Tarımda küçük üreticiye ‘sigortalı olun’ çağrısı

Tarsim Genel Müdürü Yusuf Satoğlu tarımsal üretimde yüzde 20 olan sigortalanma oranının hayvancılıkta yüzde 6-7’lerde kaldığını hatırlattı.

Tarımda küçük üreticiye ‘sigortalı olun’ çağrısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.10.2017 - 22:21

Tarım Sigortalı Havuz İşletmesi AŞ. (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, küçük üreticiye “sigortalı olun” dedi. Manisa’da Tarsim kapsamında keçi ve inek çiftliği sahibi üreticilerle buluşan Satoğlu, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nü de ziyaret ederek, sembolik hasat gerçekleştirdi. Geniş bağlara sahip Manisa’da Tarsim’den yararlanan üzüm üreticisi sayısının yüzde 60’lara ulaştığını vurgulayarak, “Özellikle son yıllardaki don ve dolu afetleri nedeniyle üreticilerin Tarsim’e ilgisi artıyor. Sadece Manisa’da çalışmaya başladığımız 2006 yılından bu yana 592 milyon liralık hasar ödemesi yapmışız. Diğer Ege illeriyle birlikte bu rakam 850 milyon lirayı buluyor. Bu ciddi bir rakam” dedi. Sadece meyvelerini değil ağaçları da sigorta kapsamında aldıklarını bildiren Sataoğlu, “Tarsim bugüne kadar ağaçtaki ürünü sigortalıyordu. 2017’nin başından itibaren ağacın kendisini de sigortalamaya başladı. Giderek artan bir talep var. Örneğin Mersin yöresinde 1500 metre yükseklikteki 6-7 köyde, çok kaliteli şeftali yetiştiriliyordu. Ancak geçen kış Tarsim kapsamında ürünler, ağaçlarıyla birlikte aşırı kar yağışından ötürü büyük zarar gördü. O köylere toplam 55 milyon lira hasar ödemesi yaptık” diye konuştu.

Yüzde 60 teminat

2015’te fındıkta 200 bin poliçeye ulaşmalarına karşın, bu rakamın şimdilerde 60 binlere düşmesini rekolte kaybına bağlayan Satoğlu, buğdayda da kuraklık ve don için yüzde 60 teminat desteği verdiklerini söyledi. Buğdaydaki bu desteğe sezonun bitmesine 20 gün kala başlamalarına karşın 70 binlik poliçe rakamına ulaştıklarını anlattı.

Yaprak sarması üzümü vurdu

Son yıllarda taze bağ yapraklarının fiyatının 4, 4.5 liraya ulaşması nedeniyle üzümlerde hızla güneş yanığı hastalığının yayıldığı vurgulandı. Meyveyi güneşten koruyan bu yaprakların zamanından önce toplanması nedeniyle üzümün kızgın güneşle baş başa kaldığını belirten Satoğlu, “Üreticiler şimdi güneş yanığı hastalığının da teminat kapsamında alınmasını istiyor. Gerek uzmanlarımız, gerekse Manisa Bağcılık Enstitüsü bu konuda çalışyor” dedi.

Hayvancılık sıkıntılı

Tarımsal üretimde yüzde 20’lere ulaşan sigortalanma oranının hayvancılıkta yüzde 6-7’lerde kalmasını da değerlendiren Satoğlu, şunları söyledi: “100 başın üzerinde hayvana sahip işletmelerde sigortalanma oranı yüzde 35’lere ulaşıyor. Ancak daha az hayvana sahip üreticiler ise bundan kaçıyor. Oysa bu sistem en çok onları ilgilendiriyor. Olası bir afette, elindeki birkaç hayvanı da telef olan üreticiler, en fazla zararı görüyor. Çünkü yenisini alacak maddi olanakları yok. Oysa Tarsim kâr amacı güden bir kuruluş değil. Sistemin sürdürülebilir olması için devlet bankalarla havuz sistemi şeklinde çalışıyor ve ciddi bir destek veriyor. Bugün 8-9 bin liralık bir büyükbaş hayvanı yıllık 300, bir keçi ve koyunu ise 20 liraya sigortalatmak mümkün.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler