Sağlık Bakanlığı suskun kalırken TTB'den aşı kampanyası
TTB, toplumda aşı reddinin hızla yayılmasına karşı zorunlu aşı yasasının bir an önce çıkarılması için Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirmeye çalışıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) toplumun korunması amacıyla tüm ülkelere önerdiği aşıyı, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2011 yılında Türkiye’de 183 aile, 2017 yılında ise 23 bin aile reddetti. Sosyal medyada binlerce kişiyle oluşturulan gruplarda, çocukları koruyacak aşının yerine hacamat önerilerek bilinçsizlik örülüyor. TTB, toplumda aşı reddinin hızla yayılmasına karşı zorunlu aşı yasasının bir an önce çıkarılması için Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirmeye çalışıyor. “Aşı candır hayat kurtarır” başlıklı kampanya, aşının önemi için farkındalığı artırarak zorunlu aşı için düzenlemeler yapılmasını ve koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini hedefliyor.
TTB’nin çalışması sonucu; aşı içinde neler olduğundan topluma önerilmeden önce hangi süreçlerden geçtiğine kadar birinci basamak sağlık çalışanları için aşı rehberi hazırlandı. Rehbere göre; her yıl dünyaya gelen 1 milyon bebeğin 13 hastalığına karşı savaşan aşılar, çok uzun bilimsel araştırmalar sonucunda güvenilir ve koruyucu olduğu kanıtlandıktan sonra uygulanıyor. Risk altındaki kişinin aşılanması, hastalığı kontrol altına almak adına önem taşıyor. Toplum, bağışıklık kazandığı sürece hastalık dolaşımı önleniyor. Bebeklerin hastalıklara karşı en savunmasız dönemi olan ilk yılında bağışıklıklarının güçlendirilmesi gerekiyor.
Her yıl 3 milyon çocuk
TTB’ye göre 1981’den itibaren yapılan difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, verem ve çocuk felci aşıları; her yıl 3 milyon çocuğun ölümünü, 750 bin çocuğun da sakat kalmasını engelliyor.
TTB Başkanı Raşit Tükel: Bakanlık susmamalı TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Sağlık Bakanlığı’nın aşıya ilişkin çalışmalarının nasıl olması gerektiğine ilişkin sorumuza verdiği yanıtta; aşı ve aşılama hizmetlerinin artık Bakanlık faaliyet raporlarında dahi yer almadığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın aşı konusunda kenara çekildiğini belirten Tükel, “Sağlık Bakanlığı bir an önce suskunluğunu bozmalı ve sorumluluk almalıdır. Aşılar büyük oranda aile sağlığı merkezlerinde uygulanıyor. Bu merkezlerde sağlık çalışanları, Bakanlık desteğinden yoksun biçimde aşı yaptırmayı reddeden aileler ile karşı karşıya kalıyorlar” dedi. TTB’nin bu konuda Bakanlık’a sunduğu Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda bir yasa teklifi değiştirilmesi önerisi var. |
|
En Çok Okunan Haberler
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Havalimanında kaçakçılık operasyonu
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!