görev aldığını belirterek başkanlıktan alınması için yargı süreci başlatan, RTÜK’te göreve geldiği günden bu yana sert muhalefeti ile tanınan gazeteci kökenli Bildirici, dün gerçekleştirilen Üst Kurul toplantısında 6’ya 2 oy çokluğu ile üyeliğinden çekilmiş sayıldı.
Bildirici’nin üyeliğinin sonlandırılma süreci geçen hafta TBMM’de başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Bildirici’nin RTÜK’ten uzaklaştırılması için önce kanun incelendi, ardından ise süreci başlatacak dilekçe hazırlandı. RTÜK Üst Kurulu, dün AKP kontenjanından seçilen başkan Şahin’in talimatıyla toplandı ve üyeliğinin görüşülmesi gündeme alınmasıyla Bildirici toplantıdan çıkartıldı. Dilekçede, Bildirici’nin TBMM çatısı altında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile yaptığı basın açıklaması ve iktidara yakın kanallar hakkında “yandaş” nitelemesini kullanması gerekçe olarak görsterildi.
Bildirici adına savunmayı CHP kontenjanından seçilen Üst Kurul üyesi İlhan Taşçı yaptı. Taşçı, “Bu, RTÜK kendisini TBMM’nin ve milli iradenin üzerinde görüyor demektir” dedi. Taşçı ile birlikte HDP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Ali Ürküt’ün de ret oyu verdiği öğrenildi. Üst Kurul’un kararı RTÜK kanununa göre, “gereği için” TBMM Başkanlığı’na bildirilecek ve Bildirici üyelikten çekilmiş sayılacak.
TEHLİKELİ YOL
Bildirici ilk olarak sosyal medya hesabından, “Tehlikeli bir yol açılıyor. Üyeliğimin düşürülmesi mücadelemizi etkilemez ancak antidemokratik bir yol açılmış olur. Beş oyu bulan taraf susturmak istediği muhalif üyeyi kuruldan atabilir. RTÜK’te muhalefete izin vermeyen, siyasi iktidarın uzantısı ve tek sesli bir dönem başlar” dedi. Olayın dönüm noktasının, Şahin’in RTÜK’ün yanı sıra Basın İlan Kurumu ve Türksat’ın da yönetiminde olduğunu tespit etmesi olduğunu belirten Bildirici, “Bu hukuksuzluğun üzerini kapatmaya çalıştılar. Şahin, hukuk mücadeleme dayanamadı ve benden kurtulmak için maalesef kuruldaki sayısal çoğunluğa dayanarak üyeliğimi düşürme yolunu seçti. Bu karara karşı da yine hukuk yoluna gideceğim. Umarım bu demokrasi darbesi yargıdan döner.”
En Çok Okunan Haberler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- Erdoğan'dan 'emekliler' açıklaması
- ABD’nin Colani’den beş talebi
- Can Grubu'ndan 'şimdi ne olacak' sorusuna yanıt!
- Bombacı Mülayim neden tutuklandı
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Belgrad Ormanları yapılaşmaya mı açılacak?
- Özel: Hepimizin vicdanlarını sızlattı
- Kuzey Altuğ'dan korkutan haber! Çağla Şıkel paylaştı
- 'Erdoğan’ın programıyla ilişkisi var mı?'