Ruhi Su unutulmaz
Büyük ozan Ruhi Su önceki akşam 31. ölüm yıldönümünde Şişli’de düzenlenen törenle anıldı. Halkın geceye gösterdiği ilgi, Ahmet Say’ın konuşmasında hatırlattığı deyişteki gibi, ‘Türküleri yapanların kanunları yapanlardan güçlü’ olduğunun resmi gibiydi.
Önceki akşam, eski adıyla Şişli Kent Kültür Merkezi’nde, büyük ozan Ruhi Su için 31. ölüm yıldönümünde özel bir anma etkinliği düzenlendi. Gecede açılış konuşmasını Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı ve ozanın oğlu Ilgın Ruhi Su yaptı. Ardından büyük ustanın arkadaşı, müzik eğitmeni ve yazarı Ahmet Say’ın konuşma yapması bekleniyordu. Ancak Say törene katılamayınca, kaleme aldığı konuşma metnini Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ekrem Budak okudu. Ahmet Say, konuşma metninde “siyasi vahşetin kurbanları arasında” yer aldığını söylediği Ruhi Su’nun yaşamını şekillendiren sosyalist kimliğine, her zaman ezilen halk kitlelerinin yanında yer almasına vurgu yaptı. Say konuşmasında politik mesajlar da verdi: “Türkiye’de halk müziği kültürümüzün umursanmadığı dönemler de yaşanmıştır. İşte bu dönemlerde bize güç veren bir özdeyişi hatırlamak önemlidir: Türküleri yapanlar kanunları yapanlardan güçlüdür.”
Doktorundan özel anı
Gecede belki de en güzel konuşmayı Ruhi Su’nun doktoru Prof. Dr. Coşkun Özdemir yaptı. Köy Enstitülerinin kapatılmasını Türkiye’ye yapılmış en büyük darbe olarak değerlendiren Özdemir, Ruhi Su’yla olan bir anısını da paylaştı: “Benim iki defa hastam oldu. Çok sohbetler ettik. Bir reçetede üç ilaç yazdım ona. Eline aldı, ‘Coşkun’cuğum bu üç ilaç birbiriyle uyuşur mu’ dedi. Baktım şöyle, ‘Ruhi Ağabey bir mesele yok’ dedim. ‘Vallahi kolay kolay üç insanın uyuştuğunu görmedim de, ondan sordum’ dedi.” Özdemir, “Laikliğe aykırı yapılanlara karşı iyi bir işbirliği içerisinde olmadığımızı, bunun büyük eksiklik olduğunu son sözüm olarak söylemek istiyorum” diyerek kürsüden ayrıldı. Ardından bu yıl ilki verilen Ruhi Su Şiir Ödülü’nün sahibini duyurmak için Ahmet Telli sahneye çıktı. Telli; başkan Cevat Çapan, Mahmut Temizyürek, Hüseyin Ferhad, Latife Tekin, Haydar Ergülen ve Mehmet Gözen’in de yer aldığı tüm seçici kurul adına konuşarak, ödülün Can Yayınları’ndan çıkan “Kemik İnadı” kitabıyla Asuman Susam’a verildiğini bir kez daha açıkladı.
Candaş’ın adı verildi
Gecede konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ise, yakın zamanda aramızdan ayrılan iki aydın sanatçı, Vedat Türkali ve Tarık Akan’ı da anarak, Türkiye’nin aydınlanma yolunda Ruhi Su gibi büyük ustalara çok ihtiyacı olduğunu belirtti. İnönü, Şişli Kültür Kent Merkezi’ne, temmuz ayında makamında silahlı saldırıya uğraması sonucu yaşamını yitiren Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Cemil Candaş’ın adının verildiğini de açıkladı. BRT Yayınları’ndan çıkan “Ruhi Su Sen Gittin Gideli” kitabının da tanıtıldığı gece, Mutlu Ödemiş’in şefliğinde Ruhi Su Dostlar Korosu’nun konseri ile son bulurken, salonu koronun sesinden Ruhi Su’nun “Bu kavga halkın kavgası” dizelerinin yankısı sardı. Halkın geceye gösterdiği ilgi ise, Ahmet Say’ın konuşmasında hatırlattığı deyişteki gibi, “Türküleri yapanların kanunları yapanlardan güçlü” olduğunun resmi gibiydi
En Çok Okunan Haberler
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Havalimanında kaçakçılık operasyonu