Silopi çatışmasında can verenler sivil

Silopi’de yaşamını yitirenler toprağa verildi. Çatışma yaşandığı iddiasına tepki gösteren Silopililer, polislerin sokağa çıkan herkese ateş açtığını öne sürüyor.

Yayınlanma: 09.08.2015 - 06:27
Abone Ol google-news

Ağıtlarla uğurlandılar

Olaylarda yaşamını yitiren 57 yaşındaki Hamdin Ulaş, 27 yaşındaki Kamuran Bilin ve 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tamboğa’nın cenazesi Silopi Devlet Hastanesi morgundan alınarak, camiye getirildi. Cami avlusunda toplanan beyaz tülbentli ve yerel elbiseli kadınlar, sürekli Kürtçe ağıtlar yaktı.

Silopi’de önceki gün çıkan olaylarda yaşamını yitiren 3 kişi toprağa verildi. Yaşananları anlatan Silopililer polislerin sokağa çıkan herkese ateş açtığını, evlerini yaktığını öne sürüyor. Bir genç kadın tankların evinin duvarını yıktığını gözyaşları içinde anlattı. Ölen 3 kişinin yakınları ise kayıplarının örgüt üyesi gibi gösterilmesine ve çatışmada öldürüldükleri yönünde medyada çıkan haberlere tepki gösterdi.

27 yaşındaki 3 çocuk babası olan Kamuran Bilin’in amcasının oğlu Fatih Başlığ, kuzeninin biri 3 aylık, biri 1.5 yaşında diğeri 3 yaşında 3 çocuğu olduğunu anlattı. Başlığ, “Kamuran marangoz ustası idi. Evini güçlükle geçindiriyordu. Geride kalan eşinin, çocuklarının hali ne olacak? Bunun hesabını kim verecek? Kamuran kendi evinden dedesinin evine onların bir ihtiyacı olup olmadığını sormak için çıkmış. Ama keskin nişancı tarafından dedesinin evinin önünde vuruluyor. Hastane hemen karşıda ama olaylar devam ettiği için hastaneye götüremediklerinden kurtarılamadı” diye konuştu.

Ambulans gelmedi

17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tamboğa’nın annesi Zeynep Tamboğa, “Oğlumu kapımın önünde ayağında terlikle göğsünden vurdular. Dilerim bu acıları bize yaşatan Erdoğan da aynı acıyı yaşasın” sözleriyle tepkisini dile getiriyor. 19 yaşındaki Mehmet Tamboğa “Olay günü de evde bulundukları sırada bir patlama sesi duyup merak ederek dışarı çıkmış. Daha sokağın başındayken keskin nişancılar tarafından karnından vurulmuş. Yaralı olduğunu görenler hastaneye götürmek istemişler ama polis onlara engel olmuş. Onu almaya ambulans da gelmemiş” dedi. Kuzeni Hıdır ile birlikte büyüdüklerini anlatan Mehmet Tamboğa, “En büyük hayali profesyonel futbolcu olmaktı. Zaten 1960 Silopispor’da da amatör olarak futbol oynuyordu. Hiç politikayla ilgilenmezdi” dedi.

58 yaşında YDGH’li

58 yaşında olmasına karşın bazı gazetelerde YDG-H üyesi olarak gösterilen Hamdi Ulaş’ın yakınları “58 yaşında YDGH’li mi olur?” diyerek yaşananlara isyan ediyor. Ulaş’ın amcasının oğlu Şehmus Ulaş, 10 çocuğu olan Ulaş’ın hamallık, amelelik, çobanlık yaparak evini geçindirdiğini anlatarak “Yardıma ihtiyacı olan herkesin imdadına koşardı. Ailesi olarak bu yargısız infazın ve katliamın hesabını soracağız” dedi.

Polis infaz etti

Şehmuz Ulaş “Hamdi Ulaş kardeşinin evinin yakınında yangın olduğunu öğrenince oğlu ile birlikte yangını söndürmeye yardım etmek için gidiyor. O sırada polis zırlısından ateş ediliyor ve vuruluyor. Hastaneye vardıklarında ise arabanın önü polis tarafından kesiliyor. Önce araba taranıyor. Daha sonra şoför arabadan indirilip yerde tekmeleniyor. Polisler daha sonra da arabanın arkasını açıp, yaralı olarak yatan Hamdin Ulaş’ı infaz ediyorlar. Olayı hastanenin güvenlik kamerasının gördüğü söyleniyor ama polisler kayıtları alıp gitmişler” diye konuştu.

Kafasını kaldırana

Olaylar sırasında açılan ateş mahalledeki trafonun patlamasına ve evlerin yanmasına neden olmuş. Evi yanan yurttaşlardan Sabahat Şeblek, “Sabah saat 5’te büyük bir gürültü ile uyandık. Evimiz yandı, yardım etmek isteyen komşularımıza polis ateş ediyordu. İtfaiye geldi ama ona da engel oldular. Polis kafasını kaldırana ateş ediyordu” dedi.

Evleri yananlardan Mehet Aşula ise eşi ve 10 çocuğu ile canlarını zor kurtardıklarını belirtti. Polislerin bir evin damına çıkıp evlerine ateş ettiğini ifade eden Aşula, dışarı çıktığında polislerin kendini öldürmekle tehdit ettiğini söyledi.

Tanklar yıktı

Halime Sağnıç ise evinin yıkılan duvarını göstererek gözyaşı döküyor. Evinin duvarını tankların yıktığını anlatan Sağnıç, görültü üzerine sokağa çıktığında üzerine ateş açıldığını anlatıyor, Küçük çocuklarının silah sesinden korkup sürekli ağladığını belirten Sağnıç, “Eşim yaşlı olduğu için çalışamıyor. Bu evi ben nasıl onarabilirim? Dava açacağım” dedi.

İki şehit daha uğurlandı

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi Tendürek geçidinde çıkan çatışmada şehit olan 23 yaşındaki Uzman Onbaşı Muhammet Oruç için Adana’nın Sabancı Merkez Camii’ndeki cenaze töreni düzenlendi. Şehidin annesi Ayşe ve babası Ahmet ile kardeşleri tabutun başında ağıtlar yaktı. Şehidin cenazesi Asri Mezarlık’ta toprağa verildi. Cizre’de önceki gece polis aracına yönelik roketli saldırıda şehit olan polis memuru Salih Hüseyin Parça’nın ailesi acı haberle sarsıldı. Henüz 26 günlük polis memuru olduğu açıklanan şehit Salih Hüseyin Parça’nın yakın arkadaşlarını yalnız bırakmamak için kendi isteğiyle Cizre’ye gittiği belirtildi. Parça, Artvin’in Yusufeli İlçesi’nin Dokumacılar Köyü’nde toprağa verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler