Şarbon skandalı: 'Önceden teşhis yapılırdı, şimdi kalktı'

Ankara'da yaşanan şarbon skandalına ilişkin veteriner hekim Yalçın Köksal "Brezilya’dan gelen bütün hayvanlar kontrol edilmeli" dedi.

Şarbon skandalı: 'Önceden teşhis yapılırdı, şimdi kalktı'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.08.2018 - 21:08

Ankara Gölbaşı’nda Et ve Süt Kurumu’na ait yaklaşık 3 bin 959 adet büyükbaş hayvanda çıkan Anthrax (Şarbon) halk sağlığı tehlikesi yarattı. Hayvanlara ait karkas etlerin imha edildiği açıklaması yapılırken Cumhuriyet’e konuşan Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri Yalçın Köksal, “Daha önceden alınan numunelerle teşhisi yapılırdı. Şimdi bunların hepsi kalktı. Bu konuda son derece tedirginiz. Bu yüzden 2010’dan beri canlı hayvan ve et ithalatına karşı çıktık” dedi.

Köksal, hastalıklı hayvanların kesilmesinin yanlış ve hastalıkların yayılması açısından son derece tehlikeli olduğunu belirtti. Hastalıklı hayvanların yediği yemlerin bile imha edilmesi gerektiğini aktaran Köksal, şarbonun direkt temas ile geçen deride, solunum yoluyla geçen akciğerde, hayvansal ürün tüketimiyle mide ve bağırsakta ortaya çıkabileceğini söyledi.

Erken teşhis önemli

İnsanlardaki belirtilerin soğuk algınlığına benzer şekilde başladığını aktaran Köksal, titreme, halsizlik ve ateş yükselmesinin görüldüğünü söyledi. Böyle durumlarda doktora yapılan müracaat sonucu alınan kan testiyle erken teşhis konabileceğini ve antibiyotik ile tedavinin tamamlanabileceğini bildirdi. Köksal, ciddi bir hastalık olan şarbon için erken teşhisin önemli olduğunu, bu yüzden de hükümet yetkililerinin kamuoyunu aydınlatması gerektiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon