Sarraf evinde de korunmuş

Güler’in Nisan 2013’te tanıştığı İranlı işadamına, aynı ay içinde 2 yakın koruma, 3 sivil plakanın yanında işyeri ve evine de koruma tahsis ettiği ortaya çıktı.

Sarraf evinde de korunmuş
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.12.2014 - 05:00

TBMM Soruşturma Komisyonu’na ifade veren eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, Rıza Sarraf’la hiçbir menfaat ilişkisinin olmadığını savunurken, rüşvet suçu için “anlaşma” olması gerektiğini, Sarraf’la böyle bir anlaşmasının olmadığını belirtti. Sarraf’a koruma verilmesinde bir dahlinin olmadığını savunan Güler’in, Nisan 2013’te tanıştığı Sarraf’a, aynı ay içinde 2 yakın koruma, 3 aracına sivil plakanın yanısıra evine ve işyerine de koruma tahsis ettiği de ortaya çıktı. Ailesinin malvarlığını açıklamakta zorlanan Güler, eşi, kızı, oğlu ve kendisinin ortak hesabında bulunan 233 bin liradan haberinin olmadığını ileri sürdü. Güler, Sarraf’a verdiği referans mektuplarının “kişisel” olduğunu belirtirken, mektupların altına hangi sıfatla imza attığını hatırlamadı. DHKP-C’den tehdit aldığı için oğlunun izlenip izlenmediği konusunda istihbarata talimat verdiğini kaydeden Güler, eşi ve kızının güvenliğine dönük çalışmadan söz etmedi. 4 eski bakanla ilgili rüşvet aldıkları gerekçesiyle kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’na ifade veren 17 Aralık sabahı oğlu Barış Güler’e telefonla operasyonu haber verdiği ve “ne kadar para var” diye sorduğu tapelerle ilgili sorulara “yasadışı elde
edildiği” gerekçesiyle yanıt vermedi.

 

Rüşvet, anlaşmayla olurmuş

Rüşvet suçunun varlığı için Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve özel idarenin yerleşik kararları ile öğretide kamu görevlisiyle iş sahibi arasında menfaat teminini öngören özgür iradeye dayalı bir anlaşmanın yapılması gerekmektedir. Dosyada şahsımın menfaat temin ettiğine dair hiçbir delil yok. Rıza Sarraf’la rüşvet anlaşması yaptığımın, bunun da süreklilik arz ettiğinin ne kadar gerçekçi  takdirlerinize sunmak istiyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar vermesi, rüşvet almak suçunun unsurlarının oluşmadığının kabulünü gerekmektedir. Rüşvet verdiği ve rüşvete aracılık ettiği iddia edilen kişiler hakkında takipsizlik verildiğine göre rüşvet alındığı iddiası da tamamen hukuken ortadan kalkmış olmaktadır.

 

Her talebe onay

Sarraf’a İstanbul Valiliği’ne 22 Nisan 2013 tarihli dilekçesiyle, şirketlerinin işleri nedeniyle  aldığı ve can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek yakın koruma polisi verilmesi talebi üzerine, 26 Nisan’da valiliğin onayı sonucu 1 yakın koruma, işyeri ve konutuna önleyici kolluk tedbirlerinin alınmasına karar verilmiştir. 12 Ağustos’ta yakın koruma sayısı 2’ye çıkarılmıştır. 6 Eylül’de, yine
başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın onayıyla 3 arabasına korunan araç plakası verilmiştir. Bu tedbirler ilgili valiliklerin kararıyla alınmaktadır. 3 adet sivil plaka tahsisine ait onay ise benim değil müşteşar yardımcısının imzasını taşımaktadır ve bu da bir rutin işlemdir. Bu konuda benim herhangi bir yönlendirme yapmam veya talimat vermem de sözkonusu değildir.

 

7 yılda 1.5 milyon TL

(Rüçhan Bayar’ın Barış Güler’e olan borcunun sorulması üzerine)

2 milyon 50 bin dolara tekabül eden paradır. 2007 yılında verilen ilk para 1.5 milyon TL’dir. (Oğlunun 1.5 milyon TL’yi nasıl kazandığı sorusu üzerine) 2000 mezunudur, Rusça ve İngilizce kadar yurt içinde ve dışında değişik işler yaptı, oradan kazandığı kazançlar olabilir. Bu nedenle değerlendirmek üzere verdiği paranın bu anlamda makul olduğuna inanıyorum. (Oğlunun hangi üniversiteden mezun olduğu sorusuna) Gaziantep Üniversitesi.

