Satranç iyileştirir

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından düzenlenen “Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Satranç Şampiyonaları” Antalya Maritime Pine Beach Otel’de başladı. 25 Ocak’ta sona erecek turnuvalarda 2 bin 557 sporcu yarışıyor. Derece elde eden sporcular ise uluslararası turnuvalara katılma imkanı kazanacak.

Satranç iyileştirir
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.01.2020 - 02:00

Türkiye İş Bankası, satrancın çocuklar arasında kolayca erişilebilir bir spor haline dönüşmesi için 2005 yılından itibaren ana sponsoru olduğu TSF aracılığıyla ülkenin doğusu ve batısında dezavantajlı çocuklara ulaşarak Sevgi Evleri, Çocuk Yetiştirme Yurtları, Çocuk ve Gençlik ceza ve infaz kurumlarında satranç sınıfları açtı. Satranç sınıflarında, satranç oynamayı öğrenip turnuvalara katılan Elazığ Sevgi Evi’nden Onur Çelik (16) satrançla beraber hayatını daha olumlu yönde geliştirmeye başladığını belirtti. Sivas Sevgi Evleri’nden gelen çocuklar ise satranç sayesinde artık bir hedefleri olduğunu söylüyor. 

KAYIP - KAZANÇ

Elazığ Sevgi Evleri’nde kalan Onur Çelik (16) satrançla beraber hayatını daha olumlu yönde geliştirmeye başladığını ifade etti. Çelik, “Artık satranç sayesinde her adımımda ne kaybedip ne kazanacağımı hesap ederek adım atıyorum. Geniş bir ailem oldu. Birçok yeri gezip görme imkânı buldum” diye konuştu. 

HEDEFİM BÜYÜK

Abdulkadir Abak (42) üniversitede anasınıfı öğretmenliği okumuş. Şu an Mardin’de anasınıfı öğretmeni olarak çalışıyor. Abak, 10 yıldır satranç antrenörlüğü yapıyor. Kızı ile birlikte ve öğrencileriyle birlikte turnuvalara katılan Abak, “Hedefim büyük, birden fazla öğrenciyi milli sporcu yapıp satrancın küçük yaşlarda öğretmenin ne kadar faydalı olduğunu ispatlamak istiyorum” dedi. 

HAYATIM DEĞİŞTİ

İki kez kanseri yenen ve görme yetisini kaybeden Büşra Öztürk (17) ise satranç ile yalnızca kanseri değil pek çok şeyi yendiğini belirterek “Sosyalleşme, el sıkışma problemim ve takıntılarım vardı onların önüne geçtim. Odaklanma problemlerini yendim ve hayatım değişti” diye konuştu.  

‘ARTIK BİR HEDEFİMİZ VAR’ 

Sivas’ta sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapan Serkan Çınar koruma altında olup satranca ilgi duyan çocuklara satranç dersi veriyor. Sivas’tan 3 öğrencisiyle birlikte ilk kez bu yıl turnuvalara katılan Çınar, “Çocukların davranışları üzerinde satrancın çok büyük etkisini gördük. Buraya gelip diğer çocuklarla görüşünce, onların başarı hikâyelerini dinleyince daha da heveslendiler” dedi. Çocuklar ise satranç sayesinde artık bir hedefleri olduğunu söyledi. 

25 BİNİN ÜZERİNDE SINIF

İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Bülent Yumuşaker, yetenekli daha fazla çocuğa ulaşabilmek için bu projeleri yaygınlaştıracaklarını kaydederek “Ülkemizin doğusundan batısına her yerinde açtığımız 25 binin üzerindeki satranç sınıflarının da katkısıyla her geçen gün daha fazla çocuğumuzun satranca ilgi duyduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Daha fazla çocuğu satrançla buluşturacak olan desteğimizin, gelecek yıllarda Türkiye’nin uluslararası platformlardaki başarılarını artıracağına inanıyorum” dedi. 

DAVRANIŞLARI DEĞİŞTİ

Elazığ’da Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı sevgi evlerinde satranç eğitmenliği yapan Oğuzhan Deniz, satrancın çocuklar üzerinde çok büyük etkisini gördüğünü belirterek “Özellikle oraya gelen çocuklar, toplumun dezavantajlı kesimleri olduğu için fazla toplum içerisine karışmamışlardı. Agresifliklerini satrançla yendiler. Turnuvalarda sosyalleşiyorlar, daha geniş bir aileleri oluyor. Bu çocukların hepsi şimdi eğitimci olmak istiyor” dedi. Aşırı agresiflik, zarar verme durumundan dolayı hastaneye kaldırılan bir öğrencisinin satrançla iyileştiğini kaydeden Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Satrançta çok iyiydi. İzin alarak geçici olarak turnuvaya katılmasını sağladık. Turnuvada Elazığ 3’üncüsü oldu, tekrar hastaneye döndü. O böyle devam ettikten sonra okuldaki hocası bize ‘Siz buna ne yaptınız da bu hale geldi, çok sabırlı çocuk oldu, davranışları çok değişti’ diye sordu.” 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler