Suudi Arabistan'da online eleştirilere takip

Suudi Arabistan'ın internette eleştiri yapanları korkutmak için tutuklama ve dayak yolunu kullandığı belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü bu ülkenin müttefiklerine baskı yapması için çağrıda bulundu.

Suudi Arabistan'da online eleştirilere takip
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.12.2013 - 11:46

Suudi Arabistan'ın internette yönetimi eleştiren ve reform çağrısı yapan yorumcuları korkuratak ve tutuklayarak susturmaya çalıştığı ileri sürüldü. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 2011'in başlarında Arap Baharı'nın başlamasından beri Suudi makamlarının online eleştirilere karşı baskılarının iki katına çıktığını belirtti.

İnternette eleştiri yazısı yayınlayan ve siyasi katılımı desteklemeye çalışan 11 aktivistin, seyahat yasağı, işlerini kaybetme, itibarsızlaştırma kampanyası ve tutuklama ile yüz yüze geldiği kaydedildi.

Bunlar arasında kadın hakları için kampanyalar yapan Samar Bedevi de var. Bedevi baskıcı erkek koruma yasalarına karşı konuştuğu için hapis cezası almıştı. Bedevi büyük bir Twitter kampanyasından sonra Nisan 2011'de serbest bırakıldı.

Araştırmacılara konuşan Bedevi "Sosyal medya siteleri Suudi Arabistan'da öfkeni bellki edeceğin, 'haklarımız var' diye söyleyebileceğin az yerlerden biri" dedi.

HRW'nin raporunda ayrıca gazeteci ve insan hakları eylemcisi Mikhlif Şammari'nin durumuna da göz atılıyor. Şammari sadece yazdıkalrından dolayı 2007'deen beri üç kez tutuklandı. Şamari Suudi makamlarının Facebook ve Twitter gibi siteler yoluyla artan insan hakları bilincini bastırmaya çalıştığını söyledi.

Raporu hazırlayan Adam Coogle ise yaptığı değerlendirmede "Sosyal medya faaliyeti Suudi makamlarını korkutuyor" dedi.

Raporda ifade özgürlüğünün suç sayılmasının sona erdirilmesi için aralarında İngiltere ve ABD'nin olduğu müttefiklerine Suudi Arabistan'a alenen tutuklamaların durdurulması ve barışçıl eylemlere izin verilmesi çağrısı yapması istendi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler