SGK kulağını tıkamaya başladı
Dünden itibaren alınacak ek ücretle hasta 3 bin 400 lira civarında operasyon ücreti ödeyecek...
Yeni yılın programında kapsamı daraltılacağı duyurulan genel sağlık sigortasında ilk kısıtlama geldi. Dün yayımlanan bir yönetmelikle işitme kaybı olanların tedavisinden üniversitelerde ek ücret alınacağı duyurldu.
Genel sağlık sigortası tarafından ödenen tedavi ve ilaçlara sınır getirilmesi ve söz konusu kısıtlamanın tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından karşılanacağının gündeme gelmesiyle adımlar daha da hızlanmaya başladı. Önce ilave ücretleri yüzde 200 artıran hükümet ardından yeni mali yılda daraltmaya gideceğini duyurdu. Diyaliz ve kanser hastalarında ek ücret alınabileceği konuşulmasının ardından dün de yayımlanan yönetmelik ile işitme kaybı tedavilerinden ek ücret alınmaya başlandı. Söz konusu uyulamanın işitme engelli yurttaşa faturası 3 bin 400 lira civarında.
Dün tarihli ve 28597 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) 1.9.3 numaralı maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi değiştirilerek “(vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen SUT’un 2.1.1 numaralı maddesi kapsamındaki sağlık hizmetleri, kardiyovasküler cerrahi işlemler ve 18 yaşını doldurmamış çocuklar hariç olmak üzere SUT eki EK-2/B ve EK-2/C listesindeki 618200-P618200 kodlu “Koklear implant yerleştirilmesi işlemi için ilave ücret alınabilir” şeklinde düzenlendi.
Koklear implant yerleştirilmesi işlemi üçüncü basamak sağlık kurumlarında yapılır. SGK, bu işlem için sağlık hizmet sunucularına implant hariç P618200 paket kot ile 1728 lira ile faturalandırıyor. Yani bu uygulama ile işitme engelli zaten maliyeti 10 bin ile 15 bin dolar arasında olan cihazın takılması işlemi için de söz konusu ücretin iki katı olan 3 bin 456 lira ödemek durumunda kalacak.
Devlet teminatı azalmalı
Hükümetin şu anda tüp bebekten diş tedavisine kadar tüm tedavi ve ilaç giderlerini karşılayan genel sağlık sisteminin kapsamını daraltması sistem getirilerken kurgulanan tamamlayıcı sağılk sigortasının da yaygınlaşmasını getirecek. Sistem devlete yük getiriyor ancak tüp bebeğe bile teminat alan devletin teminatlarının azaltılması gerektiğini dile getiren Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, “Sağlık sistemine Fransa’da uygulanan sistemin benzeri getiriliyor. Devlet, Genel Sağlık Sigortası’ndaki geniş teminatları daraltmayı planlıyor. Çünkü buradaki harcamalar devlet bütçesini aşıyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor ve devreye 'Tamamlayıcı Sağlık Sigortası' girecek” diye konuştu.
Şişmanoğlu, “Ancak, devlet özel hastane, devlet hastanesi farkı kalmasın diye bir yol planı var. Yani devlet artık her harcamaya teminat vermeyecek. Burada Tamamlayıcı Sağlık Sigortası devreye girecek” dedi. Devletin karşılamadığı teminatlar için özel sigorta şirketleri, 'Tamamlayıcı Sağlık Sigortası' adıyla sağlık sigortası paketleri hazırlayacak. Bu paketlerde ek bir takım teminatlar da olabilecek. Örneğin, bir hastanede 4 kişilik oda yerine tek kişilik oda farkı veya refakatçi için yatak isteme, ilave tetkik gibi teminatlar olabilecek.
'Ortalama 250 TL olur'
Şu anda ağırlıklı olarak çalışanların ve yaşı 50'ye yaklaşanların sağlık sigortası yaptırdığını hatırlatan Şişmanoğlu, “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile gençler de sigorta yaptırabilecek. Şu anda yatarak tedavilerin ortalama yıllık primi 250-300 TL. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nda da yatarak tedavide poliçe fiyatları bu seviyede olur. Ancak ayakta da istendiğinde ortalama 500-600 TL olur. Böylece, sağlık sigortası fiyatları da zamanla düşmüş olacak” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!