Şimşek'ten Erdoğan'a 'Merkez' göndermesi

Daha önce Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bankaya destek veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün de tartışmaların getireceği zarara dikkat çekti.

Şimşek'ten Erdoğan'a 'Merkez' göndermesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.02.2015 - 22:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’na yönelik tartışmaların yatırımcı nezdinde bir miktar tedirginliğe sebep olabildiğini söyledi. Şimşek, katıldığı bir televizyon programında, “TCMB’nin fiyat istikrarını gözeterek rasyonel bir zeminde karar vermesi gerekiyor. Enflasyonun kalıcı şekilde yüzde 5 ve altına inmesi gerekir, dolayısıyla enflasyonla mücadelenin sürmesi lazım” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın toplantısıyla ilgili siyaseten yorum yapmasının doğru olmayacağını belirten Şimşek, “Merkez Bankası bütün verilere, küresel konjonktüre bakacak, dünyada ne olup bitiyor. Türkiye ekonomisinde enflasyon eğer düşüş trendindeyse Merkez Bankası faizi indirsin, bunun şaşırtıcı olmaması lazım” dedi.

Şimşek, petrol fiyatlarındaki düşüşe de değinerek, düşüşün net etkisiyle enflasyonun 1.5 puana yakın düşük, büyümenin 1 puana yakın yüksek, cari açığın GSYH’ye oranının 2 puana yakın düşük olabileceğini söyledi.

Maliye Bakanı, doların değer kazanmasının bilanço etkilerine bakıldığında, devletin net dış borcu olmadığı için devlete olumsuz etkisi olmayacağını, vatandaşın net döviz ve altın fazlası olduğu için vatandaşın da doğrudan etkilenmeyeceğini, şirketlerin döviz açığının ise bilançoya olumsuz etkisi olduğunu, bankaların döviz pozisyonunun aşağı yukarı nötr göründüğünü belirtti.

Ekonominin yavaşlaması, donuk kredilerin artması halinde bunun bankalara etkisi olacağını söyleyen Şimşek, “İşin diğer etkilerine bakıldığında ithalat azalır, ihracat ise bir miktar artar. Burada iç ve dış talebin önemli olduğunu vurgulamak lazım” diye konuştu.

Maliye Bakanı, “Biz liradaki değer kaybını kısa vadede rekabet gücünü artıran bir faktör olmakla birlikte kalıcı bir rekabet gücü artışı olarak öngörmüyoruz. Kalıcı rekabet gücü artışı yapısal reformla olur. Doların değer kazanmasının şirketlerin dış borçlanmasını ve dış borç seviyesini olumsuz etkilemesi de mümkün” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler