Savcıdan önce MİT sorguladı

Niğde’de üç kişinin yaşamını yitirdiği El Kaide saldırısıyla ilgili soruşturma kanuna aykırı şekilde Ankara’ya alındı. Ankara’daki ilk sorguyu savcıdan önce MİT yaptı

Savcıdan önce MİT sorguladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.04.2014 - 12:08

Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlere sayılı günler kala yaşanan ve bir polis, bir jandarma ile bir sivil vatandaşın hayatını kaybettiği El Kaide saldırısına ilişkin soruşturmada sıradışı gelişmeler yaşanıyor. Önce, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli özel yetkili mahkemelerin kaldırılması nedeniyle kanun gereği Ulukışla Savcılığı tarafından yürütülmesi gereken soruşturma, kanun ihlal edilerek Ankara’ya alındı. Ankara’daki ilk sorgu ise, savcılık yerine Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları tarafından yapıldı.
 
Taraf'ta yer alan habere göre; AKP, büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında, 5. Yargı Paketi’ni şubat ayında hızla TBMM’den geçirmiş ve TMK’nın 10. maddesiyle görevli özel yetkili mahkemeler kaldırılmıştı. Kanunla, her suçun işlendiği yerde soruşturulması esası getirilmişti. Ancak Ulukışla saldırısını gerçekleştiren üç El Kaide militanı için bu açık hükmün bizzat iktidar eliyle delindiği öğrenildi. 
 
SANIKLAR ANKARA’YA GETİRİLDİ
TMK 10. madde hâlen yürürlükte olmuş olsaydı, Ulukışla saldırısının faili üç El Kaide militanı, Ankara TMK 10’la yetkili cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturulacaktı. Fakat TMK 10. maddeyle görevli mahkemeler kaldırıldığı için, saldırıyla ilgili Ulukışla Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülmesi gereken soruşturmanın Ankara’ya alındığı öğrenildi. Saldırıyı gerçekleştiren El Kaide militanlarının Ankara’ya getirildikleri ortaya çıktı.
 
SORUŞTURMA MİT’İN KONTROLÜ ALTINDA
Soruşturmanın yasaların açıkça ihlal edilerek Ankara’ya alınması sonrasında yeni bir sıradışı gelişmenin daha yaşandığı öğrenildi. Yakalanan El Kaide militanlarının ilk sorgusu, savcılıktan önce MİT mensupları tarafından yapıldı. Militanların El Kaide’yle irtibatlı oldukları ve vize alarak Türkiye’ye giriş yaptıklarına ilişkin, saldırganların vatandaşı oldukları ülkelerin MİT’i uyardığını ancak MİT’in bu uyarıyı, Jandarma ve Emniyet’e bildirmediğini ileri sürülmüştü. Konu, faillerin ilk sorgularının MİT tarafından yapılmasıyla yeni bir boyut kazanmış oldu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon