Piyasalar için asıl korku sonbaharda

İki haftadır satış gören piyasalar için asıl korku sonbaharda gelecek.

Piyasalar için asıl korku sonbaharda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.04.2014 - 09:49

Geçtiğimiz hafta ile başlayan satış dalgası bu hafta dünya geneline yayılmış durumda. Özellikle değerlemeler tarafında kafa karışıklığı yaratan teknoloji ve bioteknoloji hisseleri önderliğinde yaşanan satışlar yeni bir krizin habercisi mi yok sadece bir düzeltme hareketi mi merak ediliyor. 

ABD’de tekoloji hisselerinde getirilerin yüzde 175 seviyesine gelmesi sonrasında bir düzelte olduğu yönünde yorumların da arttığı görülüyor. Yapılan değerlendirmelerde şu an olduğu gibi piyasalar kontrol edilemez hale geldiğinde düzeltme hareketlerinin sağlıklı bir süreç olduğu belirtiliyor. 
 
Bu nokta önemli olan duyguların kontrol altında tutulabilmesi. Söylemesi kolayken yapmanın zor olduğu bu süreçte anksiyete büyürken, persfektif ortadan kaybolur. 
 
Piyasalar geçişkendir ve nadiren bizlerin arzu ettiği şekilde bu geçişkenlik yaşanır. Ustaca değişiklikler yapabilmek için yeni yolların bulunması ise esastır. Market Watch’ta yer alan makaleye göre yatırımların doğru yapılabilmesi için gerekli yerlerde piyasa profesyonellerinden destek almak gerekirken bazı gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir. 2013’te yüzde 30 getiri sağlayan S&P 500’e akışın sonunda düzeltme ile karşılaşması normal bir süreçtir. 2008’den bu yana geri gelmesi beklenen endeks boğa piyasası ile yatırımcılarına kazandırdı.  Şimdi bakılması gereken ise bioteknoloji hisselerine gelen satışların bahane gösterilerek yaşanan düzeltmenin farklı bir sektöre sıçrayıp sıçramayacağı…
 
Daha acı veren bir düzeltmeni bu durumda gelebileceği kaydedilirken 2011 yazında yaşandığı gibi yüzde 10’luk bir hareketin görülebileceği de makalede dikkat çekilen bir başka konu oldu. 
 
Emekli piyasa analisti Bob Farrell’ın yatırımcının kendi kendisinin en kötü düşmanı olduğu gerçeğinden yola çıkılırken, önemli olanın, korku açgözlülük ve kendini kontrol üçgeninde geliştiği kaydedildi.
 
Psikolojik açıdan bakıldığında yukarda yer alan davranış eğrisi düzeltme hareketinde dikkat edilmesi gereken noktaların başında geliyor. 
 
İyimserlik ile başlayan süreç, heyecan, gerilim ve coşku ile pik yaparken, devamında kaygı, reddetme, korku ve depresyonu getiriyor. Panik anı yatırımcı için önemli belirleyici olurken dip yapan eğri yeniden depresyon ile yükseliş geçiyor. Bu noktada piyasalarda yaşanan süreçte düzeltenin ise gerekli olduğu görüşü ağırlık kazanıyor. (Thelira)

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon