Suriyeli muhalifler İstanbul'dan radyo yayınına başladı!

Bazı Suriyeliler için İstanbul'un, Esat rejimine muhalefetin merkezi haline geldiğine dikkat çekilirken, Türkiye'de kurulan radyoların Suriye'ye yayın yaptığı belirtiliyor. Bunlardan biri olan Radyo El Kul İstanbul'da bir iş merkezinin tepesinden yayın yapıyor. Radyonun kurucusu Obi Sukkar yayınlarının gizli bir alıcı ağı sayesinde 100 bin kadar kişiye ulaştığını söylüyor.

Suriyeli muhalifler İstanbul'dan radyo yayınına başladı!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.02.2014 - 09:32

Amerika'nın Sesi'nin Türkiye'de bulunan Suriyelilere yönelik geçtiği İstanbul mahreçli haberine, "Suriye'de süren iç savaş nedeniyle 1 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı Türkiye'ye kaçtı. Birçoğu sınıra yakın kamplarda kalırken, önemli sayıda mülteci vize kısıtlaması olmadığı için kentlere gitti" diyerek başladı.

Önemli sayıda Suriyeli'nin Türkiye'nin kentlerine dağıldığına dikkat çekilen habere göre, İstanbul'da 200 bin Suriyeli'nin olduğu tahmin ediliyor. Bazı mülteciler Türkiye'de iş ararken, diğerleri Avrupa'ya gitmenin yollarını arıyor.

Ancak diğer bazı Suriyeliler için İstanbul, Esat rejimine muhalefetin merkezi haline geldi. Türkiye'de kurulan radyolar Suriye'ye yayın yapıyor.
Bunlardan biri olan Radyo El Kul İstanbul'da bir iş merkezinin tepesinden yayın yapıyor. Radyonun kurucusu Obi Sukkar yayınlarının gizli bir alıcı ağı sayesinde 100 bin kadar kişiye ulaştığını söylüyor.

Sukkar, doktor olan ve muhalifleri tedavi eden eşinin öldürülme endişesi nedeniyle Suriye'yi terk ettiklerini söylüyor. Türk hükümetinin Suriyeli mültecileri kabul etmesinden yararlanan Sukkar ve eşi tek bavulla İstanbul'a varmış.

Sukkar, Türkiye'de durumlarının çok iyi olduğunu çünkü kendilerine insan gibi davranıldığını söylüyor. Sukkar sempatiye gereksinim duymadıklarını, önemli olanın Türkiye'de normal yaşamlarını sürdürebilmeleri olduğunu belirtiyor.

Sukkar'ın radyosuna zengin Suriyeliler destek oluyor. Bu nedenle Sukkar ve eşinin durumu iyi. Ancak başka Suriyeliler, bu kadar rahat değil.
Fatih'te Suriyeli mültecilere yemek dağıtılıyor. Bunlardan Ayşe, iki çocuğuyla yaşamını sürdürmekte zorlanıyor.

İslamcı militanlar erkek kardeşini kaçırdıktan sonra Suriye'yi terk eden Ayşe tüm ülkenin güvensiz hale geldiğini söylüyor. Ayşe mülteci kamplarına gitmek istememiş. Bu kamplarda iş olanağı olmadığını, giriş çıkışın zor olduğunu söylüyor. Ayşe İstanbul'da iş bulmayı ya da Avrupa'ya gitmenin bir yolunu bulmayı umuyor, ayrıca kentin pahalılığından şikayet ediyor.

Parklarda ve alışveriş merkezlerinde dilenenleri görmek sıradan bir görüntü haline gelmiş.

İnsan Hakları Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım bazı mültecileri eleştiriyor. Yıldırım, sokakta Suriyeli mültecileri görenlerin kendilerini aramasını istiyor. Yıldırım kendilerinin mültecileri hükümet kamplarına götürmeye hazır olduğunu ancak pek çoğunun kamplara gitmek istemediğini ve dilenmeyi tercih ettiğini belirtiyor.

Uzmanlar Türkiye'de sayıları artan mültecilerin hükümet için bir utanç kaynağı haline gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Radyo El Kul ilk olarak Suriye'ye yayın yapsa da artan mülteci sayısı nedeniyle Türkiye içinde de yayın yapmanın yollarını arıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler