Tahliye olan Kali: İşkenceyi doktora fısıldadım

Reyhanlı'da 51 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı ile ilgili gizli belgeleri sızdırdığı iddiasıyla tutuklu yargılanan er Utku Kali tahliye edildi. Kali mahkemede savunmasını yaparken, 'İşkence gördüm, doktorun kulağına fısıldadım' dedi.

Tahliye olan Kali: İşkenceyi doktora fısıldadım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.11.2013 - 16:54

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki saldırıyla ile ilgili gizli belgeleri dışarı sızdırmakla suçlanan tutuklu 26 yaşındaki er Utku Kalı çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 11 Mayıs tarihinde düzenlenen, 52 kişinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili üzerinde 'Gizli' ibaresi bulunan 4 belgeyi dışarı sızdırıp internette yayınlanmasına neden olduğu gerekçesiyle tutuklanan jandarma er Utku Kalı (26), özel yetkili Samsun 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün hakim karşısına çıktı.

18 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan ve geçen ay yapılan ilk duruşmaya travma sonrası stres bozukluğu ve intihar eğilimi olduğu gerekçesiyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavi gördüğü için katılmayan Er Kalı, bugün yapılan ikinci duruşmada ilk kez hakim karşısına çıktı.

Duruşmaya, babası Mahmut Kalı, annesi Gönül Kalı ile CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de katıldı. Samsun'da 21 Ekim tarihindeki yapılan ilk duruşmada  Utku Kalı tedavisi gerekçe gösterilerek duruşmada hazır edilmemiş ve ifadesi alınamamıştı.

Kali: 10 saniyede sıfırlarım

Utku Kali savunmasında 'Ben akıllı telefonu mesleğim gereği 10 saniyede sıfırlayabilirim. Isterseniz sizin telefonunuza hemen uygulayayım' dedi.

Avukat Ceren Kalı, istihbarat raporunu tanığa verdi ve incelemesini istedi. Tanık belgeyi hatırlamadığını söyledi.Kalı, tanığa belgenin saatinin sorulmasını istedi. Hakim sordu, tanık 'Sabah 9'da gelmiş. Gündüz ben varım, demek ki ben almışım' dedi. Zeycan , Bazen belgeler hatalı çıktığı zaman, onu santraldeki çöpte yakıyoruz.Utku Kalı santraldeki çöpte bir kağıt yakarken görüntülendiği için suçlanıyordu.

KANIN MI ÇEKİLDİ, PARA İÇİN Mİ YAPTIN?

Olay günü karakolda iken sakallı iki sivil kişinin geldiğini, bunların asker olduğunu, ardından biri alay komutanı iki albayın ve bazı astsubayların da karakola gelerek kendisini kısıtlı bir alana alıp sorular yöneltmeye başladığını belirten Kalı şu ifadeyi verdi:
“Bir astsubay bana ‘kanın mı çekildi, para için mi yaptın?’ diyerek üç kez tokat attı, boğazımı sıktı, karın boşluğuma yumruklar attı. Bu kişi ‘intikam soğuk yenen yemektir. Bildiklerinden daha fazlasını biliyorsan sanin a. k., o.ç., vatan haini, hapislerde çürüyeceksin’ dedi. Doktora çıkarıldığımda uygulanan işkenceyi açıklamama izin vermediler. Jandarmalar yanımda odaya girdik. İşkenceyi doktorun kulağına fısıldadım. Cezaevinde işkence gördüm. İşkence derken illa darp gibi, ıslatmak gibi değil, sürekli çırılçıplak soyularak arandım. Ailem görüşe geldi, görüş sonrası çırılçıplak arandım. Ablam geldi, aynı şekilde arandım. Cezaevindekiler beni Reyhanlı katliamının faili sanıyordu. Can güvenliğim nedeniyle tek kişilik hücre istedim.

STK’LARDA ÇALIŞTIM, HUZUREVLERİNİ GEZDİM, EĞİTİM VERDİM

Utku Kalı sivil hayattayken bir STK’de gönüllü olarak çalıştığını, ilkokul öğrencilerine ders verdiğini, huzurevlerini ziyaret ettiğini, engelli kişilerin topluma kazandırılması için çalıştığını anlattı. Elektronik teknisyeni olarak bilgisayar konusunda uzman olduğunu, çalıştığı firmadaki bir projesi nedeniyle fark yaratan eleman ödülünü aldığını, cep telefonunu avucunun içi gibi bildiğini söyleyen Kalı, “Alayda herkesin cep telefonu vardı, sadece benim telefonum bulundu bir de herkesin şarj aletleri bulundu. Cep telefonunu yalayıp yutmuş biri olarak istesem delil olduğu söylenen o mesajları 10 saniyede silerdim. Bana ait değiller, kabul etmiyorum.” dedi.
Utku Kalı ile en son ailesi 30 Ekim’de açık görüş yaptı. Kalı’nın uzun süren mücadele sonucu önce bazı bölümleri kesilip kırpılarak verilen gazetelere kavuştuğu, televizyon da seyredebildiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon