SALT geçen yıl yarım milyon ziyaretçi ağırladı
Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner, 2020 planlarını anlattı, ilk sergi açılıyor.
SALT, İstanbul’da Beyoğlu ve Galata, başkentte ise SALT Ankara’da araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi kamu programları yapan bir kültür kurumu. Kuruluşu 2011 yılına dayanan SALT, çalışmalarıyla sanatseverlerin gözünde çoktan ayrı bir yere sahip oldu. Geçen yıl SALT’ta Nur Koçak’ın “Mutluluk Resimlerimiz”, “Mihri: Modern Dönemlerin Göçebe Ressamı”, Maria Andersson ve Nancy Atakan’ın işlerinden derlenen “Uygun Adım Marş!”, “Aslına Sadık Kalınmıştır” ve Naeem Mohaiemen’in “Makbul Tarihin Tutsakları” sergileri izleyiciyle buluştu.
SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner ile SALT’ın geçen yılını ve 2020 planlarını konuştuk. Meriç Öner, geçen yıl Beyoğlu, Galata ve Ankara programlarının toplamda yarım milyon ziyaretçiyi aştığını ve en yoğun katılımın kaydedildiği yıl olduğunu söyledi. Ayrıca 2020’de açılacak sergilerle ilgili de bilgi verdi.
İLK SERGİ AÇILDI
Buna göre sergiler, “bauhaus imaginista: Uzaklarda. İstanbul” ile SALT Beyoğlu’nda dün başladı. Meriç Öner, bu serginin ardından Cooking Sections ekibi ile ekme biçme ve yeme içme alışkanlıklarının iklim uzantısında nasıl değiştiğini soruşturan “İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken” içeriğinin geleceğini belirtti. Öner, “Üç senede derlediğimiz içerik, mevsimlerin yerini alan yeni doğa durumlarını ve onların yiyecek üretim ve tüketim peyzajına etkisini Türkiye’den örneklerle irdeleyecek” dedi.
Eylül ayında SALT Beyoğlu’nda Doğu Akdeniz ülkeleri ile Türkiye’de modern resim eğilimlerini karşılaştıran bir sergi ile 1950’lerden 1970’lere, SALT Galata’da ise Fransız ve Macar asıllı İstanbul doğumlu Antoine Köpe’nin günlükleri üzerinden 1. Dünya Savaşı ve mütareke dönemine döneceğiz. Konuşma, gösterim, performans programları ve atölyeler yıl boyunca sürecek.
PROJELERE DESTEK
Öner, SALT Araştırma Fonları’ndan altı projeye bir seneliğine 15 bin TL destek verileceğini belirtti. Öte yandan, Türkiye’deki kültür kurumları aracılığıyla güncel üretim ve araştırmaları desteklemek amacını güden ABD merkezli CultureIst, 2020 SALT Araştırma Fonları’na 1950’ler sonrası sanat tarihi alanından iki projeye özel destek veriyor. Bu katkıyla 2020’de sekiz çalışmaya fon sağlanacak.
2020’NİN İLK SERGİSİ
Bauhaus’un kuruluşundan bir yüzyıl sonra yapılan ve dört bölümlü bir sergiyle yayın, panel ve sempozyumlardan oluşan “bauhaus imaginista”, SALT Beyoğlu’nda “Moving Away [Uzaklarda]” bölümüyle sunuluyor. Bauhaus tasarım fikirlerinin 20. yüzyılın ilk yarısında farklı sosyopolitik ve jeopolitik koşullar altında nasıl yorumlandığına bakan bölüme, projenin uluslararası çıktılarının derlendiği “Toplu Araştırmalar” ile “Türkiye Tasarım Eğitiminden Örnekler” arşiv seçkisi ve atölyeleri eşlik ediyor.
Bauhaus tasarım anlayışının çeşitli ülkelerdeki yorumlarına bakan “bauhaus imaginista: Uzaklarda. İstanbul” sergisi kapsamında SALT’ın hazırladığı bu bölümde, Türkiye’deki temel tasarım ve temel sanat eğitimlerinde öncü yaklaşımlar ve eğilimler irdeleniyor. 1940’lardan 1970’lere İstanbul Teknik Üniversitesi, Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi), Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) işlenmiş bir grup ders, ikişer haftalık arşiv sunumları ve birer günlük dört atölyeyle incelemeye açılıyor. Atölyeler herkesin katılımına açık. Detaylı bilgi ve atölye programı için: saltonline.org.
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'Ahmet Türk' iddiası
- Hatay'da korkutan deprem: '6 Şubat gecesini hatırlattı'
- Kalın'ın o sözlerine tepki
- Şam ziyaretine 'Erdoğan' iptali
- Eş başkanlar gözaltına alındı
- ‘Oğlum’ yasağı
- Cumhur İttifakı'nın oyları eridi!
- Survivor Turabi ABD'deki yangında tüm servetini kaybetti
- Biden'den Los Angeles yangını kararı
- Bu uyarıyı görenlerin emekli maaşı kesilecek