Süründürüyor
Yaşam kalitesini düşüren migren, özellikle 20 ila 50 yaş aralığında tavan yapıyor. Hastaların yüzde 65’ten fazlası migren atakları nedeniyle işyerlerinde sorun yaşıyor. Migren tedavisinde migren ameliyatı, sülük, hacamat, fitoterapi gibi kanıtlanmamış tedavilerin yeri yok.
Migren, tüm dünyada en yaygın beyin hastalığı arasında yer alıyor. Hastaların yüzde 90’ından fazlasında yaşam kalitesini bozuyor. Uzmanlar, hastaların büyük kısmının uygun bir ağrı önleyici tedaviyle normal bir yaşam kalitesini sürdürdüğünü belirterek “Migren tedavisinde sıkça dile getirilen ‘migren ameliyatı, sülük, hacamat, fitoterapi vb.’ ispatlanmamış tedavilerin yeri yok” uyarısında bulunuyor.
Genetik yatkınlık...
22 Temmuz Dünya Beyin Günü nedeniyle Dünya Başağrısı Cemiyeti (IHS) Toplumsal Farkındalık Komisyonu üyesi ve Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Aynur Özge, Türk Algoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Özyalçın, Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk ve Dünya Başağrısı Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen ortak açıklama yaptı. Açıklamada, migrenin özgün genetik yatkınlığı olan bireylerde uygun koşullar gerçekleştiğinde yaşanan bir dizi değişimi yansıtan özel bir baş ağrısı türü olduğu belirtilerek “Migren dünyada en yaygın beyin hastalığıdır” denildi.
Üretken kesim...
Türkiye’de 3 kez yapılan kapsamlı saha çalışmalarının her 5 kadından biri ve her 10 erkekten birinde migren türü baş ağrısı olduğunun vurgulandığı açıklamada, migrenli olguların özellikle 20 - 50 yaş aralığında tavan yaptığı, bu nedenle toplumun üretken kesimine verdiği zararın da ortada olduğu kaydedildi.
Açıklamada, özetle şöyle denildi:
“Ağrı atakları sırasında sağlık kurumlarının meşguliyeti ve yapılan sağlık harcamalarına, hasta bireylerin ağrıya bağlı iş ve güç mağduriyetleri eklendiğinde dolaylı sosyoekonomik yük açısından ise 3. sıradadır. Migren ‘kronik’ yani müzmin şekli gelişmektedir ve bu durum Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre acil müdahale listesindeki ilk 10 hastalık içerisindedir.
Komşu tedavi ediyor!
“Hastaların yüzde 65’ten fazlası migren atakları nedeniyle işyerlerinde sorun yaşadıklarını bildirmişlerdir. Bu tür hastalar için Amerika’da yılda 40 milyon dolar, Avrupa da ise 50 milyon dolar harcanıyor. Engellilik durumuna göre ayarlanmış hastalığa maruz kalınan yıllar hesabıyla migren, felçten sonraki en önemli ikinci hastalıktır.
Olguların çoğunluğu ‘sinüzit, psikolojik, gerilim ağrısı’ gibi uygun olmayan teşhislerle çoğunluğu nörolog veya ağrı olmayan hekimler, yetkin olmayan çeşitli meslekten uzmanlar ve hatta komşuları tarafından tedavi edilmektedir.”
BUGÜN DÜNYA BEYİN GÜNÜ
Migrende yaşanan baş ağrısı yüzünden yaşam kalitesinin düşmesi mutsuzluğa neden oluyor. Migren, üretken yaştaki kadınları, erkeklere oranla iki kat daha fazla etkiliyor. Hastaların büyük kısmı uygun bir ağrı önleyici tedaviyle normal bir yaşam kalitesi sürdürebilir. Migren tedavisinde sıkça dile getirilen “migren ameliyatı, sülük, hacamat, fitoterapi vb.” ispatlanmamış tedavilerin yeri yok...
22 Temmuz Dünya Beyin Günü bu yıl Dünya Nöroloji Federasyonu ve Dünya Başağrısı Cemiyeti tarafından migrene adandı..
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!