Savcının sorusuna ‘protokol’ uyarısı

Başsavcının soruşturma için, Dışişleri ve Adalet bakanlıkları yerine doğrudan büyükelçilikten bilgi istemesi tartışma yarattı

Savcının sorusuna ‘protokol’ uyarısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.07.2017 - 23:11

İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’ın, MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili yeni iddianamedeki iki kişinin ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu’nu aradığı iddiasıyla büyükelçiliğe bilgi verilmesine dair gönderdiği yazı iki ülke arasında hukuki bir tartışma başlattı.

ABD’ye göre başsavcılığın talebi iki ülke arasındaki yasal işbirliğine aykırı. Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı adli yardımlaşma anlaşmaları, bilgi talebinin Dışişleri ya da Adalet Bakanlığı üzerinden iletilmesini öngörüyor.

Büyükelçilikten bir yetkili, evrakın ellerine 5 Temmuz günü geç saatlerde ulaştığını belirterek “Talebi değerlendirmek için adım atmaya başladık ve biz bu talebi Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı adli yardımlaşma prensipleri temelinde değerlendireceğiz. Bu süreçte yasal sürece ve devam eden mahkemelerde gerekli olan kanıtsal standartlara sonuna kadar saygılı olacağız” değerlendirmesini yaptı. Yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın ikinci defa yapacağı ziyaret öncesinde yine İstanbul Başsavcılığı tarafından Büyükelçiliğin hedef alınmasını da eleştirdi. ABD’nin bundan duyduğu rahatsızlığı Dışişleri ile yaptığı görüşmelerde de dile getirdiği öğrenildi.

‘Standardımız geçerli’

Üst düzey ABD’li bir yetkili de Başsavcılığın talebi ile ilgili, “Onların bize ne sunduğuna bakmak gerek” derken, “Biz bu talebi kendi yasal standartlarımıza, kanıt standartlarımıza göre değerlendireceğiz ve bu konuda sizin yasal geleneğinizle bizimki arasında, neyin kabul edilebilir bir kanıt olup olmadığı konusunda bazı farklılıklar var” dedi. Yetkili, başsavcılık tarafından yanlış bir algı yaratıldığını belirterek, “Soruşturma ve şüphe altında olan çok sayıda insan düşünüldüğünde neden resmi talebi beklediğimizi tahmin edersiniz” yorumunu yaptı. Başsavcı Fidan’ın, 30 Haziran tarihini atmasına karşın 3 Temmuz’da kargo ile yolladığı talepte de tarihler dikkat çekiyor. 1 Ocak 2014’te Hatay’da ve 19 Ocak 2014’te Adana’da durdurulan TIR’larla ilgili Bayram Andaç’ın 20 Ocak 2014’teki 5 araması sorgulanıyor. Muharrem Gözüküçük’ün ise 6 Mart 2014’te yaptığı 2 arama sorgulanıyor. Ancak yetkili bu iki kişinin durumu ile ilgili ayrı bir araştırma yapıp yapmadıkları sorusuna binlerce isim olduğunu belirterek yanıtsız bıraktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler