Samsun'da Hititlere ait 3 bin yıllık fındık kabuğu bulundu
Samsun’da yer alan Hititler'in kutsal şehri Nerik Antik Kenti’nde, 3 bin yıllık fındık kabuğu bulundu.
Samsun’un Vezirköprü ilçesi Oymaağaç köyünde bulunan Oymaağaç Höyüğü’nde 13 yıldır yapılan kazı çalışmalarında Hititlerin dini merkezi Nerik Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında 3 bin yıllık bir fındık kabuğu bulundu.
Samsun’un Vezirköprü ilçesi Oymaağaç köyünde bulunan Oymaağaç Höyüğü’nde 13 yıl önce Alman Arkeolog Prof.Dr. Rainer Czichan’ın kazı başkanlığında başlatılan arkeolojik kazılar bu yıl da devam ediyor.
Daha önce yapılan çalışmalarda üzerinde çivi yazısı bulunan toprak tabletler, mühür, dini törenlerde kullanılan küçük kaplar, mezarlar, gıda saklama çukurları, bir tünel, mabet odası temelleri, sur duvarı, sur kapısı ve çeşitli kalıntılar ortaya çıkarılırken, son olarak 52 basamaklı tünelin içinde 3 bin yıllık fındık kabuğu ve bronz aletlerle kesilmiş ahşap parçalar bulundu.
3 bin yıllık fındık kabuğunun gün yüzüne çıkarılması ise kazı ekibinde büyük heyecan yarattı. Samsun’un ve Karadeniz Bölgesinin en önemli tarım ve ticari ürünü olan fındığın günümüzden 3 bin yıl öncesinde de tüketildiği ortaya çıkmış oldu.
Fındık kabuğuna karbon14 analizi
Prof.Dr. Rainer Czichan, Kocaeli’de TÜBİTAK’ın laboratuvarında yapılan karbon14 analizi ile ahşap kalıntılar ve fındık kabuğunun 3 bin yıllık olduğunun belirlendiğini belirtti.
“Tünel içinde ahşap kalıntıları görünce şok olduk. Çünkü İç Anadolu’da hiç ıslak ahşap malzemeler bulunmuyor. Ondan sonra orada biraz kazınca bu fındık kabuğunu bulduk. Tabii ki bu çok güzel bir şey. Karadeniz fındık bölgesi. Bütün büyük dünya markaları fındıkları Karadeniz’den alıyor.”
Kazılarda bulunan 27 tablet parçasından yola çıkarak, buranın Hititlerin kutsal kabul ettiği şehir Nerik olduğu kesinleşti. Hitit kralı III. Hattuşili’nin yılda birkaç kez Hattuşa’dan Nerik’e gelerek, hava tanrısına saygı göstermek için özel ziyaretlerde bulunduğunu tahmin ediliyor.
Oymaağaç Höyük
Samsun ili Vezirköprü ilçesinde 4-5 hektar büyüklüğünde olan Oymaağaç Höyük, Vezirköprü Ovasının en önemli yerleşmesidir. Uygun bir iklim, verimli tarlalar, yeterli su kaynakları, Tavşan Dağların bakır yatakları ve Kızılırmağın geçişi nedeniyle ilk insanlar Kalkolitik dönemden itibaren Oymaağaç Höyük’te yerleşmeye başladılar. Orta Tunç ve Geç Tunç Çağı Oymaağaç Höyüğün Hititlerin dini merkezi “Nerik” olduğu tahmin ediliyor.
2005 yılında başlayan Berlin Freie Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rainer Czichon, Prof. Dr. Klinger başkanlığında yürütülen kazı ve yüzey araştırması projesi, bu hipotezin doğruluğunu kanıtlamaya çalışıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Usta oyuncu hayatını kaybetti!
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi