Sümeyye Erdoğan: 'Tercih yapmak zorunda kaldım' (11.06.2014)

Sınavlardaki başarısızlığı nedeniyle Türkiye'de üniversiteye yerleşemediği iddia edilen Sümeyye Erdoğan, Türkiye'de yaşayan insanların etnik kimlikleri yüzünden ayrılmadığını belirterek, "Önümüzdeki kapıları kapadılar. Lise son sınıfta eğitim ve inancım arasında bir tercih yapmakla yüz yüze bırakıldım" dedi.

Sümeyye Erdoğan: 'Tercih yapmak zorunda kaldım' (11.06.2014)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.06.2014 - 10:13

Siirt'e saat 15.30'da gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin mezuniyet törenine katılmak üzere Siirt Üniversitesi Rektörlüğü Konferans Salonu'na geçti. Okul Müdürü Minir Benek'in yaptığı açılış konuşmasından sonra konuşan Sümeyye Erdoğan, toprağın bereketinin yetişen bitkiden ziyade yetişen insanla ölçüldüğünü belirterek, zira insanın her toprakta yetişmediğini, Siirt'in ise insan yetiştiren bir şehir olduğunu söyledi. Siirt'teki imam hatip lisesinin Türkiye'nin diğer kentlerindeki imam hatip liselerine göre ayrıcalıklı olduğunu savunan Erdoğan, "Bir ilim şehrinde, havasına, ilmin nüfus eden şehrinde imam hatip okumak, kesinlikle bir ayrıcalıktır. Burada köylerin, ilçelerin isimleri değişti, etnik kimlikler ret edildi, İstanbul'da ise inançlar ret edildi. Ben ve okuyan arkadaşlarım, üniversite kapılarından alınmadık. Ne özel kurumlarda, ne de devlet dairelerinde görev alamadık. Önümüzde kapıları öyle kapadılar ki geleceğe dair hayal bile kuramadık. Zulüm ve baskı inanın etnik köken, kimlik ve kültür ayırmadı. 28 Şubat yasakları nedeniyle yurt dışında, üniversite başvurumu yapıp kabulümü alırken, geri kalan tek aşama lise diploması iken, lise son sınıfta okul kapısında, eğitim ve inancım arasında bir tercih yapmakla yüz yüze bırakıldım. Biran bile tereddüt etmedim. Eğitim için resmi veya gayri resmi tüm yolları zorlayacak, ama üniversite kabulü yapmam gerekse de başımı açmayacaktım. Burada anlatmak istediğim aslında bir duruş ve direniştir. Kürtler'i ve Araplar'ın kimliği de, baş örtüsü de, inanç ve değerler de, inkar ret ve asimilasyon baskısından kurtulmuştur. Bugün yeni bir kapı aralanmış, yeni bir Türkiye'nin inşası başlamıştır. Tek parti dönemi bu ülkeye çok acılar yaşattı. Bugün, Doğu ve Güneydoğu'da tersten bir tek parti zulmüne baskısına tahammülümüz olamaz. Siirt ve Siirt'in ilim geleneği alim ve evliyalar, yaşanan açıların panzehiridir. Bizim referans noktalarımız onlardır" dedi.

Sümeyye Erdoğan: 'Tercih yapmak zorunda kaldım' - VİDEO


Son olarak konuşan Vali Tutulmaz, "Ben de bugün burada ilk kez sizi dinlerken, tüylerim diken diken oldu. Çünkü ben de bir imam hatip lisesi mezunuyum. Bugün vali olarak ilk hitabımı burada imam hatiplilere yapmam, bir ilahi tesadüftür" diye konuştu.

Okulu tanıtan sinevizyon gösterisi, öğrencilerin şiir okumasının ardından okul korosunun 3 dilde ilahi dinletisi ile devam etti. Daha sonra, Vali Mustafa Tutulmaz, günün anısına Sümeyye Erdoğan'a bir plaket verdi. Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman ise, üzerinde Başbakan Erdoğan'ın resminin yer aldığı tablo şeklindeki bir kilimi Sümeyye Erdoğan'a hediye etti. Tören sonunda Sümeyye Erdoğan, okulu bitiren öğrencilere diplomalarını verdi. Düzenlenen tören Erdoğan'ın öğrencilerle hatıra fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.

ASLINDA SÜMEYYE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEMEMİŞ

Sümeyye Erdoğan kamuoyunda, türbanlı olduğu için Türkiye'de okuyamadığı ve bu nedenle Amerika'ya gitmesi ile biliniyor.
Sırası gelmişken yazalım; medyanın bir hatasını düzeltelim:

Odatv'de 2008 tarihinde yayınlaanan iddiaya göre; Sümeyye Erdoğan 2002'de girdiği ÖSS sınavında 134,5 puan aldı. Yani 120 olan dört yıllık üniversite tercih barajı düşünülürse Sümeyye Erdoğan'ın bu puanla Türkiye'de dört yıllık bir üniversiteye girmesi mümkün değildi. Üstelik ortaöğretim başarı puanı 42,6 idi. Okul başarısını gösteren bu puan Sümeyye Erdoğan'ın ortalamanın altında bir öğrenci olduğunu gösteriyor.
Yani türban meselesinden çok lise başarısıyla ilgiliydi. Türkiye’de üniversiteyi kazansa gider miydi; bilinmez. Ama bu gerçeğin de bilinmesi gerekiyor. Neyse…

Sümeyye Erdoğan o yıl ABD'de Indiana Üniversitesi'nde The School of Public and Enveriomental Affairs (Kamu ve Çevre İşleri) departmanında Policy Studies (Politika Araştırmaları) eğitimi gördü. Yani yine medyanın yazdığı gibi “tarih” okumadı.

ABD’deki okula Ramsey'in sahibi Remzi Gür'ün bursu ile gitti. Indiana’da Müslüman Öğrenciler Birliği'ne üye oldu. 2005 yılında mezun oldu.
Yani dört yıl okumadı. Üstelik bir yılda uzattığı basında yazıldığına göre Sümeyye Erdoğan iki yıllık bir okulu bitirdi.
Ardından, okuldaki yakın Ürdünlü arkadaşları ve  Ürdün Kralı Hüseyin'in eşi Rana'nın teklifi ile Ürdün'de Arapça eğitimi aldı.
Ardından 2007'de London Schools of Economics'e “yüksek lisans” okumak için girdi. Ancak buranın bursunun kim tarafından verildiği bilinmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler