Soma'da ibre bakanları gösteriyor

Soma’da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan katliamın ardından yakınlarını kaybeden ailelerin açtığı tazminat davalarında, “sorumluluk ibresi” şirketin yanı sıra bakanlıklara da uzanıyor.

Soma'da ibre bakanları gösteriyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.12.2015 - 09:55

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Enerji bakanlıkları madene çalışması için rapor hazırlayan müfettişlerle ilgili soruşturma izni vermemişti. İş mahkemelerinde açılan tazminat davalarından çıkan kararlar ise, sorumluluğun daha geniş şekilde yayılması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Soma’da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan katliamın ardından yakınlarını kaybeden ailelerin açtığı tazminat davalarında, “sorumluluk ibresi” şirketin yanı sıra bakanlıklara da uzanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Enerji bakanlıkları madene çalışması için rapor hazırlayan müfettişlerle ilgili soruşturma izni vermemişti. İş mahkemelerinde açılan tazminat davalarından çıkan kararlar ise, sorumluluğun daha geniş şekilde yayılması gerektiğini gözler önüne seriyor.

13 Mayıs 2014’te Soma AŞ’ye ait Eynes Maden ocağında yaşanan katliamın ardından yakınlarını kaybeden bir çok kişi, sorumlulara karşı iş mahkemelerine tazminat davası açtı. Katliamda oğlu Rıdvan Kazancı’yı kaybeden Şerafettin Kazancı Ankara 14. İş Mahkemesi’ne, eşi Ahmet Ergün’ü kaybeden Fadime Ergün de Ankara 10. İş Mahkemesi’ne tazminat için başvurdu. İki mahkeme de, ODTÜ’den Prof. Dr. Naci Bölükbaşı, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydın Başbuğ ve makine mühendisi, işgüvenliği uzmanı Hikmet Babuşçu’dan oluşan bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verdi. Bu heyetin hazırladığı raporlara göre sorumluluk şirketin yanı sıra bakanlıklara verildi.

Bilirkişi heyeti, kazada yüzde 70 oranında şirketi sorumlu bulurken, yüzde 20 Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), yüzde 5 Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve yüzde 5 oranında da Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) sorumlu olduğunu tespit etti.

Mağdur ailelerin avukatı Denizer Şanlı, raporun ardından hem TKİ’den hem de şirketten alacaklarının tamamını tahsil edebileceklerine dikkat çekerek, “Rapor sonrası mahkeme kararı hem maddi hem de manevi tazminat verilmesi şeklinde olacaktır. Çok büyük oranda savcılık bilirkişi heyetinin tespitlerine bağlı kalıyor. Şu anda bakanlıklardan tazminat talep etmek için iş mahkemesi değil idare mahkemesine gidilmesi gerekiyor. Bu raporun ardından istenildiği takdirde bakanlıklardan tazminat talep edilebilecek. İstenirse idari yargı da bakanlıkları sorumlu kılıyor” dedi.

Öte yandan bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde Soma Davası’na devam edilecek. 8’i tutuklu 41 sanığın yargılandığı davada mağdur madencilerin yakınları dinlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler