Seçimlerin güvenliği MHP’yi ilgilendirmiyor!
MHP, CHP’nin seçim güvenliğine ilişkin hazırladığı raporu sunmak için istediği randevuyu reddetti. CHP heyeti AKP’yle görüştü.
İttifak yasa önerisinin ardından “güvenli seçim hareketi” kapsamında muhalefetle turlarını tamamlayan CHP heyeti son olarak ittifakı da barındıran yasa önerisinin sahibi AKP ile görüştü. CHP heyetinin en başından açıkladığı tur takviminde, ittifak önerisinin sahiplerinden MHP ile görüşme de bulunuyordu. Dün hem MHP hem AKP ile görüşmek isteyen CHP heyetine MHP’den olumsuz yanıt geldi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, CHP’nin kendilerinden randevu istediğini belirterek, “Biz MHP olarak Cumhur İttifakı’nın ilke ve prensiplerine bağlı olarak hareket ediyoruz, edeceğiz. CHP’nin oyalama oyunlarına itibar etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bu yüzden görüşme talebini kabul etmedik” dedi. Grup Başkanvekili Özgür Özel başkanlığında, Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ve milletvekilleri Mehmet Bekaroğlu ile Uğur Bayraktutan’dan oluşan CHP heyeti dün Meclis’te AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Anayasa Komisyonu Başkanvekili Abdurrahman Öz ile AKP İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca’nın yer aldığı AKP heyeti ile bir araya geldi. Görüşmede Özel, Elitaş’a CHP olarak 8 siyasi partiyle yaptıkları görüşmeler sonucu hazırladıkları seçim güvenliği raporunu sundu. 8 Siyasi parti ziyaretinin ardından CHP’nin hazırladığı raporda talep edilen değişiklikler şöyle:
-Anayasa Komisyonu görüşmesinin, önümüzdeki hafta uygun görülen bir güne ertelenmesi, Komisyon Başkanlığı tarafından 8 siyasi partinin görüşmeye çağırılıp kanun teklifi üzerindeki görüşlerini ifade etmelerine fırsat tanınmalı.
-Aynı binada oturan seçmenlerin aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandık bölgelerinde oy kullanabilmelerini öngören madde metinden çıkarılmalı.
-Sandıkların taşınmasına olanak tanıyan madde metinden çıkarılmalı.
-Hasta ve engellilere getirilen seyyar sandık uygulaması, seyyar sandık listelerinin nasıl oluşacağı, seçim günü seyyar sandıklarda güvenliğin nasıl sağlanacağına ilişkin soru işaretleri barındırıyor. Yeniden düzenlenmeli.
-Sandık kurulu başkanı ve üyeliklerinin belirlenmesi eski şekliyle olmalı.
-Oy pusulalarının aynı zarfa konması, kuvvetler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmıyor.
-Filigranlı pusula ve zarf, sandık kurulu mührü ile birlikte uygulanırsa, seçim güvenliği açısından daha tatmin edici bir düzenleme olacaktır. Sandık kurulu mührünün zorunluluğu uygulamasına devam edilmesi gerekmektedir.
-Seçmenlere tanınan kolluk çağırma yetkisi seçimlerin silah gölgesinde seçim yapılması riskini taşıyor.
-İttifaka verilen “ortak oy”ların dağılımını seçim sonuçlarının kesinliğine ve seçmen iradesinin netliğine gölge düşürebileceği açıktır. “Ortak oy” kavramı kaldırılmalıdır.
-İttifak yapan partilerin yüzde 10’luk ülke barajı sorununu, diğer siyasi partilere avantaj sağlayacak biçimde çözmesi eşitlik ilkesine aykırı.
‘YSK’ye yargı incelemesi’
Raporda teklife ilişkin taleplerin dışında şeffaf, güvenilir ve adil seçimler yapılması için şu önerilerde bulunuldu: OHAL’e son verilmeli, yüzde 10’luk ülke barajı tamamen kaldırılmalı, başta barolar olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının gözlemci statüsüyle seçim günü sandıklarda ve oy kullanma alanlarında çalışabilmesi sağlanmalı, 16 Nisan gayri meşru referandumunda mühürsüz oyların geçerli sayılmasına ilişkin YSK kararı da göz önüne alınarak, YSK kararlarının yargı incelemesine derhal açılması sağlanmalı, görme engelli yurttaşlar için Braille alfabesi ile pusula basılmalı, KHK ile gelen propaganda eşitsizliği noktasında özel televizyonlara ilişkin YSK’nin denetimini kaldıran mevzuat değişikliği geri çekilmeli, seçimlerde en az yüzde 1 oy alan siyasi partiler hazineden yardım alabilmeli.
‘Komisyon değerlendirir’
CHP’nin AKP ziyaretinin ardından ortak basın açıklaması yapıldı. İttifak teklifinin altında MHP’nin de imzası olduğunu, raporu onlara da vermek için talepte bulunduklarını söyleyen Özel, “Çünkü biz bir siyasi partinin yok sayılmasını, bir siyasi partinin bir başka siyasi partinin yan bileşeni gibi gösterilmesini, o siyasi partinin seçmenlerine duyduğumuz tavırdan dolayı doğru görmedik. MHP’ye de siyasi partilerin taleplerini iletmek istediğimizi söyledik. Kendilerinden bu konuda olumlu bir görüş olmadı. Bu olumlu olmayan görüşü de kamuoyuyla kendilerinin paylaştığını görüyoruz” dedi. Uzlaşma Komisyonu’nda bulunan milletvekillerinin, CHP’nin teklifini değerlendireceklerini belirten Elitaş, “Varsa uygun gördükleri bir durum, birlikte CHP ile değerlendirip yaparlar. Bu süreç içerisinde zaten diğer partilerin görüşlerini CHP almış. Eğer komisyon uygun bulursa, değerlendirirse onların görüşlerini de ele alır. Fakat biz her zaman arka odada uzlaşmayı sürekli hale getiren eylemler içerisinde bulunuyoruz. Biz bunu MHP ile birlikte değerlendireceğiz” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın, “Teklif geldiği gibi geçer” sözlerinin anımsatılması üzerine Elitaş, “MHP, ‘teklif aynen geçsin’ derse, aynen geçer, biz de aynen geçsin dersek, onlar da aynı şekilde kabul ederler”
‘Adil seçimde sizin bizim taraf olmaz’
Edinilen bilgiye göre basına kapalı olarak yaklaşık 40 dakika süren toplantıda, CHP’liler, referandumun mühürsüz seçim uygulamasıyla tarihe geçtiğini belirterek, AKP’nin bu uygulamayı sürdürme niyetiyle kendisini de zora soktuğunu aktardı. AKP’lilerin, “Bizim seçmenimizin öyle bir derdi yok” sözleri üzerine CHP’liler, “Seçimlerin adil olması konusunda sizin taraf, bizim taraf olmaz. Mühürsüz oy konusunda siz de kendi seçmeniniz nezdinde itibar kaybedersiniz. Seçmeniniz, gocunacak bir şey varmış gibi algılar” dediği kaydedildi. AKP’lilerin, raporu aldıktan sonra “Siz 8 partinin temsilcisi oldunuz” esprisi üzerine CHP’liler, “Eşitler arasında temsilcilik olmaz. Biz sadece onların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Komisyona davet edin kendi seslerini duyursunlar” dediği öğrenildi.
En Çok Okunan Haberler
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Salim Güran'ın ses kayıtları ortaya çıktı!