Soğuk buluşma

Davutoğlu ile Bahçeli arasındaki koalisyon görüşmelerinin ilk turunda, MHP lideri partisinin ana muhalefette kalma isteğini tekrarlayıp, koalisyona şimdilik yeşil ışık yakmadı. Bahçeli, önce “AKP-CHP ya da AKP-CHP-HDP arasında koalisyon kurulmasını” önerdi. Bunların olmaması halinde “Üzerimize düşeni yaparız. Gerekirse erken seçime gidilebilir” dedi.

Soğuk buluşma
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.07.2015 - 05:16

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinin ilk turunda Bahçeli, partisinin ana muhalefette kalma isteğini tekrarlayıp, şimdilik, koalisyona yeşil ışık yakmadı. Bahçeli, daha önce da kamuoyuna açıkladığı kırmızı çizgilerini yineleyip, önce “AKP-HDP, AKP-CHP ya da AKP-CHP-HDP arasında koalisyon kurulmasını” önerdi.

Görüşmenin saat 14.00’te yapılması planlanıyordu ancak Davutoğlu’nun Genel Kurulu’ndaki RTÜK seçimleri nedeniyle görüşmeyi bir saat öne alma talebi nedeniyle, görüşme saat 13.00’te başladı. Bahçeli’nin MHP Genel Merkezi yerine TBMM MHP Grup Salonu’nda kabul ettiği Davutoğlu ile görüşmesi 1 saat 44 dakika sürdü. Görüşmeye AKP’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Genel Sekreter Haluk İpek, Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Lütfi Elvan ve Ertan Aydın katıldı. Bahçeli’nin yanında ise Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan Yardımcıları Kenan Tanrıkulu, Semih Yalçın, Genel Sekreter İsmet Büyükataman ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı yer aldı.

HABER ANALİZ... Bahçeli’nin stratejisi: Mesafe koy, gücü elinde tut

Gergin görüşme

Görüşme sırasında Başbakanlık korumaları Bahçeli’nin kapısı önünde beklemek istedi. Bunun üzerine odanın kapısında Başbakanlık’tan ve Bahçeli’nin ekibinden birer koruma polisi beraber bekledi. Çıkışta Davutoğlu’nun hızlı bir şekilde ayrılması dikkat çekti.

Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu ile Bahçeli arasındaki görüşme, Bahçeli’nin tutumu nedeniyle gergin geçti. Bahçeli’nin görüşmede, partisinin olmazsa olmaz 4 kırmızı çizgisini, “çözüm sürecinin sona ermesi ve bu kapsamda PKK terör örgütünün kendisini derhal lağvetmesi, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu dosyalarının tekrar açılarak, bu sürecin mutlaka hesabının sorulmasını” yinelediği belirtilirken, Davutoğlu’na, “seçim sonuçlarının kendilerine ana muhalefet görevi verdiğini” ifade etti. Bahçeli’nin, “Biz en doğru koalisyon seçeneklerinin AKPCHP, AKP-HDP ya da AKP-CHPHDP olduğunu düşünmekteyiz. Bunun olmaması durumunda üzerimize düşeni yaparız. Gerekirse ‘erken seçime’ de gidilir” dediği öğrenildi.

‘Ayrışma körüklenir’

Bahçeli’nin Davutoğlu’na CHP ve HDP ile koalisyon kurulmasını “Toplumda ayrışma ve gerginlik var. Bizimle hükümet kurarsanız bu daha da körüklenir. CHP ile kurarsanız toplumsal uzlaşmaya katkı sağlarsınız” gerekçesine dayandırdığı belirtildi. Çözüm sürecini ve Dolmabahçe görüntüsünü eleştiren Bahçeli’nin “Çözüm sürciyle ilgili görüşlerimiz belli. Bizimle hükümet kurarsanız terör konusunda sert önlemlerin alınmasını istersek ne yapacaksınız” sorusunu yönelttiği kaydedildi.

‘Ötekileştirdiniz’

Bahçeli’nin görüşmede 13 yıllık AKP iktidarını da sert sözlerle eleştirdiği vurgulandı. Bahçeli’nin, “AKP’nin 13 yıllık iktidarında Türk halkını dışlayıcı, ötekileştirici politikalar uygulandı. Bu nedenle AKP tarih karşısında sorumludur. Türk siyaseti ve Türk halkı 13 yıllık iktidarda çok çekmiştir. 13 yıllık iktidarda Türkiye’nin komşularıyla olan sorunları katlanarak, arttı” dediği de ifade edildi.

Erdoğan konuşulmadı

Erdoğan’ın konumunun gündeme gelmediği görüşmede Güneş Motel örneği veren Davutoğlu’nun geçmişte vekil transferleri, azınlık hükümetleri ve dışarıdan destekli modellerin gündeme geldiğini belirterek, “Bizim asla Güneş Motel travmasını bir daha ülkemiz demokrasine yaşatmak gibi bir niyetimiz yok” dediği belirtildi.

MHP isim vermedi

Öte yandan Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında MHP ile yapılacak görüşmeler için koordinatör belirledi. Koordinatör olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik görevlendirilirken, MHP’nin koordinatör olarak “özel bir isim bildirmeyeceği” ifade edildi.

MHP lideri: Muhalefette kalacağız

Başbakan Davutoğlu, Bahçeli ile yaptığı koalisyon müzakeresinin ardından AKP Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Görüşmenin “dostane, samimi ve sıcak bir ortamda” geçtiğini söyleyen Davutoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

Bir kez daha ‘ortaklık yok’: 7 Haziran’dan itibaren birçok vesileyle “hükümet ortaklığında bulunmama” tarzında bir yaklaşımda olduklarını bir kez daha dile getirdiler. Saygı duyduğumuz bir görüştür. Ama bundan sonrası için de arkadaşların temas halinde bulunmasında mutabık kaldık. Hem arkadaşlarımız arasında hem de ihtiyaç duyulması halinde Bahçeli ile bayram sonrasında ikinci bir görüşme için tekrar bir araya gelme imkânımız var.‘Muhalefette kalma’: (‘İkinci görüşme, CHP ile olmazsa pozisyonu mu’ sorusu üzerine) Böyle bir ifade CHP ile görüştükten sonra olmazsa anlamında değil. Kendilerinin tutumları çerçevesinde “hükümet ortaklığı kurmama” ve “muhalefette kalma”nın genel yaklaşımları olduğunu ifade ettiler. “CHP ile sonuca ulaşma”dan bağımsız olarak Türkiye’nin hükümetsiz bırakılmaması lazım, güçlü bir hükümetin kurulması lazım. O da ben de aynı kanaatteyiz.

Cumhurbaşkanlığı değil, çözüm konuşuldu: Cumhurbaşkanlığı konusu gündeme gelmedi. Türkiye’nin uluslararası geleceği, bekası, karşı karşıya kaldığı riskleri, Suriye ve Irak politikalarını ele aldık. Çözüm süreci bağlamında görüş teatisinde bulunduk. Bu söylediklerimi kendisiyle teyitleşerek çıktık.

Protokole kadar aynı mesafedeyiz: 7 Haziran’la birlikte oluşan tabloyu en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu tablo bize hiçbir kapıyı kapatmamayı gösteriyor.Protokol imzalanana kadar aynı mesafedeyiz.

Pozisyonlar tekrar değerlendirilebilir: Siyasetin hesaba sığmayan bir yönü var ki, ülke çıkarları söz konusu olduğu zaman daha önceki pozisyonların tekrar değerlendirme ihtiyacı hissedilir. Bu herkes için geçerli bir durumdur. Böyle kritik bir dönemde herkesin her opsiyona açık olması gerekir. Bizim için Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir hükümet yapısı ortaya çıkana kadar bütün partilerle görüşmeye devam edeceğiz.

İstikşafi değil ama...: (‘MHP ile istikşafi görüşme olmayacak mı’ sorusu üzerine) Bahçeli usul konusundaki yaklaşımımızı bilerek bizi karşıladı. Aynı usulü Bahçeli’ye de teklif ettik. CHP ile mutabık olduğumuz ölçüde değil, istikşafi anlamda değil ama arkadaşlarımızın bir irade beyanı oldu. Temasın mahiyetinin ne olacağını zaman ve şartlar belirler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler