Risk çok fırsat yok
UBS Direktörü Geoffrey Dennis, Türkiye piyasaları için önemli riskleri ve fırsatları sıraladı.
İsviçreli UBS’nin Gelişmekte Olan Piyasa Stratejileri Direktörü Geoffrey Dennis, Türkiye piyasaları için önemli riskleri ve fırsatları Cumhuriyet'e değerlendirdi.
Türkiye’yi Kırılgan Beşli (Türkiye, Rusya, Arjantin, Hindistan ve Endonezya) arasında en fazla riske sahip piyasalardan biri olarak tanımlayan Dennis’e göre fırsatlar yok denecek kadar azken risk listesi oldukça kabarık. Dennis’e göre;
- Türkiye’de temel risk GYSH’nin yüzde 7’si civarında olan ve büyük kısmı kısa vadeli sermaye hareketleriyle finanse edilen cari açık. Bu durum lirayı ve genel olarak Türkiye piyasalarını küresel sermaye akımlarının tersine dönme ihtimaline karşı savunmasız hale getiriyor.
- Türkiye açık bir şekilde kırılgan bir ülke. Dövizin aşırı değerlenmesi dikkate alındığında Kırılgan Beşli içinde en riskli piyasalardan biri. Bu sorunu çözmenin yolu, sıcak para bağımlılığını azaltmak ve uzun vadeli yabancı sermayeyi çekmek için tasarruf oranını artırmak.
- Türkiye için şu anda ana riskler ABD tahvil faizlerinin yükselmesi, zayıflayan lira karşısında daha güçlü olan dolar kuru, para politikasında devlet müdahalesi, politik riskler, Suriye ve Irak kargaşasıyla ilgili makro riskler.
- Türkiye için fırsatlar ise güçlü bir yerel ekonomiye ve dirençli bir özel sektöre bağlı. Türkiye ve gelişen piyasaların daha iyi bir gelir büyümesine ihtiyacı var.
- Gelişmekte olan 23 ülkeyi takip eden MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi içinde 13. olan Türkiye, yüzde 1.6’lık payla küçük bir piyasa. Ancak yatırımcı ilgisi, güçlü şirketleri ve oynaklığı nedeniyle gerçek boyutundan daha büyük bir öneme sahip.
- ABD Merkez Bankası Fed’in parasal sıkılaştırma riski. Biz 2015’in ortasında olacağını tahmin ediyoruz. Daraltma süreci yavaş ve tahmin edilebilir olursa ve doların çok güçlenmemesi halinde gelişen piyasalar bunu atlatabilir.
- Jeopolitik riskler Türkiye’de büyümeyi şu an sınırlı da olsa olumsuz etkiliyor.
- Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında gerilimler mümkün. Bu, yeni Başbakan’ın kendi politikalarını nasıl oluşturacağına ve Cumhurbaşkanı’nın politika oluşturmada hâkimiyet kurmaya çalışıp çalışmayacağına bağlı.
- Türkiye Merkez Bankası’nın şu anda bağımsız bir şekilde para politikası üretmesine izin verilmiyor. Bu piyasa için kötü ve risk oluşturuyor.
Değerlemeler için de negatif. Bu sorun ünümüzdeki birkaç ay içinde yeniden su yüzüne çıkacaktır. Eğer ABD tahvil getirileri ve dolar yükselirken TL zayıflarsa, Türkiye Merkez Bankası para biriminin değerini korumak için faizleri yükseltmek isteyecek. Ancak hükümet buna karşı olduğunu söylemleriyle açıkça ortaya koyacaktır.
Piyasa takvimi
- Bu hafta piyasalar üç önemli makroekonomik veriyi izleyecek. Pazartesi sanayi üretimi açıklanacak. Çarşamba GYSH, perşembe cari denge rakamları belli olacak.
- Fitch Ratings, 11 Eylül Perşembe İstanbul’da “Türkiye: Önümüzde Daha Fazla Zorluklar Var” başlıklı bir konferans düzenleyecek.
Türkiye ekonomisinin tartışılacağı toplantıda kredi notu da gündeme gelecek. Fitch, Türkiye ile ilgili not kararını 3 Ekim’de açıklayacak. S&P 21 Kasım’da, Moody’s 5 Aralık’ta Türkiye’nin notuyla ilgili açıklama yapacak.
En Çok Okunan Haberler
- 9 sayfalık not bırakmışlar
- İki ünlü markanın balları sahte çıktı!
- 'Üs bölgesi' kamera görüntüleri ortaya çıktı
- Atatürk 'sticker'ına basan kişiyi uçarak dövdü
- 'Sessiz katil' konusunda önemli uyarılar
- İzmir’de 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle öldü
- Yazarımız Meydan'dan, Acemoğlu'na 'Atatürk' yanıtı
- Mansur Yavaş'tan ilk açıklama!
- 'Alnı secdeye düşenlerin iktidarında...'
- Bahçeli'nin videosu neye işaret ediyor?