Savunma Çağlayan'da: Biat etmeyiz, eğilmeyiz!

Bir FETÖ projesi olan “çoklu baro” teklifi dün Meclis’e sunuldu. Düzenlemenin Meclis’e geldiği saatlerde ideolojik, etnik, dinsel barolara karşı Türkiye’nin dört bir yanında Savunma Mitingi düzenlendi. İstanbul’da düzenlenen mitingde konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Biz avukatız bizi göreceksiniz, bileceksiniz. Biz eğilmeyiz, biat etmeyiz. Bedel ödenecekse de öderiz” dedi.

Yayınlanma: 30.06.2020 - 11:51
Abone Ol google-news

İktidarın baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirmesine karşı çıkan İstanbul Barosu, bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Savunma Mitingi düzenledi. Miting öncesi adliye ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Sabahın erken saatlerinde ise adliyede toplanan avukatların mitinge katılacakları alan polis tarafından bariyer örülerek daraltıldı. 

BARİKAT GERGİNLİĞİ

Polis miting için meydanda toplanmaya başlayan avukatları, koronavirüs nedeniyle maske kullanma ve sosyal mesafe kuralına uyulması için anons yaparak uyardı. Ancak avukatlar, polislerin toplanma alanını bariyer döşeyerek daralttıklarını belirterek , “Aç o zaman barikatı. Bizi bu alana sıkıştırdınız bir de sosyal mesafe diyorsunuz. Açın barikatı” şeklinde tepki gösterdiler. Bir süre sonra ise avukatların baskısı sonucu toplanma alanı biraz daha genişletildi. Ancak buna rağmen binlerce avukat miting alanına alınmadı. 

BİNLERCE AVUKAT KATILDI

Düzenlenen mitinge binlerce avukatın yanı sıra CHP ve HDP’li milletvekilleri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve meslek odaları temsilcileri katılarak destek verdi. Mitingde sık sık, “savunma susmadı, susturulamaz”, “Feyzioğlu istifa”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. 

‘SİYASET YAPMADIK’

Miting alanında bir konuşma yapan Mehmet Durakoğlu, mitinge birçok sendika ve meslek örgütünün de katıldığını belirterek, “Bu işin sonu yok. Hep birlikteyiz bugün. Yapmayın, bölmeyin bizi dedik. 80 baro bir araya geldik. Çekin bu teklifi dedik. Gelin konuşalım, bunlar değil sorunlarımız dedik. Bu teklif avukatların sorunlarını içermiyor dedik. Bir virüs süreci yaşadık. Bürolarımızı kapattık. Gelin bunları konuşalım dedik” diye konuştu. 

Avukatların çok sayıda sorunu olduğuna dikkat çeken Durakoğlu, “Dosyalarımızı bize göstermiyorlar. Bizden saklıyorlar. ‘Niye bunun avukatlığını yapıyorsun’ denilerek sorgulanıyoruz. Avukatların kimisi açlık grevinde, kimisi ölüm orucunda. Adil yargılanma istiyorlar. Gelin bunları konuşalım dedik. Hiç konuşulmayanları konuşalım. ‘Sizi parçalayacağız’ dediler. ‘Adliyelerdeki odalarınızı artıracağız’ dediler. Her görüşten 80 barodaki arkadaşımız ortak metne imza attık. Bize ‘siz siyaset yapıyorsunuz’ dediler. Biz siyaset yapmadık. Ayrıca, Allah aşkına siyasetin suç olduğu bir yer söyler misiniz bana. Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar. Konuşacağız ” ifadelerini kullandı.

‘BAROLAR SUSMAZ’

Adaleti sağlayanların avukatlar olduğunu vurgulayan Durakoğlu, “Bize tahammül edeceksin. Avukat olmazsa, onun örgütlü gücü barolar olmazsa, yıkılır İstanbul Sözleşmesi. İşkence yeniden hortlar. Yaşanası bir dünya ararsın kendine. Bunları para için yapmıyoruz. Üç kuruş için gece yarıları sorgulara giriyoruz. Ne çektiğimizi biz biliriz. Ankara’ya söylüyorum: Barolar susmaz. Bunu bilmeli Ankara” dedi.

‘BU BİR FETÖ PROJESİDİR’

Çoklu Baro sisteminin FETÖ projesi olduğunu anımsatan Durakoğlu, “O dönemde de biz buna karşı çıktık. Yargıyı FETÖ’ye teslim ediyorsunuz dedik. ‘FETÖ diyemezsiniz, o bizim muhterem hocamız’ dediler. Yapmayın diyoruz yine. Bu ülkenin avukatları alarak bizi hiç Allah affetsin demedik. Gördüklerimizin karşılığı bu mu? Yazın bugünün tarihini. Bugün yine söylüyoruz. Bu bir FETÖ projesidir” diye konuştu. 

‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

Son olarak teklifin Meclis’e sunulduğuna dikkat çeken Durakoğlu özetle şunları söyledi: “Bu teklif Meclis’e sunuldu. Bilmedikleri bir şey var. Bunların en fecisini darbeciler yaptı. İstanbul Barosu’nun kapısına mühür vurdular. Kapattıklarını zannettiler. Avukatlar kırıp attı o mührü. O dönem baro başkanımız Orhan Apaydın’ı şehit verdik. Baroları sindiririz sandılar. Bambaşka bir şey gelişti. Mücadele kodu gelişti. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yargı bağımsızlığı, toplum için, halk için mücadele edeceğiz.”

AVUKATLARA SALDIRI

Adana’da baro yasasında yapılmak istenen değişikliğe ilişkin Adana Adliyesi Taş Bina önünde bir araya gelen yüzlerce avukat Atatürk Parkı’na yürümek istedi. Ancak avukatların yapmak istediği yürüyüşe polis saldırdı. Biber gazı kullanılan saldırıda yaralananlar oldu.  Saldırıya karşı avukatlar oturma eylemine başladı.

‘BARİKATI KALDIRACAĞIZ’

İzmir Barosu’na bağlı avukatların yapmak istedikleri yürüyüşte polis tarafından engellendi. İktidarın baskısını protesto eden avukatlar, oturma eylemi yaptı. İzmir Barosu Merkez Binası’nda bir araya gelen avukatlar “Savunma susmadı” susmayacak sloganları attı. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Anayasal haklarını kullanmak istediklerini belirterek, “Ankara’daki barikatı nasıl kaldırdıysak, İzmir’deki barikatı da kaldıracağız” dedi.




İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler