Akşener 50'ye yakın vekil çıkardı ama bekleneni alamadı
Akşener’in yönetiminde kurulmasının ardından 7 ay sonra ilk kez seçime giren İYİ Parti, yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e girdi. Akşener, Cumhurbaşkanlığı yarışında 4. sırada kaldı.
“Yüzünü güneşe dön” sloganı ile seçimlere hazırlanan ve Millet İttifakı içerisinde seçime giren İYİ Parti, baraj sorunu olmasa da yüzde 10 psikolojik eşiği aştı. MHP’de yaşanan kongre krizinin ardından Meral Akşener yönetiminde kurulmasının üzerinden 7 ay geçmesine karşın Meclis’te grup kuracak milletvekili sayısına ulaştı. Ancak partinin MHP tabanından beklediği oyu olamaması ve cumhurbaşkanı adayı olarak Akşener’in kişisel oylarının parti oyunun altında kalması dikkat çekti.
Seçimin kesinleşmemiş ve Anadolu Ajanası’nın manipülasyon yaparak servis ettiği söylenen sonuçlarına göre İYİ Parti 46 vekil ile TBMM’de temsil edilecek. İlk sonuçlara göre Afyonkarahisar 1. sıradan İYİ Parti listesinden aday gösterilen Demokrat Parti Genel Başkanı Güntekin Uysal ile Antalya’dan 3 vekil çıkaran İYİ Parti 1. sıradan aday gösterilen Akşener’in avukatı Feridun Bahşi ile 2 vekili daha Meclis’e taşıdı. Adana 1. sıradan aday gösterilen İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk, Ankara 1. Bölge adayı ve Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, Ankara 2. bölge 2. sıra adayı Genel Başkan Yardımcısı Şenol Bal, Ankara 3. bölge 1. sırada adayı ve Akşener’in ekonomi kurmayı olan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz da Meclis’e girdi.
Aydın 1. sıradan aday gösterilen Genel Başkan Yardımcısı Adnan Sezgin, Isparta 1. sıradan aday gösterilen Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur İYİ Parti listesinden milletvekili oldu. İstanbul’dan 8 milletvekili çıkaran İYİ Parti, Genel Başkan Yardımcıları Hayrettin Nuhoğlu, Ümit Özdağ, Fatih Mehmet Şeker, Yeniçağ Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Çelik, eski Devlet Bakanı Ahat Andican’ı TBMM’ye taşıdı. Sanatçı Mehmet Aslan ise vekil olamadı.
İZMİR'DE HÜSRAN
İzmir’den sadece 2 milletvekili çıkaran İYİ Parti, 1. bölgeden Genel Başkan Yardımcısı Musavvat Dervişoğlu ve 2. bölgeden de Parti Genel Sekreteri ve Sözcüsü Aytun Çıray’ı Meclis’e soktu. Ancak gazeteci Mehmet Tezkan, İzmir 2. bölge 3. sıradan aday gösterilen öldürülen akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu, 1. bölge 4. sıradan aday gösterilen Halk ozanı Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer Meclis dışında kaldı.
Kocaeli 1. sıradan aday olan genel başkan yardımcısı Lütfü Türkkan Meclis’e girerken 2. sıra adayı eski albay ve Balyoz Mağduru Ali Türkşen milletvekili listesinde yer alamadı.
Bingöl 1. sıradan aday gösterilen Parlamento ve Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kazım Ataoğlu, Diyarbakır 1. sıra milletvekili adayı eski Devlet Bakanı Mehmet Salim Ensarioğlu ise vekil olarak seçilemedi. İYİ Parti’nin en genç adayı ve Bursa 1. bölgenin son sıra adayı Merve Asa’nın da Meclis’e girememesi süpriz olmadı.
KIYILARDA BAŞARILI OLDU, İÇ ANADOLU'DA ZAYIF KALDI
MHP’deki kongre krizi sonrası parti kurmaya karar veren Akşener ve ekibi MHP’den beklediği oya ulaşamadı. Kıyı bölgelerinden MHP’den oy kayışı olduğu gözlenen İYİ Parti’de İç Anadolu’da hedeflerin uzağında kalındı.
Akşener’in birçok bölgede AK Parti tabanı ve MHP’den beklediği oyların partiye gelmeyişi vekil sayısının da beklentinin altında kalmasına neden oldu. Akşener’in Selçuklu Bölgesi olarak işaret ettiği ve İç Anadolu’da vekil çıkaracaklarını vaat ettiği birçok ilde de beklentinin uzağında kalındı.
<haber-yatay:1008386,1008443>
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!