 

Evde bulunan paralar

Arama sırasında oğlumun ikametgahında tespit edilen paranın (1 milyon 650 bin lira) kaynağını gösteren 15 Kasım 2013 tarihli ev satış protokolü oğlum gözaltındayken soruşturma makamlarına teslim edilmiştir. O ev 2006’da 40 taksitle 250 bin liraya alındı. İpotek olduğu için tapu işlemleri yapılamadı. (Niye satışın noterden değil de yazılı satış protokolüyle yapıldığı edilmemiş ki, onu satın alan kişinin düşünmesi lazım, yani bir tapu devri yapılmadığı için bu yola gidilmiş. Hayatta itimat diye birşey var, şimdi siz her itimat ettiğiniz kişiden de böylesine birşey bekleyebiliyor musunuz? Onun için de bunun hayatın akışına o kadar da anormal gelmediğini söylemek istedim.

 

Referansa ‘kişisel’ dedi

(Rıza Sarraf’a Çin’deki bankalar için referans mektubu vermesi)

Referans mektupları, kesinlikle resmi bir evrak niteliğinde değildir. Bakanlık kanalıyla değildir. mektup düzenlenirken de müşavirim tarafından haricen bir inceleme de yapılmış, hatta gümrük ile maliyeye internet yoluyla sorulmuş, bir mahzur olmadığı belirtildiği için... (Mektubun altına bakan  mı imza attınız sorusu üzerine) Hatırlamıyorum. Başka cevap vermeyeceğim bu konuda.

 

MALVARLIĞINDA ZORLANDI

Toplantı sırasında Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, Güler’in kızının banka hesabında 915 bin lira, İstanbul’da biri 34 bin diğeri 270 bin TL değerinde iki dairesinin bulunduğunu, eşi, kızı, oğlu ve kendisi adına Halk Bankası’nda açılan hesapta 233 bin lira olduğunu belirterek, “233 bin lirayı etmemişsiniz. Bu paranın izahını istiyoruz” dedi. Güler, böyle bir hesaptan haberinin olmadığını belirterek “Belki oğlum tarafından açılmıştır” dedi. Köylü, Güler’in kızının THY’de 5 bin lira maaşla çalıştığını söylemesi üzerine dairelerin nasıl satın alındığını sordu. Güler, “O daireler özel idareden vakıf aracılığıyla bir tanesi 75 bin lira benim tarafımdan, bir tanesi de 40 bin lira yatırılmak suretiyle alınan dairelerdir” dedi. Köylü’nün dairelerden birisinin 270 bin liraya alındığını anımsatması üzerine Güler, “O  şeyleri. 75  lira yatırıldığına göre o kooperatifin 75 bin liralık parasıyla herhalde 270 bin liralık daire yapılabilir” dedi.

 

700 BİN LİRALIKTARLALAR

Köylü’nün Barış Güler’in banka hesabında 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle 915 bin lira parası ile 700 bin liraya Tekirdağ, Yakuplu ve Türkgücü köylerinde 6 adet tarlasının olduğunu söylemesi üzerine Güler, “Gayrimenkul işi yapıyorlar bizim bir komşumuzla beraber. Alıyorlar, satıyorlar” diye konuştu. Eşi ve oğlunun üzerine alınan 120 bin liralık alınan iki ciple ilgili soru üzerine Güler, arabaların indirimle alındığını söyledi. Oğlunun Ankara’daki 2 evinin sorulması üzerine Güler’in, “Bir tanesi 2000 yılına ait olan bir dairedir. Birisi rahmetli annemin halen oturmakta olduğu evdir” demesi dikkat çekti. Komisyona gelen belgelere göre, Güler’in kişisel malvarlığında 5 evi, 3 ayrı kooperatif hissesi, 24 Ocak 2014 itibariyle bankada 2 milyon 224 bin TL’si bulunuyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler