Putin, Netenyahu ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile bir araya geldi. Görüşme neticesinde, Rus savaş uçağının Suriye’de İsrail tarafından düşürülmesiyle başlayan krizin sona erdiği ifade edildi. Ayrıca Netanyahu'nun Putin’i Kudüs’e davet ettiği, Putin’in de daveti kabul ettiği öğrenildi. Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Putin’in herhangi bir İsrailli liderle Moskova’da "üçlü toplantı" yapma çağrısına olumlu yanıt verdi.

Yayınlanma: 27.02.2019 - 21:02
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu Rusya’nın başkenti Moskova’ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşmede İsrail’in 18 Eylül’de Suriye hava sahasında seyreden Rus savaş uçağını düşürmesi görüşüldü.

<haber-dikey:1269698,1268780,1147386,1090142,1071376>

Görüşmede krizin atlatıldığı ve iki ülkenin işbirliğine devam edeceği öğrenildi. Görüşmede İsrail’in tarafının, Suriye’deki faaliyetlerine, Rusya’nın güvenliğini ön planda tutarak devam edeceği garantisi verildiği açıklandı.

Putin, görüşmede Orda Doğu’daki krizin ve güvenlik sorunlarının görüşüleceğini belirterek, “Orta Doğu bölgesindeki durumu tartışmak, güvenlik meseleleri hakkında konuşmak çok önemli. Uzun zaman önce bu toplantıyı yapmayı kabul ettik. Üst düzey istişareler gerekiyor” dedi.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a karşı mücadeleye devam ettireceğini açıkladı.

NETANYAHU'DAN PUTİN'E KUDÜS DAVETİ

İkili görüşmeye geçmeden önce Netanyahu, Putin’i Kudüs’e davet etti. Daveti kabul eden Putin’in, Leningrad Kuşatması üzerine bir konferansa katılacağı öğrenildi.

ABBAS'TAN PUTİN'İN ÜÇLÜ TOPLANTI ÇAĞRISINA OLUMLU YANIT

Rusya, Kasım 2018'de İsrail ile Filistin arasında yapılması muhtemel barış görüşmeleri için ara bulucu olmaya ve ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yaptığı yazılı açıklamada, Abbas’ın Putin’in çağrısıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Moskova’da bir toplantı yapmayı kabul ettiğini ancak Netanyahu’nun bundan kaçındığını belirtti.

Ebu Rudeyne açıklamasında, "Başkan Abbas, Başkan Putin’in böyle bir toplantı talebini, mevcut başbakanla veya seçimlerden sonra gelecek herhangi bir İsrail başbakanı ile adil, kalıcı barışı sağlamak için her zaman olumlu yanıtlamaya hazır." ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün Rusya’ya düzenlediği resmi ziyareti öncesi, "Barışı isteyen veya barışa yanaşan bir Filistinli liderle sadece görüşmem barışı sağlamak için yeterlidir." demişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon