'Peşkeş hafif kalır!'

Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin taşınır ve taşınmaz varlıklarının büyüklüğüne dikkat çekerek, ''Bunun adı özelleştirme midir, peşkeş midir? Peşkeş bile hafif kalır. Deyim yerindeyse işçiye saldıra saldıra satıyorlar” dedi.

'Peşkeş hafif kalır!'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.04.2014 - 23:50

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarının taşınmazları ile birlikte satışında en yüksek teklifin 2 milyar 671 milyon dolarda kalması özelleştirmelere karşı çıkan işçilerin öfkesini bir kat daha artırdı. 35 yıl yetecek linyit rezervi, 150 milyon tonluk hiç dokunulmamış maden ruhsat sahası, yüzlerce lojman ve Muğla’nın en güzel yerlerinden Gökova Körfezi’nin kıyısındaki milyonlarca liralık arsalar ile limanın bu kadar düşük fiyata satılacak olmasına isyan eden işçiler, “Peşkeş hafif kalır” dedi.

Kemerköy ve Yeniköy termik santrallarının özelleştirilmesi ihalesinde santrallarla birlikte taşınmazlar, maden sahaları ile Kemerköy liman sahası da satışa sunuldu. İhalede en yüksek teklifi 2 milyar 671 milyon dolar ile IC İçtaş verdi. Firma üçüncü köprü projesini de üstlenmişti. İki santral için gelen teklif tartışma yarattı. 600 megavat gücündeki Seyitömer Termik Santralı ile santral tarafından kullanılan taşınmazların 2 milyar 248 milyon dolara satılmasına karşılık neredeyse Seyitömer’in iki katı olan 1050 megavat gücündeki iki santrala sadece 2 milyar 671 milyon dolar verilmesi, “Bu teklif Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan döner” yorumlarına neden oldu. Satılacak santrallardan sadece birisinin Seyitömer’in gücüne eşit olduğuna dikkat çekildi.

 

‘Bakalım Başbakan’ın tavrı ne olacak?’

Santralların satılmasına karşı günlerdir Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın önünde eylem yapan işçiler de ihaleye tepki gösterdi. Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kendilerine, “Değerinden az teklif gelirse köprü ve otoyollar gibi santralların özelleştirilmesini de erteleriz” dediğini anımsattı. “Bakalım Başbakan’ın tavrı ne olacak. Biz erteleme değil iptal istiyoruz” diyen Girgin, “Özelleştirmeler peşkeştir. Özelleştirmelerin nasıl bir vahşete, nasıl bir drama, nasıl bir kargaşaya yol açtığını görmek isteyenler Seyitömer’e baksınlar. Devlet mallarının nasıl bir sona götürüldüğünü görsünler. Orada 200 işçinin çıkışını verdiler. Emekli olan işçilerin yerine sendikasız işçiler alıyorlar. Maden çıkarma işini taşerona bırakmak istiyorlar. Çalışan işçi sayısı yarı yarıya azaltıldı” dedi.

Girgin, 630 megavat gücündeki Kemerköy termik santralının 1 milyar dolara, 420 megavat gücündeki Yeniköy termik santralının da 600 milyon dolara kurulduğunu, iki santralın toplam gücünün 1050 megavat olduğunu vurguladı. Kemerköy termik santralının bulunduğu alanların turizm yeri olduğunu, arazilerin, lojmanların sahilde yer aldığına dikkat çeken Girgin, satılacak yerlerin arasında Kemerköy limanının da bulunduğunu vurguladı. Girgin, “İki santralın 800’e yakın lojmanı var. 35 yıl yetecek linyit rezervi var. Milyonlarca lira değerinde makine parkı var. Atölyeler var. Devasa sosyal tesisler var. Arsalar var. Karacahisar bölgesinde 150 milyon ton kömür bulunan hiç dokunulmamış ruhsat sahası var. Her yeri devrediyorlar. 600 megavat gücündeki Seyitömer’i 2 milyar 248 milyon dolara sattılar. İki santral, Seyitömer’in neredeyse iki katı. Burayı 2 milyar 671 milyon dolara satıyorlar. Bunun adı özelleştirme midir, peşkeş midir? Peşkeş bile hafif kalır. Deyim yerindeyse işçiye saldıra saldıra satıyorlar” dedi. İhalenin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na oradan da Başbakan’ın başkanlığını yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu’na gideceğine işaret eden Girgin, “Buralarda da onaylanırsa devredilecek. Bizim mücadelemiz ise daha bitmedi. Yatağan için son teklif verme günü olan 30 Nisan’a kadar Ankara’da bekleyeceğiz. Sonrasında da firmaları kesinlikle santrallara sokmayacağız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon