TBMM’de cemevine laiklik reddi

Denge bozulurmuş!

TBMM’de cemevine laiklik reddi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.12.2013 - 10:27

Ankara 6. İdare Mahkemesi, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, TBMM’de cemevi açılması talebini “Dinsel norm ile hukuksal norm arasında kurulmaya çalışılan dengenin giderek laik devlet ilkesinden uzaklaşmaya neden olacağı” gerekçesiyle reddetti. Aygün, “kara mizah” olarak nitelendirdiği kararı, “Diyanet’in ölçülerine göre bir şey kararlaştırılacaksa mahkemeler niye var?” diye değerlendirdi.

Aygün’ün TBMM’de cemevi açılması talebi TBMM Başkanlığı tarafından 6 Temmuz 2012’de kabul edilmemişti. Aygün’ün TBMM Başkanlığı’nın kararını iptal istemiyle açtığı davada Ankara 6. İdare Mahkemesi, TBMM’nin kararını yerinde bularak davayı reddetti. Kararda, İslamın farklı bir yorumu ve uygulamasını benimseyen Alevi topluluğu adına pozitif bazı ayrımların talep edildiği, TBMM’de cemevi için yer tesisi istendiği kaydedildi. Mahkemenin kararında, İslam dini anlayışı bakımından ortaya çıkan çeşitli mezhep, tarikat, görüş ve yorumlar ile bu inanç biçimlerini benimseyen grupların; ibadethanelerinin tanınması gibi beklenti ve taleplerinin devlet eliyle sunulmasına yol açabileceği kaydedildi. Kararda, TBMM’de cemevi açılmasının, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca kamusal alan ve düzenlemeleri bakımından kullanılan kamu gücü ve takdir yetkisinin farklı inanç sahibi gruplar açısından ne ölçüde tatmin edici olduğu tartışmalarına neden olabileceği kaydedildi. Kararda, “Dinsel norm ile hukuksal norm arasında kurulmaya çalışılan dengenin giderek laik devlet ilkesinden uzaklaşmaya, farklı inanç biçimlerinin törpülenmesine ve din ve inanç özgürlüklerinde sınırlandırmalara yol açabileceği ve
bu yönüyle de davacıların farklılıklardan yola çıkarak açtıkları bu davadaki amaçları ile çelişeceği sonucuna varılmaktadır” denildi.

Aygün: Kara mizah

Mahkemenin kararını değerlendiren CHP’li Aygün, bunun bir kara mizah olduğunu belirterek “Laikliğin kökünü kazıyan, Türkiye’yi El- Kaide ile stratejik müttefik yapan AKP değil, TBMM’de cemevi açılması laikliğe aykırı” diye konuştu. Mahkeme kararının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bakış açısına göre hazırlandığını kaydeden Aygün, “Siyasal İslamcıların öteden beri seslendirdikleri din kurallarına göre bir toplum kurmak. Mahkeme bu amacı destekleyen, genel Sünni görüşe dayanarak görüş bildirmiş” diye konuştu. Mahkemelerin dini bir kurul olmadığını kaydeden Aygün, “Diyanet’in ölçülerine göre bir şey kararlaştırılacaksa mahkemeler niye var? Kendilerini lağvetsinler. Mahkemenin fetvacı bir tavırla yasaklayıcılığı sürdürüldü. Biz Alevi milletvekilleri olarak istediğimiz an Meclis’te cem yapabiliriz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler