Son güne kadar iyi düşünün!
Üniversite adayları, tercihlerini 17 Temmuz akşamına kadar http://ais.osym.gov.tr/ adresinden değiştirebilirler. Bu süre dışında herhangi bir değişiklik hakkı bulunmuyor.
Üniversite adaylarının aklına tercih sürecinde pek çok soru geliyor ve bazen bu soruların yanıtlarını bulmakta güçlük çekiyorlar. Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, adayların sıkça sordukları soruları ve yanıtlarını derledi:
Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programları tercih ederken, aynı zamanda özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara da başvuru yapabilir miyim?
Özel yetenek sınavları merkezi yerleştirme dışında öğrenci almaktadır. Dolayısıyla adaylar hem merkezi yerleştirme yoluyla tercih yapabilir hem de özel yetenek sınavına başvurabilirler.
Hem merkezi yerleştirme ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını hem de özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleşebilir miyim?
Her iki programa da yerleşirsem hangisini tercih edeceğim? Ya da her iki programa da kayıt olabilir miyim?
Özel yetenek sınavları merkezi yerleştirme dışında öğrenci aldığından öğrenci aynı anda hem merkezi yerleştirmeyle hem de özel yetenek sınav sonucuyla bir yükseköğretim programına yerleşebilir. Kazanılan iki programa da kayıt yaptırmak mümkün olmadığından öğrenci en çok okumak istediği programa kayıt yaptırmak durumundadır.
Sonuç belgesindeki puanlar
2014 ÖSYS’de 4 yıllık fakülteleri kazanabilecek kadar puan alsam, iki yıllık meslek yüksekokullarını da tercih edebilir miyim?
2 yıllık önlisans programlarını tercih edebilmek için 140; 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilmek için 180 puan barajını geçmek yeterlidir. Eğer öğrenci 4 yıllık lisans programlarını tercih edebiliyorsa 180 puan barajını aşmış demektir. Dolayısıyla 2 yıllık önlisans programlarını tercih edebilir.
Tercih yaparken sınav sonuç kâğıdında nereye bakmalıyım? Sonuç kâğıdında bir sürü puan var, hangisi benim işime yarıyor?
Sınav sonuç belgesinde 18 farklı ham puan ve 18 farklı yerleştirme puanı yer alır. Tercih yaparken yerleştirme puanı sütununda yer alan puanlar dikkate alınır. Her bölüm farklı puan türüyle öğrenci aldığından seçilecek bölümdeki puan türüne bakılarak tercih yapılır. Örneğin öğrenci Makine Mühendisliğini tercih edecekse bu bölüm MF 4 puan türüne göre öğrenci aldığından sınav sonuç belgesinde yerleştirme puanı sütununda yer alan MF 4 puanına bakılarak tercih yapılır.
Başarı sıraları ham puana göre mi? Ortaöğretim puanı eklenmiş puana göre mi belirtiliyor?
Sınav sonuç belgesinde 18 farklı ham puan ve 18 farklı yerleştirme puanı yer alır. Başarı sıraları her puan türü için belirlenir ama tercih yaparken ortaöğretim puanının eklenmiş olduğu yerleştirme puanlarına veya başarı sıralarına bakılır.
Tercih işlemlerini nasıl ve nerede yapmak gerekiyor?
Tercih işlemleri internet yoluyla ÖSYM’ye gönderilecektir. http://ais. osym.gov.tr/ adresinden öğrenci kendi kullanıcı adı ve şifresiyle kendi sayfasından tercih işlemlerini yapacaktır.
Tercih yaptıktan sonra değişiklik yapmak mümkün mü?
ÖSYM tarafından belirlenen tercih işlemlerini gerçekleştirme süresi içinde adaylar http://ais.osym.gov.tr/ adresinden tercihlerini yapabilir veya yapılan tercihlerini değiştirebilirler. Bu süre dışındaherhangi bir değişiklik hakkı bulunmamaktadır.
Tercih yaparsam gelecek sene sınava girdiğimde ortaöğretim puanım düşer mi?
Tercih yapıldığında öğrenci lisans veya önlisans programına (açık öğretim programları hariç) yerleşirse kayıt yaptırmasa dahi bir sonraki sene sınava girdiğinde ortaöğretim puanı yarı yarıya düşer. Eğer tercih yapar fakat herhangi bir programa yerleştirilmezse puan kaybı olmaz.
Ortaöğretimde fen bilimleri alanından mezun oldum. Eşit ağırlık bölümlerine göre tercihlerimi yaptığımda puan kaybı yaşar mıyım?
2014 ÖSYS’de ham puana eklenen ortaöğretim puanının çarpılacağı katsayısı tüm puan türleri için 0.12 olarak belirlendiğinden
öğrenci mezun olduğu alana göre değil puanına göre istediği bölümü tercih edecek ve herhangi bir puan kaybı yaşamayacaktır.
Liselere girişte, özel okullar sınavında ve OGES’de ikinci yerleştirme dönemi vardı. ÖSYS’de de böyle bir şey var mı?
ÖSYS tercihlerinde ikinci bir yerleştirme hakkı vardır. Ekim ayında üniversitelere kayıt dönemi bittiğinde açık kalan kontenjanlara göre ek yerleştirme yapılır. OGES sisteminden farklı olarak ek yerleştirmeye ilk yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeyenler başvurabilir.
Bölüm değiştirme şansı
Bir bölümü kazansam diğer bölümün yedek listesinde yer alabilir miyim? Bir bölüm kazansam bile ek yerleştirmede başka bir üniversiteye kaydımı alabilir miyim? Daha sonra bölüm değiştirme şansım olur mu?
ÖSYM’nin yerleştirme sisteminde yedek yerleştirme gibi bir durum söz konusu değildir. Ek yerleştirme herhangi bir yükseköğretim
programına yerleşemeyen öğrencileri kapsar. Dolayısıyla öğrenci kazandığı bölümü daha sonra değiştiremez bu yüzden öğrenci tercih yaparken okumak istemediği bölümü tercih listesine almamalıdır.
Açıköğretim fakültesine girmek için ne gerekiyor?
Öğrenci 2014 YGS’de herhangi bir puan türünde 140 barajını geçtiğinde istediği açık öğretim programına başvurabilir.
Adayların 140.000 puanı ile tercih edebileceği 4 yıllık lisans programları var mıdır?
Öğrencinin 4 yıllık ve daha üzeri bir programı seçebilmek için seçilecek bölümün puan türünde 180 puan ve üzerinde puan alması gerekmektedir.
Genel lise mezunları 2 yıllık MYO’ları tercih ederken sınav sonuç belgesinde nereye bakacak?
2 yıllık MYO’lar YGS puan türleriyle öğrenci alırlar. Genel lise mezunları seçecekleri 2 yıllık MYO bölümünün puan türü hangisiyse sınav sonuç belgesinde o puan türüne bakmalıdır. Fakat 2 yıllık MYO’lar öğrenci alımlarında meslek lisesi çıkışlı öğrencilere öncelik tanırlar. Eğer bölüm kontenjanını meslek lisesi öğrencisi ile doldurursa genel lise öğrencisini almaz.
İkinci öğretim nedir? Örgün öğretimden farkı var mıdır?
İkinci öğretim programları eğitimlerini akşam veren bölümlerdir birinci öğretimden farkları öğretim zamanı (akşam) ve öğrenim ücretlerinin daha fazla olmasıdır. Diploma unvanında farklılık yoktur.
Okul birincisiyim. Bu yıl yerleşemezsem önümüzdeki yıl okul birinciliği kontenjanından faydalanabilir miyim?
Okul birinciliği kontenjanı sadece mezun olunan yılı kapsar. Bir sonraki yıl okul birincisi bu kontenjanı kullanamaz.
Yurtdışında eğitim görmek istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?
Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler, ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan yurtdışı programlarını yerleştirme puanlarıyla tercih edebilecekleri gibi, ÖSYM’nin kılavuzunda yer almayan diğer üniversitelere de yerleşebilmektedirler. Kılavuzda yer almayan üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler, gitmek istedikleri üniversitenin koşullarını yerine getirerek, bu üniversitelere bireysel olarak başvuruda bulunabilmektedir. Bazı üniversiteler YGS ve LYS’ye girme ve ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan bir programı kazanma koşulu ararken, bazı üniversitelerde sadece YGS ve LYS’ye girme koşulu arayabilmektedir. Bazı yurtdışı üniversitelere ise YGS ve LYS’ye girmeden de başvuruda bulunmak mümkün olabiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Gaga Bulut'tan skandal pedofili yayını!
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- İstanbul'da AVM yangını: Çok sayıda itfaiye sevk edildi!
- AKP'li üst düzey isimden 'genel af' yanıtı
- Kürsüde Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi