Taksim'de sansüre isyana plastik mermi ve gaz!

Taksim'de internet kanununa karşı başlayan eylemde polis yurttaşlara bibergazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

Taksim'de sansüre isyana plastik mermi ve gaz!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.02.2014 - 18:05

 

AKP Hükümeti tarafından meclisten geçirilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı “internet düzenlemesine” karşı Taksim’de eylem yapmak isteyen gruplara polis sert şekilde tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Müdahalede çok sayıda eylemci yaka paça gözaltına alındı.

Taksim’de ki eylem öncesi polis dün akşam saatlerinden itibaren Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’nı kapattı. İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklara polis ve TOMA’lar konuçlandırıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemlerine rağmen Fransız Konsolosluğu önünde toplanan gruplar “Sansüre karşı direne direne kazanacağız” pankartı açıp “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” , “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları attı. Bunun üzerine polis İstiklal Caddesi’nin girişini kapattı.

Eylemcilerin polis barikatına yüklenmesi üzerine polis gruplara biber gazı ve TOMA’larla müdahele etti. Müdahale çok sayıda gösterici yaka paça gözaltına alındı.

Öte yandan meydana getirilen TOMA'lar arasındaki kameralı olanı dikkat çekti.

Grup üyelerinin polislerce gözaltına alınmasına çevrede bulunan yurttaşlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlunu kast ederek “Bilal’i de alın” diyerek tepki gösterdi. Polis müdahalesi üzerine İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Lisesi’ne doğru geri çekilen gruplar buradan Cihangir’e inen ara sokaklara girdi.

Ara sokaklara yoğun şekilde biber gazı kullanan polis burada da bazı göstericileri gözaltına aldı. İlk müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan gruplar İstiklal Caddesi’ne çıkarak polise taş ve havaifişeklerle karşılık verdi. Kurdukları barikatları ateşe veren gruplara polis tayzikli su plastik mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Ara sokaklarda yoğun şekilde çatışmalar yaşandı. Polisin müdahalesi sırasında gazdan ve plastik mermiden etkilenen yurttaşlar çevredeki işyerlerine sığındılar. Mis Sokak’ta havaiye fişek atan gruba polisin attığı gaz fişeği, Tarlabaşı Bulvarı’nda Taksim yönüne ilerleyen içinde çocuklarında bulunduğu halk otobüsüne isabet etti. Yenikapı-Kurtuluş seferini yapan otobüsün içi bir anda gazla dolarken, yolcular şoförün kapıları açmasının ardından kendilerini dışarı attı. Olaylarda bazı yurttaşlarla polis arasında sert tartışmalar yaşandı. Bu tartışmaların birinde çevik kuvvet ve yurttaşlar birbirine girdi. Bu sırada bir polisin silahı parçalandı silahta ki kurşanlar yere saçıldı. Müdahaleler esnasında çok sayıda basın mensubu da polis tarafından darp edildi. Ara sokaklarda ve İstiklal Caddesi’nde süren çatışmalar gece geç saatlere kadar sürdü.

İzmir’de havai fişekli protesto

İzmir’de de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan grup “internetime dokunma”, “hırsız var” sloganlarını attı. Grup üyeleri ellerinde “fikirlere sansür işlemez”, “Sansüre karşı isyan” dövizleri taşıdı. Grup adına açıklama yapan Can Türkyılmaz, “Bu yasa, sokakta kalan çocukların halini sansürlemek için kullanılacak. Özgürlük, sandıkta değil sokakta. Bu sansürü kaldırmak için sokakları terketmeyiceğiz” dedi. Basın açıklamasının grup üyelerinin ardından göstericiler yanlarında getirdiği havai fişekleri ateşledi. Grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

TAKSİM'DEN FOTOĞRAFLAR 

 Yolcu otobüsüne gaz bombası!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon