Psikolojik destek şart
Uzmanlar Soma’da yaşanan felaketin ardından babalarını ve yakınlarını kaybeden çocuklara karşı yanlış müdahale ve davranışların, travmanın tetiklenmesine neden olabileceğine dikkat çekti.
Soma’da yaşanan felaketin ardından geride kalan çocuklar ve kadınlar için Türkiye tek yürek oldu. Ancak uzmanlar, babalarını ve yakınlarını kaybeden çocuklara karşı yanlış müdahale ve davranışların, travmanın tetiklenmesine neden olabileceğine dikkat çektiler. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. BerrinÖzyurt şunları söyledi: “Toplu ölümlerin olduğu durumlarla karşı karşıya kalmak,travma yaratan bir durum. Bu, çocuklar için daha da zor. Bu durumda kalıcı hasarlarbırakmamak adına çocuklara nasıl davranmamız gerektiği çok önemli. Çocuğun en kısa zamanda eski hayatına benzer bir yaşam düzenine dönmesi önemlidir. Bununla birlikte çocuğun düşüncelerini anlamaya çalışmak, ona mümkün olduğunca net bilgiler vermek, güvende olduğunu vurgulamak, olumlu ve ileriye dönük bir bakış açısı oluşturmak, sevdiği ve güvendiği bir yetişkinle birlikte zaman geçirmesini sağlamak ve en önemlisi korku ve kaygılarını anlamaya çalışarak duygularını ifade etmesine izin vermek gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da konuyla ilgili bilgisi olmayan kişilerin olaya müdahale edip yardımcı olmaya çalışmamasıdır. Yanlış davranışlar, travmanın tetiklenmesine sebep olabilir.”
Veda mektubu... Yrd. Doç. Dr. Ilgın Başaran ise şu önerilerde bulundu:
Çocuğun duyguları, düşünceleri ve kaygıları dikkatle dinlenmeli ve karşılaştığı durumla ilgili yaşına uygun açık ve doğru bir
açıklama yapılmalı.
Çocukların yasa neden olan durum karşısında duygularını ifade etmesine ve rahatça durum hakkında konuşmasına izin verilmeli.
Çocuğa ölüm açıklanırken “uyku”, “uzun bir yolculuk” gibi benzetmelerden kaçınılmalı. Bu gibi benzetmeler, çocuğun, ilerleyen dönemlerde bu kavramlarla ilgili problemlerinin oluşmasına neden olur.
Yasla ilgili müdahalelerde çocuğun yaşına uygun bir yaklaşım seçilmesi, yaşın, bilişsel düzeyinin ve kişisel farklılıklarının göz
önünde bulundurulması çok önemli.
En kolay uygulanabilecek teknik ise veda mektubu yazmaları olabilir.
Çocukları TV karşısında yalnız bırakmamalı, TV ve internet ortamında yayımlanan arama-kurtarma çalışmaları, naaş görüntüleri ve şiddet haberlerinden uzak tutmalı.
Güvende hissettirebilmeye yardımcı olabilmek için çocuklara daha fazla dokunmalı ve sarılmalı Belirtiler neler?
Çok uyuyabilir ya da hiç uyumayabilir. Çok yiyebilir ya da çok iştahsızlık çekebilir.
Sosyal anlamda dış dünyaya ilgisizleşme hali olabilir.
Tepkisizlik ya da tam tersi aşırı tepki,
öfke hali görülebilir.
En Çok Okunan Haberler
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Gaga Bulut'tan skandal pedofili yayını!
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- İstanbul'da AVM yangını: Çok sayıda itfaiye sevk edildi!
- AKP'li üst düzey isimden 'genel af' yanıtı
- Kürsüde Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi