Siyasilerin sözleri de birer silah
Bireysel silahsızlanmaya karşı Türkiye’deki en etkin mücadeleyi veren sivil toplum kuruluşu olan Umut Vakfı, 2016 Yılı Şiddet Haritasını çıkardı.
İstatistiklere göre 2016 yılında şiddet olaylarında ateşli silahların kullanımında önceki yıla göre yüzde 7’lik bir artış dikkat çekerken, geçen yıl 2 bin 720 bireysel silahlı şiddet olayı yaşandığı, bu olaylarda 2 bin 57 kişinin yaşamını yitirdiği, bir kısmı ağır olmak üzere 1961 kişinin yaralandığı açıklandı.
Raporu Cumhuriyet’e değerlendiren Umut Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Avukat Fikret İlkiz, küresel ve toplumsal barışın tesisi için atılacak ilk adımın bireysel silahsızlanmadan geçtiğini belirterek, “Barışı sağlamada en önemli etken bireysel silahsızlanmadır. Bireylerin, kişilerin silahlanması her zaman için potansiyel tehlike ve tehdittir. Özellikle şiddete eğilimli ve kutuplaşmış bir toplumda bunun sonuçları da daha ağır olur. O yüzden sorunları barışçıl ve sorumlu yurttaşlık ekseni çerçevesinde düşünmek ve sorumlu vatandaşlıkla donatılmış bir toplum yaratmak herkesin görevidir” dedi. Siyasetçilerin silahlanma çağrılarını da eleştiren İlkiz “Hiçbir siyasetçi yurttaşlara silahlanmayı öneremez, önermemelidir. Aksine, dünyanın her yerinde bireysel silahsızlanma, demokratik toplum düzenini ve barışı getirmenin yoludur. Siyasi sorumluluk, silahlanmayı değil silahsızlanmayı önermektir” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- 'Hadi gelin kapatın!'
- Tarihi geçmiş ürün satan zincir market şubesine mühür
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Yeni dönem başlıyor: Taksi, otobüs, dolmuş...
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Kayserispor'dan Fenerbahçe açıklaması!
- Dünya çapındaki sıralama: Türkiye'den 4 üniversite