Piyasalarda seçim tedirginliği sürecek
Geçmişte genel seçimlerde tahminlerinin gerçekleşmelerle yakınlığı nedeniyle piyasanın yakından takip ettiği kamuoyu araştırma şirketi Konda’nın son anketi geçen hafta piyasalara damgasını vurdu.
Konda’nın perşembe günü müşterileri ile paylaştığı ankete göre AKP’nin oy oranı yüzde 40.5, CHP yüzde 28.7, MHP yüzde 14.4, HDP ise yüzde 11.5 olarak görünüyor. Bu da koalisyon ihtimalinin arttığı bir senaryoya işaret ediyor.
Hava tersine döndü
AKP’nin tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek. Konda’nın sonuçları, bu seçenekten uzak kaldığı için borsada satışlar artarken dolar/ TL de yeniden yükselişe geçti.
AKP’nin tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek. Konda’nın sonuçları, bu seçenekten uzak kaldığı için borsada satışlar artarken dolar/ TL de yeniden yükselişe geçti.
Geçen haftanın bir diğer gündem maddesi Merkez Bankası’nın faiz toplantısıydı. Piyasaların dört gün açık olduğu haftada çarşamba gelen karar beklendiği gibi çıktı. Merkez faizde değişikliğe gitmedi. Uluslararası kuruluşlar, Merkez’in bağımsızlığı ile ilgili soru işaretlerine dikkat çekip AKP ile seçimlere kadar faiz konusunda anlaştığı vurgusu yaparken, enflasyon ve döviz kurlarındaki oynaklık, faiz indirimi önündeki en büyük iki engel.
Yunanistan sorunu
Küresel piyasalarda gündemde olan konular ise Fed tutanakları, ABD verileri ve Yunanistan konusunun da görüşüldüğü AB zirvesiydi. Ancak zirveden Yunanistan’ın borç problemini çözecek bir sonuç çıkmadı. Fed tutanakları da beklendiği gibi çok az ipucu üretti. Bu hafta da gündem yine Yunanistan ve ABD olacak. Yunanistan İçişleri Bakanı’nın, IMF’ye 5 Haziran’da vadesi gelecek 1.5 milyar Avro’ya yakın borcu, ödeyemeyeceklerini açıklaması piyasalarda satışları beraberinde getirebilir. ABD’de ise yeni konut satışları, tüketici güveni, işsizlik maaş başvuruları ve GYSH verileri, geçen hafta beklentilerden yüksek gelen ABD çekirdek enflasyon verisi ve Fed Başkanı’nın ‘Bu yıl içinde faiz indirimi gelebilir’ açıklamasının ardından piyasalara yön verebilir.
Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar bankanın aylık 60 milyar dolarlık tahvil alımlarını mayıs ve haziranda artırabileceğini gösterdi. Bu da Avro’nun dolar karşısında gerilemesini tetikleyebilir.
Cari açığın öncü verisi geliyor Türkiye’de ise haftanın gündem maddesi nisan ayına ait dış ticaret dengesi. Mart ayında dış ticaret açığı yüzde 17.2 artarak 6.15 milyar dolara ulaşmıştı. Bu nedenle cari açıktaki iyileşme de frenlenmiş, hükümet temsilcileri nisanda yeniden açığın düşüş eğiliminin süreceğini ifade etmişti. Cuma açıklanacak dış ticaret dengesi öncü veri olarak cari açığın nisandaki seyrine dair fikir verecek. Geçen hafta tüketici güveni düşük büyüme sürecinin devam edeceğini gösterirken, ihracat ve ithalatın nisanda da azalıp azalmadığı merak konusu. |
En Çok Okunan Haberler
- 'Akşener'in görevi kesinleşti' iddiası
- Sorular sızdı, sınavlar iptal edildi!
- Karadeniz'de şiddetli deprem
- Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat'a gözaltı!
- İmamoğlu'ndan flaş 'Akpolat' açıklaması
- Köprü ve otoyol geçiş fiyatlarına zam!
- Özel'den gözaltı sonrası ilk açıklama
- Tonlarca patates toplatılıp imha ediliyor
- Bakanlık, 'cayma hakkı' için tarih verdi
- Fenerbahçe'den çok sert Galatasaray açıklaması!