Sidi Larbi Cherkaoui’nin tango projesi “m¡longa”

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Okan Üniversitesi’nin 15. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında ünlü yaratıcı koreograf ve dansçı Sidi Larbi Cherkaoui’nin Arjantinli dansçılar ve müzisyenlerle hayata geçirdiği tango projesi “m¡longa”ı, Okan Üniversitesi desteğiyle, 30 Mayıs Cuma, 20.00’de Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde izleyicilerle buluşturacak.

Sidi Larbi Cherkaoui’nin tango projesi “m¡longa”
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2014 - 21:56

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Okan Üniversitesi’nin 15. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında ünlü yaratıcı koreograf ve dansçı Sidi Larbi Cherkaoui’nin Arjantinli dansçılar ve müzisyenlerle hayata geçirdiği tango projesi “m¡longa”ı, Okan Üniversitesi desteğiyle, 30 Mayıs Cuma, 20.00’de  Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde izleyicilerle buluşturacak.
 
Tiyatroseverlerin, 2010 yılında 17. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Budist Shaolin Tapınağı Rahipleri’yle sahneye koyduğu, festivalin en çok ses getiren projesi “Sutra”dan hatırlayacağı, çağdaş dansın usta isimlerinden Sidi Larbi Cherkaoui, “m¡longa” adlı yeni projesiyle bu sefer tangonun büyülü atmosferini İstanbul’a getirecek.  
 
Londra’da bulunan dünyanın en ünlü dans merkezlerinden Sadler’s Wells yapımı “m¡longa” adını, tango yapanların bir araya gelerek dans ettikleri gecelerden alıyor. Arjantin’e giderek, Buenos Aires’in ünlü Milonga gecelerinde uzun bir araştırma sürecinin ardından “m¡longa”yı hayata geçiren Sidi Larbi Cherkaoui, bu projesinde de yine geleneksel ve çağdaş dans biçimlerini bir araya getirerek izleyenleri büyüleyecek.
 
 
 “Tangonun uzmanı” olarak adlandırılan Nelida Rodriguez de Aure’nin sanat danışmanlığını üstlendiği “m¡longa” gösterisinde, alanında ün yapmış 10 Arjantinli profesyonel tango dansçısına 2 modern dansçı eşlik edecek. 90 dakikalık bu gösteride 5 kişilik Arjantinli müzik grubu ise Arjantinli besteci Fernando Marzan ile Sidi Larbi’nin uzun zamandır birlikte çalıştığı besteci Szymon Brzóska ile Olga Wojciechowska ve Astor Piazzolla’nın müziklerini seslendirecek.
 
Özel olarak tasarlanmış dev perdelerden gösteri boyunca Buenos Aires’in sokaklarında çekilmiş görüntülerin dansçılara eşlik edeceği gösterinin sahne tasarımı ve video görüntüleri ise Sidi Larbi Cherkaoui’nin diğer projelerinde de büyük beğeni toplayan Eugenio Szwarcer’a ait.
 
“m¡longa” aynı zamanda büyük ölçekte bir tango projesi olarak ilk kez Arjantinli olmayan bir sanatçı tarafından sahneye konma özelliği de taşıyor.  
 
Dünya prömiyerini 2013 Mayıs ayında İsviçre’de Théâtre du Jorat’ta yapan “m¡longa”, Eylül ayında İngiltere’de Sadler’s Wells’de izleyicilerle buluştu.  
 
Sidi Larbi Cherkaoui
 
Koreograf Sidi Larbi Cherkaoui, günümüzün kendi alanında en çok üreten, en çok araştıran çağdaş koreograf ve dansçıları arasında yer alıyor. Londra’da bulunan dünyanın en ünlü dans merkezlerinden Sadler’s Wells’in sürekli olarak çalıştığı koreograflar arasında yer alan Sidi Larbi projelerinde özellikle farklı kültürel dilleri ve ifade biçimlerini bir araya getirmesi ile tanınıyor.
 
Koreograf olarak ilk çalışmasını 1999’da yönetmen Andrew Wale’in Jacques Brel’in müziklerine ithafen yaptığı” “Çağdaş Müzikal” ile gerçekleştiren Sidi Larbi bu eserde aynı zamanda dansçı olarak da yer aldı.
 
O zamandan bu yana on beşten fazla eser hazırlayan Sidi Larbi, aralarında Fringe First Ödülü, Edinburgh Total Theatre Ödülü, Londra Barclays Theatre Ödülü, Belgrad BITEF Festivali’nde Özel Ödül, Almanya’da Movimentos Ödülü ve Avustralya’da Helpmann Ödülü’nün (2007) de bulunduğu çok sayıda ödül aldı. Ağustos 2008’de, Ballet Tanz tarafından Yılın Koreografı seçilen Sidi Larbi, 2009 yılında Alfred Toëpfer Vakfı tarfından sanatsal felsefesi ve kültürel diyalog arayışı dolayısıyla Kairos Ödülü’ne layık görüldü.
 
2003 yılında gerçekleştirdiği Foi adlı eseri ile Avrupa çapında büyük ün kazanan Sidi Larbi, Akram Khan ile yaptığı Zero Degrees ile 2006 yılında Olivier ödülüne aday oldu. Projelerini Eastman adını verdiği topluluğu ile sürdüren Sidi Larbi, son olarak Avignon Festivali’nde Puz/zle adlı çalışmasını gerçekleştirdi.
 
Sidi Larbi’nin koreografisini üstlendiği,  Sadler’s Wells yapımı “Sutra” ise 2010 yılında, 17. İstanbul Tiyatro Festivali’nin en çok ilgi çeken gösterilerinden biri oldu ve biletleri satışa çıktığı gün tükendi. Shaolin Tapınağı’ndan gelen on yedi rahip ile yerçekimi kurallarının hiçe sayıldığı bu gösteride, Sidi Larbi, “m¡longa”da olduğu gibi yine besteci Szymon Brzóska ile çalışmıştı.
 
“m¡longa”nın biletleri 22 Şubat’ta satışa çıkıyor
 
İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilecek m¡longa gösterisinin biletleri 22 Şubat Cumartesi gününden itibaren, Biletix satış noktaları, Biletix çağrı merkezi (0216 556 98 00), www.biletix.com, ana gişe İKSV’den temin edilebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon