Sayıştay’dan AA’ya soğuk duş!

Atatürk’ün kurduğu ajansın hisselerinin satış yöntemine Sayıştay’dan uyarı

Sayıştay’dan AA’ya soğuk duş!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.02.2014 - 11:38

Sayıştay, Anadolu Ajansı’nda sahipleri net olarak saptanamayan yüzde 25.65’lik hissenin 12 bin 825 TL’ye Genel Müdür Kemal Öztürk’e satılmasının hem yasaya, hem de etiğe aykırı olduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı (AA) hisselerinin yüzde 47.75’i Hazine’ye, diğer kısmı da ajansı kuran Atatürk’ün arkadaşlarının vârislerine aitti. Nisan 2012’de yapılan genel kurulda ajansın 20 bin TL’ olan sermayesinin 50 bin TL’ye çıkarılmasına karar verildi. Hazine, 30 bin liralık sermaye artırımına 14 bin 325 lira ile katılarak hisse oranını korudu. Aynı yılın temmuz ayında yapılan yönetim kurulunda ise sahipleri bilinmeyen hisselerin sahiplerinin kullanamadıkları rüçhan (öncelikli alma) haklarının tamamının Genel Müdür ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı olan Kemal Öztürk tarafından kullanılmasına karar verildi. Ortada kalan yüzde 25.65 oranındaki hisseler bu yolla Hazine’ye devir ya da satış yöntemi yerine Genel Müdür Öztürk’e satıldı. Bu hisseler için 12 bin 825 TL fiyat biçildi. Öztürk, ardından şirkete verdiği bir dilekçe ile sahibi olduğu hisseler üzerinde Hazine Müsteşarlığı lehine intifa hakkı (yararlanma ve kullanma) tesis etti. Tüm bu işlemler sonucunda sahibi tam olarak bilinmeyen hisselerin oranı yüzde 41.25’ten yüzde 17.10’a geriledi.

Bu süreçte, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun vârislerinden yüzde 4.2’lik hisse satın alan ajansın eski Mali Müşaviri Arslan Ataman da hisseleri edinmek istemiş ve para ödemiş ancak satış kabul edilmemişti.

Ancak Sayıştay, A.A. ile ilgili yaptığı çalışmada hisselerin satışıyla ilgili izlenen yolun mevzuata aykırı olduğunu saptadı. 6102 sayılı Türk Ticaret Yasası’nın 393’üncü maddesi uyarınca yönetim kurulu üyelerinin, kişisel menfaatleriyle ilgili müzakerelere katılamayacaklarına işaret eden Sayıştay, buna karşın Öztürk’ün ilgili toplantıya katıldığını ve oy kullanarak hisseleri kendisinin almasına ilişkin kararı imzaladığını anımsattı. Sayıştay ayrıca Öztürk’ün bu hareketine itiraz etmeyen diğer yönetim kurulu üyelerinin de mevzuata aykırı davrandıklarına işaret etti.

‘İntifa hakkı önemsiz’
Genel Müdür’ün aldığı paylar için hazine lehine intifa hakkı vermesinin tabloyu değiştirmeyeceğinin altını çizen Sayıştay, “İntifa hakkı kişisel bir ayni haktır ve belli bir süre sonra, payın içerdiği tüm haklar, tekrar malikine dönecektir” dedi.

‘Etiğe de aykırı’
Öztürk’ün süreçte izlediği tüm bu yöntemin aynı zamanda 14 Nisan 2005’te Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine de aykırı olduğuna değinen Sayıştay, sahibi bilinmeye hisseler ile ilgili olarak Hazine menfaatinin korunması amacıyla Müsteşarlık tarafından öncelikle kayyum idaresinin talep edilmesi ve uzun yıllardır ulaşılamayan hisse sahiplerinin paylarının Hazine’ye devri için gerekli sürecin başlatılması gerektiğini kaydetti.

‘Sayıştay denetleyemez’ demişti
TBMM Genel Kurulu’nda halen görüşülmeye devam eden torba yasada kabul edilen maddeyle A.A., Sayıştay denetiminden çıkartılmıştı. Ajans ise yaptığı yazılı açıklamada Anadolu Ajansı’nın, Türk Ticaret Yasası hükümlerine göre kurulmuş özel bir şirket statüsünde bulunduğu, diğer özel şirketler gibi Sayıştay denetimine tabi olmadığını savunmuştu. Açıklamada, “Dolayısıyla kamuoyunda Anadolu Ajansı T.A.Ş. hakkında çıkan, Ajans’ın Sayıştay denetiminden çıkarıldığına ilişkin iddialar gerçeğe aykırıdır ve iddia sahipleri asgari hukuk bilgisinden yoksundur. Bununla birlikte Hazine Müsteşarlığı 2012 Denetim Raporu’nda, Ajans’ın Hazine’yi zarara uğrattığına dair herhangi bilgi bulunmamaktadır” denilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon