Taşerons sınav ve soruşturma
387 bin olan taşeron sayısını 2 milyona ulaştıran hükümet, kadro vermek için koşulları açıkladı.
Hükümetin, taşeron düzenlemesinde ayrıntılar netleşiyor. Buna göre, işçiler sınavla alınacak. Güvenlik soruşturması yapılacak. Maaşlar yine aynı kalacak. İşçi çalıştığı işyerinde aynı işi yapmaya devam edecek. Emekli taşeron işçiler ise kadroya alınmayacak. AKP iktidara geldiğinde taşeron işçi sayısı yaklaşık 387 bindi. Bugün 1 milyona yakını kamuda olmak üzere özel sektörle birlikte 2 milyonu aşkın taşeron işçi bulunuyor. Taşeronla ilgili tasarı henüz Meclis’e sunulmadı, sendikalarla da paylaşılmadı. Düzenlemenin ayrıntıları şöyle:
-Hepsi 900 bin: Düzenleme mevsimlik işçiler ve 4-C’lilerle birlikte toplam 900 bin kişiyi kapsıyor. Aileleri ile 4-5 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.
-Tam kadro 450 bin kişiye: Tam kadro yani Devlet Memurları Yasası’nın 4-D kapsamına (kadrolu işçi) alınacak işçi sayısı 450 bin. Kamuda şu an 4-D kapsamında 109 bin işçi var. Genel bütçe kapsamındaki idareler, bakanlıklar, denetleyici ve düzenleyici kuruluşlar, özel bütçe kapsamındaki idareler, sosyal güvenlik kuruluşları kapsam içinde olacak.
-İmtiyazlı şirket: Belediyelerdeki taşeron işçiler belediye iktisadi teşekküllerinde (BİT) istihdam edilecek. Belediyeler ve il özel idarelerinde 400 bin işçi var. Şu anda BİT’lerde çalışan işçi sayısı 100 bin. Kıdem korunacak: Taşeron işçiler kadroya alınırken, kıdemleri korunacak. Yıllık izinleri ve diğer hakları da bu kıdemleri üzerinden hesaplanacak.
-Ücret aynı: İşçiler mevcut maaşları neyse yine aynı maaşı almaya devam edecek. Sadece kamudaki çalışanlara verilen 52 günlük ilave tediye ödemeleri de ücretlere eklenecek. Taşeron işçinin çalıştığı iş yerinde toplusözleşme yapıldıysa kadro sonrasında da aynı toplusözleşme devam edecek.
-Güvenlik soruşturması: Düzenlemenin Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ardından yılbaşına kadar yasalaşması bekleniyor. Yasanın çıkmasının ardından kadroya geçmek isteyen işçilerin başvuruları alınacak. Güvenlik soruşturması da yapılacak. Sonrasında kadroya geçenler ilan edilecek. Sınav yapılacak: Kadro verilecek işçiler sınava girecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Bu kadar KPSS’yle herkesin girdiği bir memuriyet varken toplum vicdanını da düşünerek bir ara mekanizma koyacağız, sonra da herkesin geçişini sağlamış olacağız” dedi.
İşyerleri değişmeyecek
Kadroya alınan işçiler aynı işyerinde yine aynı işi yapmaya devam edecekler. Yer değişikliği de olmayacak. 69 kurum kapsam dışı mı?: Özel bütçe kapsamındaki idarelerdeki işçiler kadroya alınacak. Ancak özel bütçe kapsamında olmayan kamu idarelerindeki işçilerin durumu soru işareti yarattı. Bu durumda 69 kuruluş bulunduğuna dikkat çekildi. Açıklamaya göre bu kuruluşlardaki taşeron çalışanlar kadro alamayacak. Geçici işçi kadro istiyor: Çaykur’da, Orman Genel Müdürlüğü’nde, şeker fabrikalarında 5 ay 29 gün çalışan mevsimlik işçilerin çalışma süreleri 4 ay uzatılacak. 9 ay 29 güne çıkarılacak. Ancak sendikalar ve işçiler, ya kadro verilmesini ya da sürenin 12 aya çıkarılmasını istiyor. Türk-İş de yasanın görüşmeleri sırasında bu yönde girişimde bulunacak.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti