Orhan Bursalı'dan Sağlık Bakanlığı'na dikkat çeken sorular
Orhan Bursalı bugünkü yazısında, Sağlık Bakanlığı'nın tedavi rehberinden çıkarılan hidroksiklorokin ilacı ve kullanımı devam eden Fapirivavir ilacıyla ilgili Sağlık Bakanlığı'na dikkat çeken sorular yöneltti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, koronavirüs (Covid-19) tedavisi için övünerek açıkladığı hidroksiklorokin ilacı tedavi rehberinden çıkarıldı.
Gazetemiz yazarı Orhan Bursalı, konuya ilişkin "Covid’de sıtma ilacı.. Peki, Favipiravir’in etkisi var mı?"başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Yazısında hidroksiklorokin ilacının etkileriyle ilgili uzmanların görüşlerine de yer veren Bursalı, Sağlık Bakanlığı'na dikkat çeken sorular sordu.
"İlacı Sağlık Bakanlığı’na veren/ satan şirket, tüm bu bilgilerden haberdar olduğu halde, Sağlık Bakanlığı’na 'ilacın Covid’e iyi geldiğine ilişkin bir kanıt bulunamadı ve üstelik ciddi yan etkilere sahip, biz üretici olarak bunu kullanmayın tavsiyesinde bulunuyoruz' dedi mi" diyerek merak uyandıran Bursalı, favipiravir kullanımına ilişkin de merak ettiklerini yazdı.
Orhan Bursalı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Ne araştırmaların sonuçlarına bakıldı, incelendi, tartışıldı ne bu konuda uzmanların söyledikleri ciddiye alındı, buna uygun olarak tedavi kılavuzları değiştirildi...
Neden? Verdiğiniz ilaca güveninizin, inancınızın kaynağı, dayanağı neydi? Bu ilacı her şey anlaşıldıktan sonra da bir yıl boyunca dört milyon kişiye sürü sepet içirttiniz! Hangi inançla, bilgiyle?!
Bu arada şunu merak ediyorum. İlacı Sağlık Bakanlığı’na veren/ satan şirket, tüm bu bilgilerden haberdar olduğu halde, Sağlık Bakanlığı’na “ilacın Covid’e iyi geldiğine ilişkin bir kanıt bulunamadı ve üstelik ciddi yan etkilere sahip, biz üretici olarak bunu kullanmayın tavsiyesinde bulunuyoruz” dedi mi?
Bu şirketlerin böyle bir toplum sağlığı anlayışı olmalı mı, olmamalı mı?
Yoksa “Ticari bir şirketin malını satmaktan başka düşüncesi olabilir mi, durup dururken böyle bir tavsiyede neden bulunsun” diyecek okurlar, böyle bir soru yönelttiğim için beni çok saf mı bulacaklar!
Bilmiyorum, belki de aralarında bir görüşme geçmiş olabilir. O zaman şu soru gündeme gelir: Bakanlığın bu ilacı her şeye rağmen hastalara kullandırtmasının ticari bir yönü var mı?
FAVİPİRAVİR
Bakanlığın ilaç algoritmasında ana ilaç olarak Favipiravir var. Favipiravir’i bir Japon şirketi üretti. İlk başta Covid’e iyi gelebilir düşüncesiyle kullanıldı, fakat bunu kanıtlayan hiçbir ciddi araştırma elde yok. Japon hükümeti bile Covid vakalarında bunu kullanmıyor. Avrupa’da sıfır.
KLIMIK daha geçin yıl açıklamıştı: Ülkemiz dışında hiçbir ülkede ayaktan hasta tedavisinde kullanılmıyor. Favipiravir ilacı, ayaktan hastalarda yararına dair yeterli bilimsel kanıt elde edilmemişken neden ayaktan hastalara rutin olarak dağıtılmakta?
Hükümet ve bakanlık bu ilacın biyoeşdeğerinin ülkemizde üretildiğini büyük bir olay olarak duyurmuştu. İyi güzel, ama Covid’e karşı etkili olduğuna ilişkin kanıt yok!
Ne kadar ödeniyor kutu başına, toplam ne kadar ödendi? Peki, sıtma ilacına?
Bunların hepsi “devlet sırrı” biliyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza