Seçim hükümeti krize gebe
HDP ile seçim hükümeti kurmak zorunda kalacak olan AKP, MGK ve Kuzey Irak tezkeresi konusunda sıkıntı yaşayacak.
CHP ve MHP’nin protestosu nedeniyle AKP’nin HDP ile kurmak zorunda kalacağı seçim hükümetini, 2 Eylül’deki MGK toplantısı ile süresi 2 Ekim’de dolacak olan Kuzey Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesine ilişkin tezkere konusunda kriz bekliyor.
Seçim hükümeti kurulmadan AKP ve HDP arasında yaşanacak olası krizler de tartışılmaya başlandı. İlk kriz, 2 Eylül’de toplanacak MGK ile ilgili olacak. Toplanma sistematiğine göre Ağustos ayının son günlerinde yapılması gereken Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 2 Eylül’e ertelendi. Ertelemenin seçim hükümeti kurma çalışmaları nedeniyle gerçekleştiği, toplantının yeni hükümetle yapılmasının amaçlandığı değerlendiriliyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 45 günlük sürenin bitiminden bir gün sonra 24 Ağustos’ta seçimlerin yenilenmesi yönünde karar vermesi ve 25 Ağustos’ta seçim hükümetini kurması için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu görevlendirmesi durumunda anayasa gereği en fazla 5 gün içinde hükümetin kurulması gerekiyor. Bu durumda seçim hükümetinin kurulmasından sonra ilk MGK toplantısı yapılacak.
Anayasa gereği MGK, Cumhurbaşkanı başkanlığında başbakan, Genelkurmay Başkanı, başbakan yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri bakanları ile kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı’ndan oluşuyor.
Seçim hükümetinde Adalet ve İçişleri bakanları bağımsız isimler arasından atanacak. Kurulun diğer doğal üyeleri başbakan yardımcıları, Milli Savunma ve Dışişleri bakanlarının ise HDP’ye verilmeyerek bu partinin MGK dışı kalmasının sağlanabileceğine dikkat çekiliyor.
Seçim hükümetinin önündeki ikinci sıkıntı ise 2 Ekim’de süresi dolacak olan Kuzey Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesine ilişkin tezkerede yaşanacak. HDP, bugüne kadar TBMM Genel Kurulu’nda tezkerelere ‘hayır’ oyu kullandı. Tezkerenin TBMM’ye gönderilebilmesi için kabinedeki tüm bakanların imzası gerekiyor. HDP’li bakanların tezkereye imza vermeyeceği hesabı yapan AKP’de, sorunun aşılabilmesi için tezkerenin seçim hükümeti kurulmadan TBMM’ye gönderilmesi üzerinde duruluyor.
Tezkerenin süresinin dolacağı 2 Ekim’de erken seçim nedeniyle TBMM tatilde olacak. Bir boşluk doğmaması için tezkerenin bu tarihten önce TBMM’den çıkarılması gerekiyor. AKP yöneticileri, seçim hükümetinde yer alacak bağımsız bakanların TBMM’de yemin edeceğini, yemin töreni sonrasında Meclis yeniden tatile girmeden tezkerenin genel kurulda görüşülebileceğini belirtiyor. HDP karşı çıksa da tezkerenin MHP’nin desteğiyle TBMM’den geçirilebileceği kaydediliyor. Bu konuyla ilgili ikinci bir olasılık ise tezkerenin seçim hükümetine bırakılarak HDP’nin köşeye sıkıştırılması politikasının uygulanması.
‘HDP engelliyor’ taktiği
Tam da seçim sürecinde AKP’nin “Bakın HDP, PKK ve Kandil’le birlikte hareket ediyor, terörle mücadeleyi engelliyor” mesajı vermek isteyebileceği, tezkereyi riske atmamak için de imza vermeyen HDP’li bakanları azletme yoluna gidebileceği konuşuluyor.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Salonu terk ettiler!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Fenerbahçe'den Jose Mourinho kararı!
- 79 yaşındaki kadın denize atladı: Hayatını kaybetti!
- 'BM kararlarına uyuyoruz ama...'