Tayland'da hayat durdu (14.01.2014)

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yaşamı durdurmayı amaçlayan protestocular, eylemlerinin ikinci gününde bazı hükümet binalarına yürüdü. Gümrük Bakanlığı binasını kuşatan göstericiler, kavşakları trafiğe kapadı.

Tayland'da hayat durdu (14.01.2014)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.01.2014 - 15:09

Göstericilerin talebi, Başbakan Yingluck Şinavatra'nın istifa ederek yönetimi bir "halk konseyine" bırakması. Eylemlerin, bu talep yerine getirilene kadar süreceği belirtiliyor.

Göstericiler, Başbakan Yingluck Şinavatra'nın hükümetinin, 2006 yılında ordu tarafından koltuğundan indirilen kardeşi Taksin Şinavatra'nın kontrolünde olduğunu ve paraya endekslenen Tayland demokrasisinin sakatlandığını öne sürüyor.

 

EYLEMDEN KARELER - FOTO GALERİ

 

Kırsal bölgelerde geniş desteğe sahip olan Yingluck Şinavatra ise aniden 2 Şubat'ta erken seçim kararı aldı. Fakat muhalefet bu seçimi boykot edeceğini tıklayın duyurdu.

Başbakan Şinavatra dün yaptığı açıklamada, seçimlerin ertelenmesi için muhalefet temsilcileri ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Göstericilerin liderlerinden Suthep Thaugsuban ise bu öneriyi geri çevirerek, "Ya kazanırız ya kaybederiz... Bugün Tayland'ı temizlemeliyiz" diye konuştu.

Bangkok'un 7 ana kavşağına dün tıklayın barikatlar kuran göstericilerin birçoğu geceyi sokaklarda geçirdi.

Sabah saatlerinde hükümet binalarına yürüyüşe geçen muhalifler, memurların işbaşı yapmasını engellemeye çalışıyor.

Birkaç bin göstericinin kuşattığ Gümrük Bakanlığı'ndaki yetkili Rakop Srisupaat AFP'ye yaptığı açıklamada, "Gümrük kontrol noktaları hariç bütün bakanlığı kapattık. Gelişmeleri göreceğiz." dedi.

Bangkok Post gazetesi, Ticaret Bakanlığı'nın da göstericilerin hedefi olduğunu kaydetti. "Durdurma" eylemi şimdilik barışçıl bir seyir izliyor ve özel işyerleri faaliyetlerini sürdürüyor. Çatışma çıkmasından kaçınan hükümet ise 18 bin kişilik güvenlik gücünü hazır tutuyor.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, "diylog ve barışçıl bir demokratik geçişi sağlamak" için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

 

Başbakan Yinglak: Siyasi istikrarı korumak zorundayım

Tayland'da yönetimin istifası talebiyle düzenlenen yol kapatma eylemleri sürerken, Tayland Başbakanı Yinglak Şinavatra istifaya niyeti olmadığını yineledi.

Ülkede 2 Şubat'ta yapılması planlanan erken genel seçim öncesinde gerginlik artarken, Yinglak gazetecilere yaptığı açıklamada, parlamentonun feshedilmesinin ardından görevini sürdürmesi gerektiğine işaret ederek, "Siyasi istikrarı korumak zorundayım. Demokrasiyi sürdürmek için görevimi yapıyorum" diye konuştu.

Başbakan Yinglak'ın, muhalefetin de dahil olduğu farklı gruplarla Seçim Komisyonu'nun seçimin ertelenmesi önerisini görüşmeyi istediği ancak ana muhalefet Demokrat Parti'nin, hatta Seçim Komisyonu'nun kendisinin buna yanaşmadığı belirtiliyor.

Yönetim karşıtları, ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürerek, Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasını istiyor. Yinglak, siyasi krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat'ta erken seçime gidileceğini açıklamıştı. Seçimi yine Yinglak'ın kazanmasından endişe eden muhalefet partileri, başbakanın istifa etmesini ve seçimlere kadar bir halk konseyi kurulmasını talep ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler