Strasbourg çıkarması
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İsviçre arasındaki dava bugün yeniden görülüyor.
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İsviçre arasındaki “soykırımın inkârını suç sayma” ile ilgili dava bugün AİHM Büyük Dairesi’nde yeniden görülüyor... AİHM’nin 17 yargıcı duruşmanın ardından oylamaya çekilecek ancak sonuç açıklanmayacak.
Perinçek ile İsviçre arasındaki davanın kritik duruşması öncesinde Türkler ve Ermeniler Strasbourg’a çıkarma yaptı. Perinçek, “Talat Paşa Komitesi” adıyla Strasbourg’a uçak kaldırdı, İsviçre’deki Ermeni diyasporası da Fransa’da buluştu. AİHM eski yargıçlarından CHP Milletvekili Rıza Türmen, bugün yapılacak duruşmada davanın yeniden ele alınacağını belirterek “Duruşmada taraflar dinlenecek, ardından mahkemenin 17 üyesi oylama ve istişareye çekilecek.
Yarın (bugün) yapılacak oylamada verilecek karar gizli kalacak. İstişare sürecinin ardından kararın yazımı yaklaşık 3-4 ayda tamamlanacak ve mahkeme yeniden oylamaya gidecek. Bu oylamada üyeler görüşlerini değiştirebilirler” dedi.
İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Biz davaya görüş bildirdik ancak müdahil olmadık. Müdahil tanımlaması yanlış. Soykırımın inkârı bu acının tekrar yaşanmasına neden olur. Bu davanın ifade özgürlüğü ile ilgisi yoktur. Biz de Uluslararası İnsan Hakları Derneği, Dur De! Platformu ve Hakikat Adalet Hafıza Merkezi ile birlikte davaya görüş bildirdik” diye konuştu.
Türkiye müdahil oldu
Perinçek ile İsviçre arasındaki davaya ülke içinden ve dışından çok sayıda taraf müdahil oldu. Dışişleri Bakanlığı da davaya müdahil olan taraflardan biri. Türkiye’nin görüşü AİHM’deki dava sürecinde iletildi. Türkiye’nin resmi tutumunun “Tarihin ve hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlere karşı olunmalı, demokratik toplumlarda ifade özgürlüğü garanti altına alınmalı” ifadesiyle mahkemede iletilmesi bekleniyor.
Perinçek başkanlığındaki heyet, kendilerine Talat Paşa Komitesi adını vererek, İstanbul’dan özel uçakla Strasbourg’a çıkarma yaparken Avrupa’daki Ermeni lobisi de Strasbourg’da buluştu. AİHM’nin çevresinde güvenlik önlemleri de artırıldı.
Perinçek ile İsviçre arasındaki dava 2005’te başladı. Ermeni İsviçre Derneği, İsviçre Ceza Kanunu’nunda yer alan “soykırımın inkârını suç sayma” hükmünü gerekçe göstererek şikâyette bulundu. Perinçek, İsviçre’nin çeşitli illerine giderek konuşma yaptı. İsviçre mahkemelerindeki sürecin 2007’de tamamlanması ve Perinçek’in suçlu bulunmasının ardından dava 2008’de AİHM’ye taşındı.
AİHM, Perinçek’in savunmasını haklı buldu ve İsviçre’nin insan hakkı ihlali yaptığına hükmetti. Ancak İsviçre Mart 2014’te AİHM’ye temyiz başvurusunda bulundu. Bu başvuru sonucunda AİHM’nin 5 yargıcından oluşan mahkeme paneli davanın Büyük Daire tarafından tekrar değerlendirilmesini kararlaştırdı.
Perinçek: Gerçekler yanımızda
Perinçek, Strasbourg’a hareketinden önce yaptığı açıklamada, “Gerçekler de hukuk da bizim yanımızda. Avrupa’nın büyük özgürlük geleneğine, Fransız özgürlüklerine dayanıyoruz” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- Kazaya müdahale eden polislerden biri şehit oldu!
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'
- İmamoğlu'ndan Bakan Tunç'a sert yanıt
- DP'de deprem: İstifa ettiler