Romanın resimli hali...

Hakan Günday’ın ilk romanı ‘Kinyas ve Kayra’ 18 yaşında. Romanın 18. yaşı şerefine içinde 265 çizimin bulunduğu özel bir baskısı yayımlandı. Kitaba bir de sergi eşlik ediyor. ‘Kinya ve Kayra’ 18 Yaşında sergisi 9 Aralık’a dek FMV Galeri Işık’ta görülebilir.

Yayınlanma: 28.11.2018 - 21:05
Abone Ol google-news

Bundan 18 yıl önce yayımlanan “Kinyas ve Kayra” yeni bir yazarın doğuşunu muştularken edebiyatımızda da özgün bir başyapıt olarak yerini alıyordu. Günday o günden bu yana 7 roman daha yazdı, kitapları yabancı dillere çevrildi...

“Daha” adlı romanıyla Fransa’nın ve dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Prix Medicis Ödülü’ne layık bulundu. Günday romanlarının yanı sıra senaryolara da imza attı ve kendi romanından Onur Saylak ile birlikte uyarladığı “Daha” adlı film birçok ödül kazandı. Yine de okurların kalbinde “Kinyas ve Kayra”nın hep özel bir yeri oldu. İşte Günday ve Doğan Kitap da okurlara bir armağan olarak “Kinyas ve Kayra”nın 18. yılında romanın yeni bir baskısını yayımladılar. Bu kez için Emre Orhun’un çizdiği 265 adet siyah beyaz çizimle birlikte üstelik. Hepsi bu da değil; kitapta yer alan çizimlerin 70 tanesi şu sıralar Nişantaşı’ndaki Galieri Işık’ta sergileniyor ve meraklılarını bekliyor.

‘Gelecek sefer tam tersi’

Emre Orhun yıllardır Hakan Günday’ın kitap kapaklarını tasarlayan ve kapak çizimleri kotaran kişi aslında. Kendisine “Kinyas ve Kayra”nın resimli baskısını yapma fikrinin kimden çıktığını sorduk. Orhun, “Biz Hakan’la uzun zamandır birlikte işler yapmak istiyorduk, çizgi roman da olabilir, başka türlü bir şey de diye konuşup düşünüyorduk. Doğan Kitap’ın da katkılarıyla bu kitabı yapmaya karar verdik. Roman için toplamda 265 resim yaptım ve bunların bize göre en anlamlı gözükenlerini de sergi için seçtik” diyor ve ekliyor: “Hakan’la başka şeyler de planlıyoruz. Olur mu bilmiyorum ama şöyle bir tüyo vereyim, bu sefer ben onun daha önceden yazdığı bir kitabı resimledim, gelecek sefer de belki o benim daha önceden çizdiğim bir kitaba o yazı katar.”
Kitaptaki çizimleri sergide gördüğünüzde aslında farklı teknikler uygulandığını, bazılarının çini mürekkebiyle yapılırken bazılarının da ‘scratchboard’ adı verilen ve siyah zeminin kazınması yöntemiyle yapıldığını fark ediyorsunuz. Özellikle scratchboard’un ne kadar zahmetli bir teknik olduğunu tahmin etmek zor değil. Her çizimin romandaki yerine uygun başlıklarla adlandırıldığını da ekleyelim.

‘Yazmadıklarımı çizdi’

Serginin açılışında yakaladığımız Hakan Günday ise çizimler için şunları söylüyor: “Çizimlerin yapımı sürecinde sürekli iletişim halindeydik. Ama zaten Emre ile o kadar uzun zamandır çalışıyoruz ki, birbirimizi de çok iyi tanıdığımız için, o ‘Kinyas ve Kayra’yı çok iyi tanıdığı için zaten tahmin edebiliyordum onun nasıl resimler yapacağını. O da şu: Metinde yazmayan ve o satır aralarını dolduracak resimleri yapacağını çok iyi biliyordum ve nitekim de öyle oldu. Bu da benim açımdan çok önemli, çünkü ben yazmadığım bölümleri görüyorum onun çizimlerinde.”

518 cümlenin izinde

18. yıl için ikinci bir özel baskı daha yaptı Doğan Kitap. Şimdilik sadece Hepsi Burada üzerinden satışa çıkan bu dev boyutlu baskı sadece 518 adet yapıldı ve her birinin ilk sayfasına da Hakan Günday kendi el yazısıyla bir cümle yazdı. Bunlar aslında bir öykünün cümleleri. Bu öykünün nasıl oluşacağını sorduğumuzda şunları söyledi Günday: “Evet öyle bir öykü var. Bu öyküyü oluşturan 518 cümleden her biri numaralı olarak yayımlanan kitapların içinde yer alıyor. Dolayısıyla öykünün ortaya çıkması için aslında onların hepsinin teker teker belki bir yerde buluşması gerekiyor. Belki olur belki olmaz ama bu benim çok uzun yıllar önce ‘Piç’ romanımın içinde yazdığım bir öyküydü aslında. Buna benzer bir iş yapan bir yazardan söz ediyordum orada. Ve hazır böyle numaralı bir kitap çıkıyorsa eğer şansımı bir deneyeyim dedim. Tabii ki ‘Kinyas ve Kayra’ ile ilgili ama kitabın içeriğini değiştirmeyen bir öykü bu.”

Meraklısı için hemen not düşelim: 518 cümlenin sosyal medyada buluşabilmesi için bir de hashtag belirlendi ve kitapta yer alan bir notla okurların o hashtag’le cümleleri paylaşması yönünde bir çağrı yapıldı.

Hashtag: #kinyasvekayra518


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler