Sanatçılardan protesto: Hırsızların yasasını kabul etmiyoruz
Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nü lağvedip yeni oluşturulacak olan Türkiye Sanat Kurumu’na devretmeyi öngören yasa tasarısı çalıştayı sanatçılar tarafından protesto edildi.
Ellerinde Muhsin Ertuğrul, Ergin Orbey gibi sanat camiasının usta isimlerinin fotoğraflarıyla gelen sanatçılar, “Karanlığa inat yaşasın sanat”, “Sanat kurumlarımızı kapattırmayacağız”, “Halkım uyuma, sanatına sahip çık” ve “Hırsızların yasasını kabul etmiyoruz” sloganları attı. Sanatçılar şimdi davul zurna eşliğinde halay çekti. Bu arada sanatçılar adına basın açıklamasını Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği Başkanı Mehmet Ege okundu. Cumhuriyetin kuruluşunda fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek isteyenlerin 1924 yılından başlayarak kurdukları aydınlanmacı sanat kurumlarının özgürce sanat yaratmaları için yasa hazırladıklarını vurgulayan Ege, şunları söyledi:
“Sanatın özgürce ve süreklilik içinde kendi koşul ve kurallarına uygun olarak üretimini sağlayacak ortamı yaratmak ve bu ortamı yaratmak için de gerekli ödeneği vermek, sosyal devletin temel görevlerinden biridir. Sanatın içeriği ve biçimi siyasal iktidarların günlük politikalarının konusu değildir, olamaz. Sanat ve kültür alanlarına destek yandaş beslemeye yarayan bir yemliğe veya ihale ve rant sürecine dönüştürülemez. Tüm sanat kurumlarımızın değişmez özerklik koşulu anayasamızda açık biçimde güvence altına alınmıştır. Son sözümüz Yasa Tasarısı Taslağı derhal geri çekilmelidir.”
Basın açıklamasından sonra Türksoy Toplantı Salonu’nda bakanlıkça gerçekleştirilen çalıştaya davetli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri yoğun güvenlik önlemleri içerisinde alındı. Tek tek üzerleri aranan ve kimlik kontrolü yapılan üyeler durumu protesto etti. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da toplantı salonuna girmek istedi. Ancak adı davetliler listesinde olmadığı gerekçesiyle salona alınmadı. Bu durumu protesto eden Nazlıaka, bir Türksoy yetkilisine, “Dışarıda bu kadar sanatçı var. Hazırlanan yasa tasarısı taslağı bu sanatçıları yakından ilgilendiriyor. Niçin içeriye almıyorsunuz?” dedi. TÜRKSOy yetkilisi de, Nazlıaka’ya, “İçeride çok sayıda sanat eseri var. Zarar vermelerinden korkuyoruz” yanıtını verdi. Bu arada eyleme destek verenler arasında bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in görevden aldığı eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, “Bu tasarı asla kabul edilemez. Ben Türkiye’de böyle bir tasarının yasalaşıp sanat kurumlarının lağvedileceğine inanmak istemiyorum” açıklamasında bulundu.
Sanatçılar yarın da Kültür Sanat-Sen Genel Merkezi'nde konuya ilişkin basın açıklaması yapacaklar.
En Çok Okunan Haberler
- 'Ben o gün tecavüze uğramadım diye...'
- MSB'den açıklama geldi
- İki jandarmanın davası görüldü
- Teğmenleri değil yargıçları konuşalım
- İmamoğlu'ndan Bakan Tekin'e sert tepki
- Saat verildi, sayı istendi
- CHP'li isimden Cevizoğlu'nun sözlerine tepki
- TCMB ve TBB'den açıklama
- İstanbul'da sahilde 2 ceset bulundu
- Sürecin şifreleri!