Davutoğlu’na darbe

AKP MKYK, Başbakan Davutoğlu'nun 'teşkilatları görevden alma ve atama' yetkisini geri aldı.

Davutoğlu’na darbe
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.04.2016 - 23:02

<video:524696>

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında uzun süredir yaşanan gerilim, kriz ve görüş ayrılıklarının patlaması dünkü MKYK toplantısında yaşandı. Parti kulislerinde, imalı bir şekilde “Son iki MKYK toplantısı çok eğlenceli geçti. Ama 29 Nisan’daki MKYK toplantısı çok daha eğlenceli geçecek” değerlendirmeleriyle dünkü toplantıda önemli gelişmeler yaşanacağına işaret ediliyordu

Hafta başında MKYK üyelerine toplantının sabah saat 09.30’da yapılacağı bildirilmişti. Ancak toplantı dün saat 15.00’te başlayabildi. Bunun sebebi Davutoğlu dahil 51 kişiden oluşan MKYK’da 47 üyenin imzasıyla bir teklif hazırlandığının ortaya çıkmasıydı. Davutoğlu’nun Katar’dan sabah saatlerinde dönmesi nedeniyle yorgun olduğu ve toplantının cuma namazından sonra başlayacağı üyelere duyuruldu. Bu sırada Davutoğlu, kendine yakın kurmaylarla durum değerlendirmesi yaptı. MKYK üyeleri ise sabah saatlerinde Davutoğlu olmadan biraraya gelerek kahvaltı yaptı.

3 saat süren toplantıda ise kulislerde konuşulan gelişme yaşandı. Bazı üyeler, MKYK’nın gündeminde olmamasına karşın son dönemde çok sayıda il ve ilçe teşkilatının görevden alındığını belirterek, “Son dakika öğreniyoruz, kim neden görevden alınıyor?” diyerek rahatsızlıklarını dile getirdi. Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, 12 Eylül 2015’te yapılan kongreden sonra genel başkana yeniden verilen “teşkilatların görevden alınması ve atanması” yetkisinin MKYK’ya devredilmesini önerdi. Davutoğlu’nun bunun üzerine “Haklı buluyorum, yetkimi MKYK ile paylaşırım. Size güveniyorum, ilk imzayı da ben atıyorum” diyerek öneriyi desteklediği öğrenildi. Oy birliğiyle teşkilatlarla ilgili yetki tekrar MKYK’ya alındı. Daha sonra ise Amasya’nın Suluova ilçe teşkilatı görevden alındı.

‘İlk imzayı attı ama’

Davutoğlu’na yakın üyeler, MKYK’daki yetki kararını “MKYK zaman zaman bu yetkiyi devreder, zaman zaman da geri alır. 12 Eylül kongresinden sonra da teşkilat başkanlığına verilmişti bu yetki. Herhangi bir sorun yok, zaten ilk imzayı da genel başkanımız attı” diye değerlendirdi. Erdoğan’a yakın üyeler ise, Davutoğlu’nun tavrını “Öncesinden böyle bir gelişmeyi bekliyordu, meseleyi hafifletmek için de ilk imzayı kendisi attı. MKYK talep etti, mecburen boyun eğmek zorunda kaldı” diye yorumladı

Etkisini artıracaktı

Davutoğlu’nun bazı teşkilatlarla ilgili olarak Erdoğan ile istişare yapmadan emrivaki yaparak teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş’ın önüne getirdiği, bunun da Saray kanadında rahatsızlık yarattığı konuşuluyor. MKYK’daki bu kararla bir süredir teşkilatlar ve delegeler üzerinde etkisini artırmak isteyen Davutoğlu’nun bundan sonra rahat hareket edemeyeceğine dikkat çekiliyor.

Çelik: Kriz yok

Toplantının ardından Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yetki devri kararının radikal bir tutum olarak ele alınmasının doğru olmadığını belirterek, “AK Parti’de teşkilatlar ile ilgili kararlar hiçbir zaman ertelenmez. Daha geniş bir takvimde ele alınması için öyle bir karar alındı. Bu teknik bir düzenlemedir. MKYK’da yayın bir şekilde arkadaşlarımız raporlar süreçler oluyor. Bu kararın imzası ilk Başbakan’ın imzasıyla atılmıştır. Bir kriz yok yani. Genel başkanın yetkisiyle alakalı bir tasarruf değil bu” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon